Dragii mei, probabil știți, lipsesc din localitate. Asta nu înseamnă că trebuie să lipsească și rețeta de pe blog. Azi vă arăt (din nou) una din categoria „bine de știut, bine de făcut”, un fel de ketch-up de casă, incomparabil mai sănătos și cu siguranță mai gustos decât cel din supermarket. Rețeta mi-a fost trimisă de prietenul meu, Mircea Groza (cu poze cu tot). Vă poftesc să profitați de ea. Eu o fac destul de des.
Mircea Groza mi-a trimis cândva o găletuşă care conţinea o materie vâscoasă, roşie, parfumată şi teribil de gustoasă. Am pus din ea la paste, pe cartofii copţi şi probabil aş fi pus şi la pizza, dacă mi-ar fi plăcut să nenorocesc pizza adăugându-i un sos rece. I-am cerut atunci reţeta, mai ales că vorbisem despre ea pe www şi mi-i ceruseră unii dintre voi. Iată că, până la urmă, i-a venit vremea:
Ardei gras (roşu), morcovi, ţelină, ceapă, usturoi. Toate se trec prin maşina de tocat.
Legumele se pun la călit în puţin ulei.
După ce se înmoaie legumele, li se adaugă sucul de roşii, o foaie de dafin, două fire de busuioc uscat, sare, piper, poate puţină miere dacă vreţi un sos mai dulce, ardei iute, uscat şi măcinat, dacă vă place să mâncaţi picant.
Se lasă să fiarbă…
…până scade.
Sosul se trece prin sită, să nu rămână în el particule prea mari.
Stă în frigider chiar şi două săptămâni iar dacă-l fierbeţi încă o dată şi-l puneţi într-un borcan închis ermetic, puteţi să-l păstraţi luni de zile.
Hai, că e uşor de făcut şi e mult, mult mai sănătos decât mizeriile pe care le puteţi găsi în hypermarket. Merită să vă petreceţi o oră din viaţă învârtind în oală.