Un amic de pe net pomenea ieri mămăliga cu magiun. Un alt amic, mare prieten al mâncării și maestru-n mămăligă (puteți să râdeți, să faci mămăligă nu-i așa ușor cum ai crede) spunea că nu l-ar tenta mămăliga cu magiun. Duminica asta-n care ninge liniștit, ca-n copilăria mea, mi se pare perfectă pentru a-i mulțumi pe amândoi. Și pe mine, cu un drum. Am făcut o mămăligă umplută cu brânză de burduf și jumări cși apoi cârpită cu două ouă fripte. Nu o să insist asupra ei. Mi-a rămas niște mămăligă, am în frigider magiun de la mama (magiunul de prune, zis „silvaiz” ori „silvoiță” se face doar din prune, fără adaos de zahăr, scăzut pe foc ore întregi, de obicei într-o căldare dotată cu un dispozitiv din lemn cu care amesteci constant pentru ca magiunul să nu se prindă de fundul căldării).
Am făcut poza acum doi sau trei ani, nu mai știu. În fine, să revin la mămăliga cu magiun. Fratele meu nu o suporta, spunea că-i mâncare pentru colduși (în Maramureș, colduș i se spune cerșetorului). Mie-mi plăcea. Și mai mult decât mămăliga, îmi plăcea să stau pe pragul casei bunicilor mei, alături de verii mei, răsfirați ba pe alte praguri ba pe scăunele. Îmi plăcea așteptarea care însoțea micul dejun. Era iarnă și nu aveam voie să ieșim la săniuș „până nu picură din streașină”, adică până crește puțin temperatura. Cum vedeam primele broboane de apă la capetele țurțurilor, lăsam blidele, de cele mai multe ori goale-linse, ne luam hainele, bocancii cumpărați de bunicul nostru, săniile și o zbugheam pe ușă afară. Ne întorceam uzi leoarcă, roșii în obraji și flămânzi, după trei-patru ceasuri. Pentru amintirile astea mai fac din când în când mămăligă cu magiun.
Să nu vă închipuiți că-i mare lucru mămăliga asta. Chiar nu e. Practic, întinzi un strat de mămăligă pe fundul farfuriei, peste el un strat de magiun și iar un strat de mămăligă.
Dacă vrei, poți să construiești mănăliga într-o oală, în 7 sau 8 straturi, să o răstorni și să tai din ea felii ca dintr-un tort.
O cană de lapte lângă – un bilet spre raiul copilăriei, un loc ferit de ouă Kinder, jocuri pe calculator și formule alimentare chimizate la extrem. Să fiți sănătoși.
Doru, poza asta-i pentru tine.