Odată cu venirea primăverii s-au umplut piețele și magazinele cu verdețuri și legume care mai de care mai colorate. Și cum se cere o vitaminizare serioasă dupa lunile lungi de iarnă, rețeta de astăzi este una în ton cu vremea de afară – o salată colorată cu tot ce găsești mai bun acum – rucola sau spanac tânăr, ceapă verde, pătrunjel, avocado, roșii și, surprinzător, căpșune. Somonul poșat în vin alb e opțional. Pentru cei care țin post sau nu tolereaza peștele, poate fi înlocuit cu brânză sau felii de migdale ori miez de nucă.
Pentru somonul poșat (2 porții) aveți nevoie de 2 fileuri de somon, o cană de vin alb (demi-sec am folosit eu, merge și sec), o cană de apă, un fir de ceapă verde, câteva fire de pătrunjel, 2 felii de lămâie, sare și piper după gust.
Asezonați peștele cu sare și piper. Combinați apa, vinul, ceapa verde, lămâia și pătrunjelul, precum și un praf de sare într-o tigaie/vas cu capac. Dați amestecul în clocot apoi așezați fileurile de pește în vas. Nu e nevoie ca lichidul să le acopere complet, pe jumătate e suficient. Acoperiți vasul cu capac și fierbeți la foc mic pentru 5-6 minute. Peștele e gata când devine opac, nu-l fierbeți mai mult de atât.
Pentru salată aveți nevoie de: rucola, spanac sau salată verde, un avocado, un castravete, o mână bună de ridichi, câteva fire de ceapă verde și pătrunjel, o mână bună de roșii cherry, o mână bună de capșune proaspete, zeama și coaja de la o lămâie, zeama de la o portocală, 2 linguri ulei de măsline, sare și piper după gust.
Tăiați legumele felii sau bucăți mai mari, după preferință, apoi combinați-le pe toate într-un bol.
Pentru dressing, amestecați zeama și coaja de lămâie, zeama de portocală, uleiul de măsline, sarea și piperul într-un borcan. Acoperiți cu un capac și agitați bine până obțineți un dressing cremos, bine omogenizat. Nu turnați dressingul peste salată decât în momentul servirii.
Să aveți poftă!
Text&Foto: Oana Olguța Iliescu