Zilele trecute am făcut un popricaș de pere. Acum, ca să nu existe confuzii, e popricaș pentru că am pus în el multă, multă boia (poprică) și e de pere pentru că în unele sate din Ardeal, cartofilor li se spune „pere”. Altfel, mâncarea pe care v-o arăt azi e o tocană de cartofi, cea mai bună tocană de cartofi făcută de mine până acum. Nu cea mai bună mâncată de mine, făcea bunica unele pe care nu știu cum le-aș putea egala. Dar mă străduiesc.
Să vă spun povestea: am tăiat în fășii cam 80-100 de grame de șuncă crudă, afumată. Am pus într-o tigaie o linguriță de untură de porc și am rumenit șunca în untura topită. Am scos șunca pe o farfurie și am pus în locul ei două cepe medii tocate mărunt și un cățel de usturoi zdrobit.
În două-trei minute a început ceapa să sticlească. Am pus peste ea cartofii (puțin peste jumătate de kilogram) curățați și tăiați în cuburi mici. Am amestecat în tigaie cam zece minute apoi am pus o cană de apă caldă peste cartofi. Am lăsat să fiarbă încet cinci-șase minute și am pus peste ei două linguri de boia afumată și un vârf delinguriță de boia iute. Am adăugat două linguri de roșii pasate. Am amestecat și am lăsat să mai fiarbă cinci minute.
Am condimentat cu sare și piper, am pus șunca la loc în tigaie și am stins focul. Apoi am mâncat. Să fiți sănătoși.