Sâmbătă am făcut cam…mulți, destul de mulți colțunași cu sos de carne. Am avut și ajutoare e drept, bucătăresele grădinițelor participante la programul Farfurii curate. Multă lume a cerut rețeta pe Facebook așa că o public și aici, mai ales că am pozele, cele mai multe dintre ele fiind făcute de Laviniu Lazăr (mulțam). O să vă dau cantități pentru patru porții, să nu vă treziți cu prea multă mâncare pe cap.
Pentru sos aveți nevoie de trei morcovi pe care-i dați prin răzătoare, o țelină mică (faceți la fel și cu ea), două cepe mici tocate mărunt și doi căței de usturoi. Puteți să-i dați prin răzătoare și pe aceștia. Vă mai trebuie frunze de oregano, puțin busuioc uscat, frunze de pătrunjel, câțiva stropi de ulei și un kilogram de carne de vită. Poate fi și vită amestecată cu porc. Puneți legumele într-o cratiță cu câțiva stropi de ulei și o ceașcă de apă. Puneți cratița pe foc mic și amestecați în ea până se înmoaie toate legumele. Puneți și carnea în cratiță și continuați să amestecați. După 35-40 de minute turnați în cratiță 3 căni se roșii pasate amestecate cu puțină apă caldă. Lăsați pe foc mic până scade lichidul din cratiță și se îngroașă sosul. Adăugați ierburile aromatice și stingeți focul.
Puteți să vă ocupați între timp de colțunași, care-s nimic altceva decât niște paste de casă. Pentru 4 porții folosiți 2 căni de făină pline ochi și trei ouă (poate e nevoie să puneți 4, depinde de tipul de făină și de cât sunt de mari ouăle). Mai puneți o lingură de ulei de măsline și o pișcătură de sare.
Trebuie să obțineți un aluat legat, nu prea elastic și nici foarte moale.
Întindeți aluatul într-o foaie subțire și tăiați din el discuri.
Puneți câte puțin sos pe fiecare disc.
Îndoiți cercurile și sigilați marginea cu o furculiță. Aveți colțunași.
Puneți colțunașii la fiert în apă ce clocotește (multă și cu puțină sare în ea). Lăsați-i să fiarbă 4-5 minute după ce se ridică la suprafață apoi scoateți-i într-o strecurătoare.
Puneți-i pe toți în cratița cu sos și amestecați bine.
Dacă vreți, presărați parmezan ras peste ei. Dacă nu, nu.