Acum un an mă bucuram că am scăpat de câteva kilograme dintre multele pe care le aveam în plus (da, am avut cândva 123 de kilograme, ajunsesem la limita nesimțirii, iar prin asta nu vreau să înțelegeți că gras e sinonim cu nesimțit, vreau să înțelegeți că lucrul acesta a fost valabil în cazul meu, om sănătos, înclinat spre sport și cu destul de multe cunoștințe despre mâncare încât să n-am altă scuză decât nesimțirea, care nu-i tocmai o scuză). La începutul programului „Înapoi la ’90” (urmărind postările din această secțiune veți vedea cum am evoluat în primele luni de program, cît și ce fel de sport am făcut, ce am mâncat) credeam – eram într-o fază asemănătoare cu beția – că trei luni de sport și un strop de reținere de la mâncare mă vor repune în circuit. Firește, mă înșelam. Știam că va fi nevoie să-mi schimb viața total și eram pregătit să accept și să fac asta dar nu-mi închipuiam că va fi atât de dureroasă schimbarea. Între timp am aflat că toate schimbările sunt dureroase dar am învățat și că durerea poate fi prieten sau dușman în funcție de felul în care vrei să-ți tratezi viața (poți să te smiorcăi sau poți să găsești în depășirea durerii motivația necesară progresului).
Probabil (de fapt, cu siguranță, nu probabil), mulți dintre cei care au o problemă cu greutatea și conștientizează lucrul acesta, ar vrea să vadă aici o rețetă, eventual miraculoasă, de slăbit fără efort, fără dureri. Mă tem că rețeta aceasta nu există și mă tem că dacă vă spune cineva că există, vă minte pentru că vrea să vă vândă ceva, un ceva de care nu aveți nevoie sau care chiar v-ar putea face rău.
Atunci, ce-i de făcut? Păi, e de gândit și de muncit, dragii mei. E de mers la doctor dacă e cazul, e de mers la nutriționist, pentru că doar el poate să vă prescrie o dietă, cărțile, oricât de bine ar fi scrise, sunt scrise pentru toată lumea, nu special pentru tine, care ești unic, cu probleme unice. Poți să afli multe lucruri de pe internet. Poate vine unul ca mine, care-ți spune să nu neglijezi legumele, să ai cât mai multe culori în farfurie, să nu te ferești de carne pentru că are proteine de calitate, să nu mănânci grăsimi prăjite și cartofi fripți în ulei, să nu mergi la fast food pentru că mâncatul pe fugă e nociv și economia de timp costă prea mult dacă-i vorba de mâncare. Astea însă sunt generalități, problema specifică poate primi tratament specific doar de la un specialist care te consultă. Internetul, oricât mi-ar fi de drag, e plin de oameni neinformați care vor să pară specialiști. E ușor să le cazi în capcană, e ușor să fii păcălit.
Probabil că nu v-am fost foarte de folos cu ce am scris până acum. O să vă spun (iar) ce mi-a folosit mie, poate vă inspiră: bunul simț dublat de sfaturile specialiștilor în sport și nutriție. Nu neapărat în ordinea asta, pentru că și bunul simț poate fi păcălit:). Am mâncat lucruri normale, de câte ori mi-a fost foame. Nu m-am ferit de fructe dar m-am ferit să le mănânc noaptea. Nu am făcut exces de alcool (întreabă Sebi ce-i excesul, în cazul meu, exces de alcool înseamnă să bei mai mult de două pahare de vin la o masă, în general înseamnă să bei mai mult decât poți duce), nu am făcut exces de mâncare, nu am ras farfuriile cum făceam acum un an și un pic și, cel mai important lucru în cazul meu, am început să fac sport, mai întâi la sală, supravegheat și îndrumat de instructori apoi de unul singur (alergarea îmi prinde bine și de la 123 de kilograme am ajuns la 98 și la mulți kilometri pedalați sau alergați, aproape 6000 anul trecut, în total). Deci, dacă eu, un durduliu, am putut ajunge într-un an de la 10 minute de sport zilnic la 21 de kilometri într-o singură alergare, cred că ar trebui să poate oricine. Nu?
Foto: Silviu Ghetie
În concluzie, mai puțină mâncare dar de o calitate mai bună, mai multă mișcare, mai multă veselie și măcar 7 ore de somn în fiecare noapte. Să fiți sănătoși. Dacă aveți întrebări (și cred că articolul de față a lăsat loc pentru destul de multe), vă stau la dispoziție cu drag în comentarii, promit să dau răspunsuri la tot ce știu ori de nu, să vă îndrum în alte părți, mai pricepute:).