Pulpe de pui în sos de vin alb

1K

Probabil că v-ați dat seama că îmi plac rețetele care conțin alcool, motivul fiind simplu – frăgezește și, în același timp, aromatizează carnea (credeați că spun că îmi place să beau, știu eu).

M-am gândit să fac niște pulpe de pui bine prăjite, crocante și să le înec într-un sos de vin alb foarte bun și deloc încărcat, care ajută să scoată ce-i mai bun din vin.

alb rosu roze-5

Prima dată am prăjit foarte bine pulpele (cam 700 gr) în ulei de măsline cu puțin unt, în special pe partea cu piele, după care le-am dat deoparte.

alb rosu roze

Pentru că la fel de mult cum îmi place să folosesc alcool la rețete îmi place gătitul într-o singură oală, am aruncat grăsimea în exces de la prăjirea puiului (fiecare își definește singur excesul), însă fără să arunc bucățelele rămase de la prăjirea cărnii, și am pus la prăjit 4-5 căței de usturoi întregi cu o ceapă mică (vrem să dăm sosului doar arome de fundal) și puțin ardei iute.

alb rosu roze-2

Peste legumele călite, am turnat 500 ml de vin alb pe care l-am fiert două minute, după care am adăugat 500 ml apă, 2-3 fire de cimbru proaspăt și am dat totul la fiert. În funcție de oală, trebuie scăzut lichidul atât cât să permită bucăților de carne să rămână cu pielea afară.

alb rosu roze-3

Am re-întors carnea în oală, am pus capacul și am dat la cuptor la 180 grade (fără convecție) – 45 minute cu capac, 15 minute fără capac.

După ce am scos din cuptor, am scos carnea pe un platou (doar temporar) și am pus 100 ml de smântână lichidă grasă în sos, încet-încet, amestecând continuu cu un tel. Este recomandat să lăsați sosul să se răcească puțin ca să nu se taie. Am pus să fiarbă și am adăugat ½ linguriță de amidon dizolvat în puțină apă astfel încât să se lege sosul. Amidonul a fost util pentru că nu mi-am dorit ca sosul să mai scadă mult, fiind destul de concentrat. După ce s-a legat, am luat de pe foc si am pus o linguriță de unt, ca să  îl fac mai lucios și aromat.

alb rosu roze-4

Puiul a ieșit extrem de fraged, iar sosul i-a dat toată aroma de care are nevoie. Preparatul este foarte spornic, fiind foarte bun de preparat la mesele cu mulți invitați atunci când timpul este limitat și arată foarte bine așezat pe masă cât mai rustic (în oala în care s-a făcut, cu cât mai arsă, cu atât mai bine).

alb rosu roze-6

Cu mare drag!

Text&Foto:

Andrei Alexandrescu

*O parte din vasele folosite de Andrei Alexandrescu fac parte din gama Casual Cook,
disponibile în Auchan și pe eMAG.

alist

Join the Conversation

  1. Buna seara,
    Pentru cei cu intolerante se poate inlocui smantana cu lapte vegetal (de cocos, soia)? Multumesc

    1. Andrei Alexandrescu says:

      puteti incerca cu lapte de cocos!

  2. Cu ce il pot servi alaturi?
    Multumesc!

    1. Andrei Alexandrescu says:

      Orez, mamaliga, purre !

  3. Kun Emese Ildiko says:

    Cred ca ar merge cu mamaliga.

  4. Andrei Alexandrescu says:

    Foarte corect! :D

  5. Andrei Alexandrescu says:

    Multumesc mult!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close