Păstrăv ascuns în sare cu ardei grași dulci-acrișori

368

Dacă cumva v-ați făcut rezerve considerabile de sare (la un moment dat în istorie, era monedă de schimb) și doctorul v-a interzis între timp să o consumați, m-am gândit să vă dau o soluție.

Acum revenind la lumea reală, am de gând să vă prezint metoda pe care o consider eu ca fiind cea mai bună pentru a găti anumite tipuri de pește.

Preferatul meu este păstrăvul, de care mulți fug, nu pentru că este băiat prost educat care înjură și țipă, ci pentru că are oase, înoată prea repede și nu râde la glumele nereușite.

Metoda de gătire este în crustă de sare – practic, fabricăm un cuptor care intră în alt cuptor (inception, nu?) și care păstrează toată umiditatea în interiorul cărnii.

cu crusta sau fara-8

Probabil ați mai încercat, dar nu a ieșit așa cum ați vrut voi (a intrat sare în pește și nu s-a mai putut mânca), nu s-a copt cum trebuie, sau v-au mâncat caprele sarea.

Metoda este simplă. Luați un păstrăv măricel care să fie proaspăt – vă dați seama uitându-vă în ochii lui (pe bune, trebuie să fie clari, strălucitori, fără urme de mahmureală), să aibă branhiile intens colorate și despărțibile, și când îl apucați să nu se îndoaie precum un fular, ci să fie destul de ferm (să stea cât mai drept). Îl eviscerați și îi lăsați solzii (dacă îl luați fără solzi, ca în cazul meu, merge și așa).

Puneți în burta lui felii de lămâie, semințe de fenicul, piper, felii de ardei iute și pătrunjel, însă nu din belșug, pentru că burta trebuie să se închidă.

cu crusta sau fara

Amestecați 1 kg de sare (nu cea mai fină cu putință, eu am cumpărat sare de mare care era puțin mai mare, nu grunjoasă) și amestecați-o cu 3 albușuri de ou și 50 ml apă. Consistența trebuie să fie ca cea a unui nisip umed. Joaca cu amestecul este destul de terapeutică, dar să trecem peste.

cu crusta sau fara-2

Apoi luați o tavă, puneți o foaie de copt și faceți un pat din amestecul de sare pe care va sta peștele, din mai puțin de jumătate din amestecul de sare. Puneți peștele și acoperiți-l cu sarea rămasă. Trebuie să fie închis cu totul în crusta de sare, altfel v-ați chinuit degeaba.

cu crusta sau fara-3

Îl dați la cuptorul încins la 200 grade pentru 30 minute. Albușul de ou din amestec vă ajută foarte mult pentru că, atunci când e rumenit peste tot (nu ars) și peștele e gata.

cu crusta sau fara-5

Spargeți încet crusta de sare cu spatele unui cuțit (sau ciocan de bucătărie) și scoateți peștele.

cu crusta sau fara-6

Îndepărtați pielea (care se dezlipește foarte ușor) și scoateți carnea încet, cu o lingură.

cu crusta sau fara-7

Pentru garnitură, am tăiat julienne 3 ardei grași colorați și i-am călit în tigaie cu ulei de măsline.

cu crusta sau fara-4

Când încep să se înmoaie, puneți 2 linguri de oțet și 3 lingurițe de zahăr, sare și piper și mai lăsați 3-4 minute.

Ardeii făcuți în felul acesta merg foarte bine cu peștele, acreala subtilă potrivindu-se cu acest tip de carne.

cu crusta sau fara-9

Sunt sigur că o să fie cel mai bun pește pe care l-ați gătit vreodată, dar și cel mai interesant, mai ales că veți aștepta cu nerăbdare să vedeți ce este înăuntrul carapacei.

Spor la gătit!

Cu drag!

Text&Foto:

Andrei Alexandrescu

 

alist

Join the Conversation

  1. Fac des peste in crusta de sare, este metoda mea preferata de a gati pestele. Ii da o fragezime si un gust deosebit. Nu am folosit niciodata oua pentru prepararea crustei. Umezeala pestelui va intra in contact cu sarea din jurul lui si va forma, oricum, o crusta. Mai subtire, e drept, dar isi face treaba.

    1. Andrei alexandrescu says:

      Incercati si varianta cu albusuri. O sa va fie mai usor! Cu drag!

  2. Wow cat de bine arata farmuria, e vrednica de Master Chef ! Si cred ca are un gust deosebit! O sa incerc si eu acasa in cel mai apropiat viitor ! Multumiri !

    1. Andrei alexandrescu says:

      Iti multumesc mult!s

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close