Ieri am făcut ciorbă de fasole. Cu ciolan. De poftă, nu de alta. Cred că stelele au fost aliniate perfect, altfel nu-mi explic de ce mi-a ieșit atât de bună. Iată cum am procedat:
Am pus fasolea la înmuiat cu o seară înainte. M-am asigurat în felul ăsta că va fierbe repede și uniform (adică nu o să am boabe sparte printre boabe tari ca piatra).
Am pus ciolanul afumat la desărat, tot cu o seară înainte. După ce l-am scos de la desărat, i-am alăturat puțină slană afumată.
Legumele nu pot lipsi: țelină, morcovi, ceapă, usturoi.
În plus, un amestec de legume tocate și conservate-n sare, un supliment aromat. Vă imaginați cred că la mâncarea asta n-am mai folosit sare defel.
Am curățat, spălat și tăiat legumele proaspete.
Le-am sotat împreună cu cele conservate și cu slana făcută cubulețe.
După ce s-au înmuiat le-am pus la fiert împreună cu fasolea și cu câteva rămurele de cimbru (cimbrul aromează și favorizează digestia, eliminând o parte din problemele cauzate de consumul de fasole).
Între timp am fiert ciolanul (cam o oră și jumătate) separat. Am păstrat o parte din apa în care a fiert și am turnat-o peste fasole (pentru gust, desigur).
Când fasolea a fost aproape fiartă, am pus în oală carnea de pe ciolan.
La urmă am pus o legătură de frunze de pătrunjel tocate.
Am adăugat și puțin tarhon. Gata ciorba. Fără roșii, fără făină, fără rântaș, fără ceapă prăjită-n untură de porc, fără îngroșală.
Mi-a plăcut mult de tot.
Cred că mai mănânc o porție îndată ce termin de editat postarea asta.
Sugestie (1): încercați cu ardei iute.
Sugestie (2): încercați cu smântână. Să fiți sănătoși.