Cei mai mulți dintre oameni n-au fost mahmuri niciodată, nu-i așa? Mahmureala e starea aceea neplăcută de după o noapte/zi de petrecere cu alcool, cu sau fără mâncăruri grele alături. Se manifestă prin dureri de cap, grețuri uneori, stare generală proastă, o dorință grozavă pentru liniște, o sete cruntă, arsuri în stomc (nu-i obligatoriu să le simți de fiecare dată) și uneori neputința de a-ți aminti cum ai ajuns în starea asta și pe cine ai întâlnit pe drumul de la trezie la gustul amar din cerul gurii și la limba cleioasă.
Acum, că am stabilit că-i neplăcut, cum combatem dușmanul? Ni se toarnă-n cap de generații o mulțime de prostii pe care suntem dispuși să le credem fără să cercetăm. În cel mai bun caz, se petrece un soi de placebo care ne amăgește cu o relativă stare de bine până adormim din nou. De cele mai multe ori însă, metodele tradiționale de combatere a mahmurelii dau greș în mod lamentabil. Ce știm noi că funcționează?
1) Metoda „cui pe cui se scoate”. E probabil cea mai proastă dintre ele. Mahmureala e consecința abuzului de alcool, să mergi mai departe cu abuzul e dovadă de lipsă de inteligență practică și un semn că ai abandonat bunul simț. Nu poți să stingi focul cu foc, îmi pare rău dacă dezamăgesc pe cineva.
2) Metoda „ciorbă de potroace” e aproape la fel de proastă, singurul lucru bun e că nu mai poți fi acuzat de nesimțire ci doar de neștiință. Potroaca e o sărătură care nu face altceva decât să grăbescă eliminarea apei din organism, lucru care accentuează starea de mahmureală.
3) Metoda „ciorbă de burtă” cu variațiunile „rădăuțeană”, „a la grecque” sau orice altă ciorbă grasă, bogată în smântână și ouă. Sunt ciorbe extraordinare, hrănitoare, gustoase dar în niciun caz nu te repară după beție. Grăsimea caldă inhibă acțiunea tractului digestiv și în loc să elimini lestul care te ține ancorat în mahmureală, îl ții cu tine ore bune, adâncindu-te și mai rău.
4) Metoda „zeamă de varză” cu regionalimsul „moare de curechi” e pe același palier cu potroaca. În primul moment îți dă senzația de răcorire dar efectul imediat următor e amplificarea procesului de deshidratare. E la fel de eficientă ca a bea apă din mare atunci când ți-e sete.
5) Metoda „borcanul cu murături” e aproape la fel de rea ca metoda descrisă maisus pentru că murăturile noastre sunt acrite în mediu salin, lucru care, așa cum se știe, contribuie cu succes la eliminarea apei din organism.
Poate trebuia să încep cu cauza mahmurelii, și anume deshitratarea indusă de consumul de alcool. Cu cât bei mai mult alcool, cu atât mai mult din lichidul esențial vieții umane, H2O – apă pe numele lui, dispare. Dacă vrei să scapi de mahmureală fie nu te îmbeți fie însoțești fiecare pahar de alcool cu un pahar de apă, fie că bei bere, vin sau tărie. Singurul lichid care hidratează e apa, nu sucurile, nu berea, nu ciorbele, nu supele. Poate o supă clară și lipsită de grăsime să fie cumva de folos, poate o supă de roșii, fără sare, cu mult pătrunjel în schimb, să fie de folos, dar tot apa ne salvează. Așadar, dacă ai scăpat de sub control numărul paharelor de vin, bea două pahare de apă înainte să te culci și continuă să bei apă imediat după ce te trezești. Lumea va fi mai vizibilă și lovitul lingurii de farfurie nu va mai suna ca un dangăt de clopot de catedrală.