#EatThis

1.1K

Vă povesteam cu ceva timp în urmă de o inițiativă legislativă menită să așeze și România în rândul țărilor civilizate, cel puțin în materie de drepturi ale nefumătorilor, îndelung dezbătute dar uitate…în aceeași formă. Proiectul de modificare a legii privind fumatul în spații publice se află momentan în dezbatere la Camera Deputaților și sperăm la o adoptare a acestei legi, întâmplător sau nu, pe data de 31 Mai – Ziua Mondială Împotriva Tutunului.

#EatThis_cover_adihadean

Nu ține de mine să fac aprecieri legate de forma acestei legi, dar mă bucur că ea există și poate, pentru prima dată, are șanse să devină realitate.

Susțin adoptarea legii care să interzică fumatul în spațiile unde se servește mâncare. Nu vreau să vorbesc și despre restul spațiilor luate în discuție, mă limitez la industria în care lucrez și pe care o cunosc suficient de bine. Pledez pe de o parte pentru cauza angajaților nefumători din industria ospitalității, care nu au decât două opțiuni, să lucreze, respectiv să nu lucreze, deși cel puțin în teorie, li se garantează dreptul de a munci într-un mediu sănătos. Pe de altă parte, pledez pentru dreptul fumătorilor și nefumătorilor deopotrivă de a mânca într-un mediu sănătos, o mâncare cât se poate de sănătoasă. Dacă cei dintâi sunt gata să renunțe oricând la dreptul acesta, cei din urmă n-au nicio vină și, cel puțin în acest moment, nu sunt protejați în niciun fel.

Campania #EatThis e o provocare pe care v-o adresez, o oportunitate de a testa înainte de a vă împotrivi vehement. E șansa de a descoperi beneficiile unor obiceiuri alimentare sănătoase, șansa de a privi mâncatul în spațiile publice și din perspectiva aceasta, a normalității (să nu uităm că înainte de a fi fost fumători, cu toții am fost nefumători, obiceiul acesta apărând în urma unei opțiuni mai mult sau mai puțin conștiente și menținându-se din cauza unei dependențe induse mai întâi chimic și apoi psihologic), acolo unde unii dintre dvs. vedeți critici și interdicții pentru fumători. Vă invit să învățați să vă bucurați de un mediu mai sănătos și să descoperiți un alt mod de a savura o ieșire în oraș. Invit restaurantele să încerce, adoptând, pentru început, o Zi Fără Fum(uri)/No-Smoking Day, în care atât fumătorii, cât și nefumătorii să se poată bucura, deopotrivă, de O Masă Fără Fum de Țigară!

Startul campaniei va fi dat pe 31 Mai – Ziua Mondială Împotriva Tutunului. Invitația este deschisă tuturor și tot ce trebuie să faceți este să-mi trimiteți un e-mail pe adresa office@adihadean.ro în care să vă manifestați dorința de a participa și de a adopta o zi NO Smoking în localul pe care-l conduceți. Săptămânal voi anunța restaurantele înscrise în această campanie, împreună cu invitația adresată publicului larg de a le călca pragul în ziua respectivă și de a împărtăși experiența trăită. Voi invita prieteni, jurnaliști, bloggeri, politicieni să meargă să testeze și să ne povestească impresii. Poate o să reușim să convingem că DA, se poate și fără fum de țigară!

Cei care merg în restaurante în zilele no-smoking sunt invitați să lase impresii despre ce au găsit acolo: să pună poze cu afișele existente, cu interiorul în care se vede dacă se respectă cerința de a nu fuma, impresii despre inițiativă și experiența de a savura masa într-un loc fără fum. Toate postările trebuie însoțite de hashtagul #EatThis.

Împreună putem duce la bun sfârșit o inițiativă legislativă pe care foarte mulți ne-o dorim și care ne poate schimba viața în bine! Să fiți sănătoși!

Join the Conversation

  1. Excelenta initiativa!

  2. Felicitari pentru initiativa, Adi! Ar fi minunat sa poti merge sa mananci ceva sau sa bei o cafea, intr-un loc fara fum de tigara. E greu sa fii considerat anormal pentru ca nu fumezi. Nu condamn fumatorii, nu impun nimanui parerile mele, ceea ce fac eu, asa ca mi se pare firesc sa nu mi se impuna sa respir fumul de tigara.
    Un restaurant fara fum de tigara, unde sa poti manca decent, sa simti aroma mancarurilor si nu de tutun… Minunat ar fi sa fie asa ceva si in Romania. In afara e interzis fumatul si tare bine este. In Romania, e greu sa mergi sa mananci ceva, din cauza fumului de tigara, atat de dens in unele locuri, incat nu se poate respira :( .
    Ma alatur cu drag si distribui din tot sufletul!

  3. S-a întâmplat in tari mult mai dezvoltate decat Ro si s-a întâmplat si in tari mai putin dezvoltate decat Ro…de ce nu s-ar întâmpla si la noi acest lucru benefic pentru sănătatea noastra. Si nu doar in restaurante …tutunul nu aduce nimic benefic organismului. .cei care fumează stiu deja acest lucru..constienti continuu …dar pentru o clipa ar trebui sa se gandeasc ca cceilalți au nevoie de aer curat doar pentru a supravietui…uitati-va doar pe strada cati copii au probleme si au nevoie de o natura curata de un loc de joc curat de un restaurant curat…

  4. EatThis – laudabila initiativa, dar ar fi mai bine daca a avea un nume pe intelesul tuturor si nu unul atat de greu de pronuntat. . Nu toti fumatorii vorbesc engleza.

  5. Foarte frumoasa initiativa! Sper ca in sfarsit o sa pot iesi cu copilul la restaurant!

  6. Oh da, momentul ala in care iti par erau ca nu esti proprietar de restaurant sa poti zice „Super proiect, ma bag!” … asa ca astept sa anunti restaurantele participante ca sa ma pot desfata punandu-mi simturile gurmande la „lucru”.

    Ah, si am un cadou pentru tine: vezi DM

  7. Buna ziua Laudabil. Da, chiar va rog daca aveti aceasta forta sa faceti ceva si multi va vom fi recunoscatori. Lupt impotriva fumatului in spatii publice in RO cu o mare ferventa. Datorita job-ului am calatorit in toata lumea. Nicaieri nu e ca la noi. Din pacate si o spun cu mare parere de rau. Fumatorii in RO n-au minim de respect fata de nefumatori. Si nu e vorba doar de restaurante. Daca faci anumite cursuri in toata cladirea se fumeaza nestingherit. Daca vrei sa mananci, la fel. De curand am fost la „Carul cu bere”. Servire buna, mancare excelenta, dar atmosfera irespirabila dins untrue ne-a „gonit” afara pe terasa restaurantului, desi era frig. Daca vreau sa-mi iau un abonament la o sala de sport, nu pot pentru ca desi imi doresc acea sala, neffind despartita prin pereti, in momentul in care vrei sa te antrenezi trebuie sa respiri fumul de tigara ce vine de la barul alaturat, deoarece sala de sport se afla intr-un mall. Din cate am vazut in strainatate, acel bar trebuia inchis cu sticla de jur imprejur si sa se specifice ca e loc pentru fumat. E greu, ff greu sa fii nefumator in RO. Multumim pentru initiativa.

  8. Si vei vedea cum barurile se golesc … restaurante la fel.. cluburi .. sa nu mai vorbesc exact cum s-a intamplat si in germania. Sali de biliard au inchis din 10 mai exista 1 !! . cocktailbaruri la fel .. Tine-ti minte vara : terasele sunt rezervate fumatoriilor . Dragi nefumatori aveti destul loc sa stati inauntru ;-)

    1. Nu-ti face griji domnule „eu”. Vom incerca sa ne descurcam si fara fumatori. Si chestia cu Germania,ca au inchis sali de biliard si cocktailbaruri… Nu stiu de unde iti iei informatiile dar sunt grav exagerate. Mai bine zis chiar false. Declaratiile tupeiste de genul acesta nu fac rau nimanui decat fumatorilor. Auzi,avem loc destul inauntru. Du-te tu la o terasa in Anglia si incepi sa fumezi. Si totusi sunt toate terasele si pub-urile pline,fara tigari. Asa ca lasa-ne pe noi sa ne bucuram in liniste de o masa buna,iar tu poti fuma linistit in intimitatea casei tale. Felicitari chef Hadean pentru initiativa. Tot respectul!

    2. claudiu says:

      Eu nu vad sali de biliard si alte cluburi inchise in Germania din cauza ca se interzice fumatul in spatiul public. Probabil sunt inchise in timpul săptămânii dar in weekend toate sunt full. Felicitari pentru initiativa. Eu tocmai ce am renunțat la țigări acum 2 săptămânii si ma simt mai energic însă incerc sa-mi stapanesc pofta de mancare.

  9. Popescu Ana says:

    in tarile civilizate cum spuneti voi exista separeuri pt fumatori dar nu in toate localurile sant la vedere si se fumeaza…..mult

    1. Cat am stat in Londra nu am vazut acele separeuri de care zici. Si nici localuri goale si pustii. Ce am vazut erau fumatori AFARA, in fata localului. Am mers linistita la restaurant cu prieteni FUMATORI din Londra si copiii lor si nimeni nu s-a plans ca nu poate trage un fum in timp ce cel mic……si restul de altfel, isi savurau cina. Am mers in PUB in timpul Finalei Campionatului Mondial de Fotbal si inclusiv atunci au avut bunul simt fumatorii sa iasa in fata localului sa fumeze. Localurile nu sunt numai pentru fumatori. Daca un fumator are totusi optiunea sa isi ridice funduletul de pe scaun si sa isi traga doza afara in fata locaului, sau in separeul special dedicat lui (daca exista asa ceva), nefumatorul nu are de ales decat sa stea si sa inghita fumul celorlalti. Nu mi se pare o fita sa iti doresti sa poti iesi intr-un restaurant cu copilul, spre exemplu, fara a-l aduce acasa cu plamanii plini de fum. Sau nici ca adult nu ar trebui sa fii obligat sa suporti viciile altora. Daca la masa de langa tine s-ar aseza un alt client mirosind a transpiratie de la o posta, nu cred ca ti-ai mai savura mancare in tihna. Ei tot asa e si pt nefumatori mirosul acela jegos de tigara.

  10. Monica says:

    Buna ziua.
    Repostez ceea ce am comentat la articolul „In aceasta unitate nu se fumeaza”. Din aceeasi ferma convingere, toti avem drepturi. Sau, egalitatea „nu e pt catei”? – http://www.versuri-si-creatii.ro/poezii/a/grigore-alexandrescu-6zudptu/cainele-si-catelul-6zudhpt.html#.VVsWvLmqqko

    MonicaMARCH 12, 2015 AT 11:11 AMREPLY
    Buna ziua. Imi permit sa postez si aici comentariul postat pe FB-ul Dvs Chef Adi:
    S-a starnit (dupa cum ma asteptam) polemica pe subiect…Adresez ambelor tabere, fumatori/ nefumatori, intrebarea: discriminarea nu are definitie unidirectionala. Atunci, unde tragem linia de demarcatie intre toleranta si discriminare? Sustin dreptul nefumatorilor de a sta in aer nepoluat de fum de tigara (specific, fum de tigara, ca de alti poluanti nimanui nu-i pasa!) si sustin si dreptul fumatorului (amarat platitor si el de taxe si impozite plus accize la viciul sau) de a avea acces in spatii publice cu destinatie clar specificata, PT FUMATORI! Poate echilibrul si bunul simt ne-ar aduce mai aproape de dezideratul de civilitate pe care ni-l dorim, decat militantismul ieftin si partizanatul gaunos, lipsit de substanta.

  11. Foarte buna ideea! Nemultumita de faptul ca nu puteam lua masa in oras fara sa suport nenumaratele fumuri, am create un grup pe Facebook in care localurile non-smoking din Bucuresti sa poata fi recomandate. In ultima vreme grupul a crescut binisor si ma bucura ca exista si altii deranjati de lipsa de igiena de a fuma in acelasi loc unde mananci.
    https://www.facebook.com/groups/222213611311519/

  12. Exceptional, oricum noi nefumatorii suferim mai mult decat fumatorii !

  13. 3.1.1 Într-un studiu se precizează că „fiecare ţigară fumată poate scurta cu 8 minute viaţa celui care o fumează”. În Uniunea Europeană (UE), tutunul este cea mai importantă cauză de decese, boli şi dizabilităţi, provocând moartea a aproximativ 650 000 de persoane în fiecare an .

    3.1.2 Fumul de tutun este un amestec toxic complex, format din peste 4 000 de substanţe, printre care substanţe toxice, precum cianură de hidrogen, amoniac şi monoxid de carbon, cât şi alte peste 50 de substanţe (69 ) care s-au dovedit a fi cancerigene, fumatul fiind o sursă răspândită de morbiditate şi mortalitate în UE. Modificarea definiţiei din FTMA în „fum de tutun cancerigen din mediul ambiant” – FTCMA este argumentată ştiinţific.

    3.1.3 Expunerea îndelungată la fumatul pasiv a fost stabilită ca fiind cauza aceloraşi boli ca şi cele cauzate de fumatul activ, inclusiv cancer la plămâni, boli cardiovasculare şi boli pediatrice.

    3.1.4 Expunerea la fumul de tutun din mediul ambiant (FTMA) poate provoca cardiopatii coronariene şi cancer pulmonar la adulţi. FTMA poate fi la originea accidentelor vasculare cerebrale, a astmului sau a bronhopneumopatiei cronice obstructive (BPOC) la adulţi şi poate agrava boli preexistente, cum ar fi astmul şi BPOC .

    3.1.5 Cercetările şi definiţiile cu privire la riscurile expunerii la fumul de tutun din mediul ambiant (FTMA) au evoluat în timp. Termeni precum „fumatul pasiv” şi „expunerea involuntară la fumul de tutun” ar trebui evitaţi, deoarece experienţa din Franţa şi din alte ţări sugerează că sunt situaţii în care aceşti termeni sunt folosiţi pentru a sprijini poziţia potrivit căreia expunerea la fumul de tutun este „voluntară” şi deci acceptabilă. Noul context ştiinţific impune trecerea de la termenul de FTMA la FTCMA („fum de tutun cancerigen din mediul ambiant”).

    3.1.6 FTMA este deosebit de dăunător pentru copii, cauzând astm, pneumonie şi bronşită, simptome respiratorii, afecţiuni ale urechii medii şi sindromul de moarte subită a sugarului .

    3.1.7 Potrivit unor estimări prudente, 7 300 de adulţi, inclusiv 2 800 de nefumători, au decedat în 2002, în UE-25, ca urmare a expunerii la fum de tutun din mediul ambiant (FTMA) la locul de muncă. Decesul a încă 72 000 de persoane, inclusiv 16 400 de nefumători, a fost asociat expunerii la FTMA la domiciliu .

    3.1.8 S-a dovedit că riscul de apariţie a cancerului la plămâni creşte considerabil prin expunerea la fumul de tutun în general sau la locul de muncă şi că, de exemplu, pentru angajaţii din unităţile din industria alimentară unde se fumează, riscul de îmbolnăvire de cancer la plămâni este cu 50% mai mare decât pentru angajaţii care nu sunt expuşi la fumul de tutun.

    3.1.9 Expunerea la fumul de tutun în timpul sarcinii poate duce la creşterea riscului de malformaţii, pierderi de sarcină, moarte fetală şi naşteri premature.

    1. Copy/paste propaganda oficiala antifumat. Auzi tu, estimari prudente 2800 de oameni au murit pentru ca au fost expusi la FTMA (fumat pasiv) la locul de munca. Poate daca ai dovedi macar 1-2 cazuri din alea 2800 ai obtine premiul Nobel. Deocamdata, intr-un tribunal, unde nu merge cu propaganda de asta ieftina, nu prea s-a dovedit nici ca fumatul activ ar cauza vreo boala.

  14. Andrei Mihai-Costin says:

    Geniala initiativa. Dac in alte tari se poate inseamna ca se poate si la noi. Este momentul sa respectam drepturile celor nefumători. Am fost fumător si am renuntat, pot spune ca acum detest fumul de tigara aproape in orice împrejurare.

  15. Foarte buna initiativa ! Uneori nefumatorii sufera mai mult decat fumatorii !

  16. Din pacate , dupa atata timp si putina respectare a legii la inceput..acum s.au gasit portite destule pentru ocolirea legii .. si in foarte multe terase se fumeaza..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close