O rețetă cu paste proaspete, pasta fresca le spun italienii, vă propun azi, cu bucățele de verde aproape crud și undă aurie, picantă, parfumată de coaja unei lămâi. E o gură de aer curat, o poveste blondă pe o pajiște cu lujeri, un zâmbet în soare, curat, neatins de greutatea cărnii ori al altui lucru de frupt.
Se prepară iute și ușor bucuria asta și nu se face de rușine nici în ochii musafirilor: 250 de grame de tagliatelle fără ou, dacă țineți post, câteva fire de sparanghel, un castronel cu mazăre, unul cu fasole verde și altul cu broccoli, 2 fire de ceapă verde, 3 linguri de muștar, o lămâie, sare, piper și ulei de măsline.
Sparanghelul tăiat în bucățele se pune împreună cu mazărea, broccoli și fasolea verde într-o cratiță încăpătoare cu apă clocotită. Nu uitați să puneți sare. După 5 minute, se adaugă și tagliatellele proaspete al căror timp ideal de fierbere este de 3 minute.
Într-o tigăiță, puneți 3 linguri cu muștar de Dijon, 3 linguri cu ulei de măsline de calitate cât mai bună, zeama și coaja rasă de la o lămâie pe care le condimentați cu o linguriță de piper. Pentru o textură perfectă, adăugați și 3 linguri din apa în care fierb legumele cu pastele. Amestecați la foc mediu și încorporați două fire de ceapă verde tăiate rondele. E nevoie de doar un minut sau două de gătire a acestui sos proaspăt.
Scurgeți tagliatellele și legumele fără să le clătiți cu apă rece. Clătirea închide porii pastelor și le distruge microtextura menită să faciliteze aderarea sosului la ele. Din același motiv, este greșită adăugarea de ulei în apa de fiert a pastelor.
Puneți tagliatellele cu legume înapoi în cratița de fierbere, adăugați sosul de muștar cu lămâie și amestecați bine 1 minut, la foc potrivit.
Așezată clasic și cuminte în farfurie, sub primul soare de primăvară, risipește ultimele semne ale iernii cu gusturi verzi și calde, parfumate de zâmbetul plin de viață al lămâii.
Când nu e post, domnița asta blondă cu ochi verzi iubește în taină Chardonnay-ul. Îl soarbe din priviri când rece și aspru îi trece pe dinainte. În fața ei, se pleacă și spune povești cu arome de fir de iarbă.
Miroase a primăvară, prieteni.
Text&Foto: Costin Barbutz