Primăvara aceasta e una a începuturilor, cum observ că au fost toate celelalte din ultimii ani. Nu am făcut planuri, ideile au apărut spontan, iar pentru punerea lor în practică a venit ajutor de peste tot, mai cu seamă de la familia mea și de la apropiați, care s-au obișnuit (sper) deja cu felul meu. Chiar și apariția Asociației o datorez soției mele, ea ocupându-se de tot ce înseamnă…tot, investind aici multă energie, mult timp. Îi sunt recunoscător ei și tuturor celor implicați în acest proiect care pentru mine înseamnă mult, înseamnă șansa de a da ceva înapoi societății, lucru pe care- socotesc important. Cred că e greșit să ne plângem de societate și să-i judecăm neajunsurile atâta timp cât nu încercăm constant să o facem mai bună, mereu și mereu, până nu mai rămâne nimic de criticat (știu, sună utopic, vă garantez că nu e).
Ce e acestă Asociație? E o organizație non-profit care are ca scop principal educația gastronomică. Pe de o parte descoperirea și acceptarea gastronomiei românești așa cum este ea acum, descoperirea rădăcinilor acestei gastronomii, promovarea gastronomiei românești în țară și în străinătate, dezvoltarea de proiecte gastronomice și, cel mai important, dezvoltarea de programe educaționale gastronomice. Primul program de acest fel, destul de ambițios, dar nu imposibil de pus în practică, e pentru tinerii cu talent și pasiune, dar fără posibilități financiare. Ideea a venit ca urmare a numărului mare de mesaje pe care le primesc de la tineri care termină liceul, vor să devină bucătari și nu știu cum să procedeze. Unii dintre ei au bani, unii nu. Pe cei care au bani pot să-i îndrum conform dorințelor și bugetului lor (sunt multe școli, și la noi, și în străinătate), pe cei fără bani pot acum să-i ajut altfel. Sigur, nu pe toți, dar un început bun e să ofer șansa școlarizării unui număr de zece tineri din București și zece din Cluj (deocamdată), pe parcursul unui an, cu practica în restaurante pe care le cunosc și pentru care pot să garantez. Consider că un an de școală temeinică îmbinată cu practica bine structurată poate să ofere o bază pe care să stai la începutul unei cariere în bucătărie. E un minim care să mă facă să sper că în fiecare an, România va beneficia de 20 de noi bucătari deschiși la minte, isteți, orientați către ingredient și către experiment, aceste două lucruri fiind esențiale pentru dezvoltarea generală, pe lângă tehnică și seriozitate, lucruri esențiale pentru dezvoltarea personală.
Despre acțiunile de strângere de fonduri și posibilitățile de finanțare voi vorbi cu altă ocazie, azi am vrut doar să vă pun la curent cu apariția Asociației și cu rosturile sale. Apariția sa se datorează și atenției de care mă bucur de câțiva ani încoace, prin urmare vă mulțumesc și vouă. Să fiți sănătoși.