Recent am cumpărat un borcănel cu pudră de curry de Madras, un curry iute din sudul Indiei. tot recent, am cumpărat o pungă mică de lichi (lychee, litchee), niște fructe care se cultivă în China, Asia de sud Est și Africa (au o coajă tare și pulpa lucioasă iar în mijloc au un sâmbure tare care seamănă cu o alună- fructele astea fac parte dintr-o familie destul de mare, am întâlnit în Asia o mulțime de fructe care arată la fel, cu excepția învelișului exterior). Am folosit fructele și pudra pentru a construi un curry gustos și, dacă puteți crede, chiar mai exotic decât cele pe care le fac de obicei.
În timp ce făceam mâncarea asta, mi-am amintit de Chef Siam de la Praya Palazzo, care a făcut pentru noi un curry de rață cu lychee (probabil voi folosi alternativ toate formele acestui cuvânt, nu mă pot opri la una). Dar, gata cu amintirile, să vă spun cum am făcut ieri:
Așa arată fructele despre care vă vorbesc.
Am mai folosit câțiva căței de usturoi, câteva roșii cherry și un fir de ceapă verde.
Pentru sos am pus în același vas două linguri mari de smântână fermentată și două linguri de smântână dulce. Le-am amestecat.
Am presărat pudră de curry peste pui (pilpe dezosate). Am frecat bine pulpele și le-am lăsat să stea așa un sfert de ceas. Pudra e de la Casa Bio, probabil o veți găsi în orașele voastre în magazinele de produse naturiste. Nu-i musai să fie marca pe care am folosit-o eu.
Am curățat fructele, le-am scos sâmburii și le-am amestecat cu carnea tăiată-n bucăți. Zeama fructelor și pudra de curry au asigurat o minimă marinare a cărnii.
Am pus o linguriță de ulei de porumb în tigaia de fontă, am așteptat să se încingă și am pus puiul și fructele.
După ce s-a rumenit puiul, am turnat peste el o cană de apă caldă și am lăsat să scadă. Asta a durat cam zece minute. Am pus apoi smântâna în tigaie, am presărat puțină sare, am amestecat și am lăsat tigaia pe foc mic încă zece minute.
În tot acest timp, garnitura se gătea singură. Tot ce am făcut eu a fost să pun într-o oală o cană de orez, un ardei gras făcut cuburi, trei roșii tăiate-n jumătate și ceapa tăiată și ea. Și puțină sare. Am pus peste ele o cană și jumătate de apă, am pus capacul peste oală și oala pe foc mic. Indienii ar fi folosit probabil orez basmati, eu am avut acasă orez pentru risotto și de bună seamă nu m-aș fi dus la cumpărături doar de dragul tradiției indiene. Așadar, am folosit ce aveam și să știți că n-a fost rău deloc.
Cu totul, am petrecut 25 de minute pentru a face mâncarea asta (fără marinare), cu mențiunea că între timp am făcut și pozele, am mai stat o țâră pe net și am băut și o cafea, pe care tot eu am făcut-o.
Câteva frunze de coriandru presărate pe ste mâncarea fierbinte, fac minuni. Dacă nu aveți coriandru, sau nu vă place aroma lui, folosiți pătrunjel.
Să fiți sănătoși.