Ca să nu ne trezim ca greierul din fabulă, adică plini de talent dar cu cămara goală, în vară am copt câteva (zeci) kilograme de vinete. Unele au ajuns în zacuscă, altele în congelator. Am avut norocul de a găsi vinete dulci, gustoase. Din când în când, câte o pungă cu vinete (350-400 de grame) părăsește congelatorul și e lăsată să se decongeleze. Toc apoi vinetele, nu foarte mărunt. La această cantitate de vinete pun o linguriță de ceapă tocată foarte-foarte mărunt (cu cuțitul, nu cu blenderul), foarte puțină sare, piper, trei-patru linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece. Amestec bine. Gata gustarea. Uneori pun ardei copți lângă (tot din congelator), alteori toc ardeii și-i amestec cu vinetele. Uneori pun doar câteva roșii cherry alături. Și pâine neagră. Sau ciabatta. Simplu. Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.