Pe numele ei franțuzesc galette, această tartă cu aspect rustic poate fi atât dulce, cât și sărată. Umplutura acestei tarte poate fi orice, de la căpșune, ca în cazul de față, până la ciuperci sau praz. Spre deosebire de tartele clasice, galette nu este atât de strictă în ceea ce privește forma, nu aveți nevoie de o tavă specială și nici nu trebuie să fiți maeștri în bucătărie pentru a o scoate la capăt cu această rețetă, care pe deasupra mai e și de post.
Pentru crustă aveți nevoie de: 200g făină (eu am folosit un amestec de făină albă cu făină integrală în proporție de 3:1), 1/4 linguriță sare, 1/4 linguriță praf de copt, 1 lingură zahăr pudră, 80g ulei de cocos, solid (sau ulei de palmier ca o variantă mai ieftină), 6-8 linguri apă rece (de la frigider).
Amestecați făina, uleiul, sarea, praful de copt și zahărul pudră în vasul unui robot de bucătărie și pulsați până obțineți o compoziție nisipoasă. Adăugați apa rece, la început doar 6 linguri, și pulsați din nou până obțineți un aluat omogen. Dacă e nevoie, mai adăugați 1-2 linguri de apă rece. Transferați aluatul pe blatul de lucru înfăinat și formați o bilă, fără a-l frământa prea mult. Întindeți aluatul cu sucitorul până obțineți un disc subțire.
Pentru umplutură aveți nevoie de: 300g căpșune proaspete (sau alte fructe), 1 lingură amidon, 3-4 linguri zahăr, dupa gust, 1/2 linguriță extract de vanilie, 1 linguriță coajă rasă de portocală.
Taiați căpșunele felii și amestecați-le într-un bol cu amidonul, zahărul, vanilia și coaja de portocală. Transferați căpșunele peste discul de aluat, lăsând marginile libere. Pentru a forma tarta, pur și simplu trageți marginile aluatului peste umplutura din centru. Coaceți tarta în cuptorul preîncălzit la 180C pentru aproximativ 30 de minute sau până crusta devine aurie.
Pentru glazura de portocale aveți nevoie de: 1 lingură ulei de cocos topit, 1 lingură suc proaspat de portocale (portocale roșii am folosit eu, dar puteți folosi chiar și lămâi sau clementine), 1 linguriță coajă rasă de portocală, zahăr pudră.
Amestecați uleiul de cocos, coaja și sucul de portocale într-un bol. Adăugați zahăr pudră până obțineți o glazură care curge de pe lingură. Ideal e să adăugați zahărul treptat și să amestecați bine. Glazura trebuie sa fie groasă, dar totuși să curgă de pe lingură. Nu mai aveți de făcut decât să garnisiți tarta cu glazură din plin.
Să aveți poftă!
Text&Foto: Oana Olguța Iliescu