(GP)
Nu cred în ‘cei din urmă vor fi cei dintâi’, așadar nu-i ăsta motivul pentru care vă scriu în al doișpelea ceas; cred că doar mi-a luat mai mult să mă hotărăsc s-o fac. :)
Fără prea multe introduceri, am pus de-un ajun de Crăciun între prieteni. Pentru că am gătit pentru ei, le-am și dat de ales; mare mi-a fost bucuria când au ales porcul. Zis și făcut! Porcul era gata tăiat și porționat; eu am ales cotletul. Mă rog, cotletele, 4 la număr. În coșul de cumpărături am mai adăugat 4 mere românești verzulii, roșii pe alocuri, 2 cepe albe, 200 ml frișcă lichidă, 50 gr muștar dijon cu boabe întregi, 150 ml de supă de pui, vreo 6 crenguțe de cimbru, sare, piper și ulei de măsline.
Mie-mi place supa de pui făcută de mine, aia pe care-o fac dintr-o ceapă, un morcov, o țelină, un păstârnac, 2 aripioare, coșul pieptului și gâtul; toate fierb la foc mic, în 1000 ml de apă și puțină sare. După vreo oră, supa e limpede, clară.
Cu supa gata pregătită, am tăiat merele în 6, iar ceapa în sferturi (fără să-i tai capătul care ține sfertul întreg), am încălzit cuptorul la 230 de grade și-am pregătit singura tigaie pe care știam că o pot băga în cuptor. Am pus-o pe-un foc, să-i spunem mediu și-am picurat în ea puțin ulei de măsline. Am condimentat coltetele cu sare și piper și le-am pus în tigaia deja încinsă; 3 minute pe fiecare parte, până s-au făcut de-un auriu-maroniu frumos. Am scos cotletele, iar în resturile rămase am aruncat merele și ceapa și le-am gătit preț de 5 minute la același foc mediu.
Am scos apoi merele și ceapa, iar cu supa de care pomeneam am curațat tigaia de resturile rămase. Am lăsat-o să fiarbă 2 minute, timp în care am pus împreună, într-un bol, frișca lichidă și muștarul dijon. După ce le-am amestecat corespunzător, le-am pus peste supă și le-am lăsat să fiarbă împreună încă 2 minute. Am fericit totul cu crenguțele de cimbru și puțin piper negru, am sărat totul corespunzător, am scufundat cotletele în sos, le-am acoperit cu merele și ceapa pe care le călisem cu câteva minute în urmă și-am dat tigaia la cuptor preț de 10 minute. Înainte de a le pune în farfurie le-am lăsat să se odihnească 5 minute. A fost bun și ajunul Crăciunului frumos! :).
TEXT: Alexandra Blaș
FOTO: Victor Arsene