Porc fraged în fistic

1.2K

porc in fistic (1)

Mușchiulețul de porc este o carne delicioasă. Fie copt, prăjit, în tavă, tigaie, grătar, delicios rămâne. Mie îmi place atât de mult pentru că este foarte fraged și suculent. Săptămâna aceasta l-am pus pe farfurie într-o crustă crocantă de fistic, și da, se potrivesc de minune.  

Întâi am curățat o mână de fistic, am rupt câteva rămurele mici de cimbru proaspăt și le-am pus în mojar.  

etape porc (1)

Am râșnit sare și am început să fac exerciții la mâini. Am mărunțit bine-bine și am lăsat deoparte.

etape porc (2)

Separat, am făcut o marinadă din 3 căței de usturoi zdrobiți, boia iute, busuioc uscat, sos de soia și o linguriță de muștar dijon cu tarhon.  

etape porc (5)

Am amestecat bine – a ieșit o compoziție cremoasă, pe care am lăsat-o tot deoparte, pentru puțin mai târziu.  

Apoi am luat cea mai bună parte din porc (după părerea mea), am încins o tigaie încăpătoare, ca să nu fie necesar să tai mușchiul, și l-am fript la foc iute, numai cât a căpătat puțină culoare de gătit.  

etape porc (6)

Apoi l-am luat de pe foc și l-am lăsat 2 minute. Apoi am început să-l ung frumos cu marinada cu muștar.  

etape porc (7)

L-am acoperit bine, pe toate părțile, apoi am așteptat câteva minute, cât mușchiul și-a însușit noua haină, apoi l-am acoperit din plin cu amestecul de fistic, cimbru verde și sare.  

etape porc (8)

L-am pus într-o tavă, pe hârtie de copt și l-am pus în cuptor la foc mare, pentru 10 minute. Între timp, am făcut o garnitură de cartofi caramelizati, pentru care am folosit 3 cartofi, sare, boia afumată, sos de soia și o lingură de miere.  

Întâi am tăiat cartofii cuburi mici, i-am călit în unt și am adăugat sare și boia.  

etape porc (3)

I-am lăsat pe foc până s-au înmuiat puțin, am dat focul la temperatură mai mare și apoi am picurat cam trei linguri de sos de soia. Am zguduit de tigaie, am mai gătit 1 minut, cat s-a mai evaporat din sos, apoi am pus miere și i-am mai lăsat până s-au caramelizat frumos.  

etape porc (4)

După cele 10 minute de cuptor ale mușchiului, l-am scos din tavă și l-am lăsat să se odihnească 5 minute, înainte de a-l tăia, timp în care am făcut un sos gorgonzola, mai light.  

Am pus cam 100 de mililitri de smântână lichidă pe foc, peste care am pus un cub mic de unt. După ce s-a topit, am adăugat 50 de grame de brânză gorgonzola.

etape porc (9)

Am mai lăsat pe foc mic pentru încă 3-4 minute, amestecând constant, până a căpătat o consistență cremoasă. La sfârșit am pus un praf de nucșoară și am închis focul.  

Am tăiat mușchiul în felii groase și m-am lins pe degete. Crusta a rămas crocantă, ușor rumenită, iar mușchiul foarte suculent.

porc in fistic (4)

Text&Foto: Aura Crăciun

Bake-Up Artist

 

*O parte din vasele folosite de Aura Crăciun fac parte din gama Casual Cook,
disponibile în Auchan și pe eMAG.

 

alist

Join the Conversation

  1. Buna ziua .Delicioase rețetele!Am o întrebare .Care este diferența între acest preparat și cel tăvălit in semințe?acesta după ce îl acoperi cu amestecul de fistic se pune la foc mare in cuptor pt 10 min!Ce înseamnă foc mare la cuptorul electric? Iar celălalt doar la 200 grade? Vreau sa fac din ambele nu le pot pune împreună la cuptor?
    Mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close