Cuvântul „papricaș” vine din limba maghiară și are directă legătură cu ardeiul (paprika). Papricașul e o mâncare cu mult ardei, în diferite forme (mai ales sub formă de boia), cu carne de pui ori de porc (s-au văzut și versiuni cu iepure, curcan sau vânat), cu roșii sau smântână. Eu am făcut un papricaș de porc, acum 2-3 săptămâni. I-a venit rândul la postat abia azi. Iată-l:
Am adunat condimentele: boia dulce, pastă de ardei iute, dafin, piper boabe, sare grunjoasă, busuioc și cimbru.
Am pus la sotat doi morcovi, o țelină, o ceapă, doi căței de usturoi, un ardei gras și o rădăcină (care de fapt e tulpină, am auzit) de pătrunjel. Împreună cu ele, o lingură de ulei și o cană de apă. Am amestecat în ele din când în când, cam un sfert de oră.
După ce s-au înmuiat puțin legumele, am pus carnea (pulpă de porc, tăiată-n bucăți nu prea mari dar nici prea mici).
Am amestecat în tigaie până și-a schimbat carnea culoarea apoi am acoperit-o cu apă caldă. am lăsat să clocotească pe foc iute, cam 20 de minute. Apoi am pus o ceașcă de roșii pasate.
După cele 20 de minute, am pus condimentele (e drept, piperul boabe și dafinul le-am pus de la început cu legumele), am lăsat să mai fisrbă cinci minute și am stins focul. Papricașul e bun cu găluște din făină, cu mămăligă ori cu cartofi piure sau copți. Sau așa cum e, doar cu pită neagră. Să fiți sănătoși.