Patru gustări numa’ bune de pregătit oricând

361

(P)

Astăzi vreau să vă prezint câteva rețete pe care am reușit să le îmbunătățesc cu ajutorul unor produse românești de foarte bună calitate – specialități de porc crud-uscate maturate în mediul special din vechile galerii ale Salinei Turda. Salinate se numesc și, dacă sunteți curioși ce-i cu ele, cum recunosc că am fost și eu, să știți că nu zic doar eu că-s bune, zic și oamenii de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care le-au dat un atestat de „produs tradițional românesc”. Dincolo de teorie și hârtii, mie mi-a plăcut gustul lor și le-am transformat în câteva rețete, numai bune de gustări, mic-dejun sau ce poftiți.

 

  • Ceafa de porc – Sandwich multicolor cu ceafa de porc Salinate și sos de legume cu murături

ceafa de porc-6

Știu că ați anticipat că rețeta va începe cu tăierea pâinii, dar mai avem puțin de așteptat pentru că sosul durează ceva mai mult.

ceafa de porc

Pentru sos am folosit: o roșie tăiată cubulețe, o ceapă cu care m-am comportat la fel, 2 ardei copți tocați, două mâini de castraveți murați cornișon, ½ ardei iute tocat, 2-3 căței de usturoi pisați, 60 ml oțet din vin, 60 gr zahăr brun, o lingură cu vârf pastă de roșii, o lingură sos worchester, o linguriță boia de ardei dulce, sare, piper si o linguriță de amidon dizolvată în jumătate de pahar cu apă.

ceafa de porc-2

Am călit ceapa, ardeiul iute și usturoiul în unt cu puțin ulei de măsline după care am pus roșiile și le-am lăsat până ce tot lichidul s-a evaporat. Am adăugat apoi oțetul, zaharul, boiaua, ardeiul copt, sosul worchester si pasta de roșii, am turnat un pahar cu apă și am lăsat 12-15 minute să fiarbă. La final am adăugat castraveții murați și amidonul dizolvat în apă si am mai fiert câteva minute. Dacă vi se pare prea gros mai puteți adăuga apă fără probleme.

ceafa de porc-3

Am luat pâinea, am dat-o doar pe o parte prin ou bătut cu o lingură de lapte și am pus-o în tigaie la prăjit în ulei de măsline.

ceafa de porc-4

După ce oul s-a gătit, am întors pâinea pe un grill și am prăjit-o până s-a rumenit bine-bine. Am ales să nu înmoi toată pâinea în ou pentru a avea o variație a texturilor.

ceafa de porc-5

Pentru prezentare, am pus sos pe partea cu ou (care stă în interior) apoi Ceafa de Porc Salinate (făra sa o gătesc, se potrivește mai bine crudă), iar salata am pus-o doar pe o singură parte ca să pot asambla.

ceafa de porc-7

Sandwich-ul este complex în arome și sățios, așa că încercați-l și voi.

 

  • Cotlet de porc – Millefeuille de legume cu mozarella si cotlet de porc crud-uscat

 

cotlet de porc-2

Această gustare este simpla, bună și foarte-foarte rapidă și merge de minune cu cotletul Salinate.

cotlet de porc 0

Am tăiat rondele de aproximativ 1 cm o roșie și o vânătă și le-am călit în tigaie pe ambele părți. La final am adăugat sare și piper, pentru a nu scoate tot lichidul din roșii.

cotlet de porc

Cotletul l-a pus în tigaie, literalmente, câteva secunde, doar pentru a scoate puțin aromele la suprafață.

Am tăiat un glob de mozarella proaspătă rondele (pentru a tăia mai ușor, lăsați mozarella 30 de minute la congelator) și apoi am așezat totul în straturi.

Deasupra am presărat puțin oregano care merge de minune cu roșiile și cu cotletul de porc.

 

  • Piept de porc – Gem din Piept de Porc Salinate

 

piept de porc-5

În general, această rețetă se face cu bacon crud, însă produsele crud-uscate amplifica foarte mult gustul preparatului final.

piept de porc

Pentru gem am avut nevoie de: 250 gr Piept de Porc Salinate tăiat mărunt, o ceapă medie cubulețe, 2-3 căței mici de usturoi pisați, cimbru proaspăt, o lingură de zahăr brun, un shot de espresso tare, un shot de oțet din vin și un shot de sirop de arțar. Nu aveți nevoie de sare.

piept de porc-2

La fel ca orice gem care se respectă, aveți puțin de așteptat pentru acest preparat, însă merită din toate punctele de vedere.

Am călit pieptul de porc până a devenit foarte prăjit/crispy – cel mai bun indicator este atunci când se acoperă de foarte multă spumă, și l-am pus la scurs.

piept de porc-3

Între timp am călit ceapa, usturoiul și cimbrul, după care am adăugat oțetul, cafeaua și siropul de arțar și am fiert la foc mare 2 minute. După ce aroma de oțet s-a mai înmuiat, am adăugat baconul scurs și un pahar de apă și am lăsat la fiert la foc mic, fără capac, o oră până s-a legat (dacă se evaporă apa prea repede puteți oricând să mai puneți). Gemul este gata în momentul în care totul are o culoare închisă și omogenă, fără ca ceapa să se evidențieze.

piept de porc-4

Gemul are un gust cu totul deosebit și este, totodată, foarte intens.

 

  • Pulpă de porc – Coșulețe de pulpă de porc cu ou ochi

 

pulpa de porc-4

O idee foarte bună și de efect pentru micul dejun (mai ales dacă în excursia în care ați plecat e o fată de care vă place mult și ați uitat chitara acasă) care schimbă puțin tradiționalele ochiuri.

pulpa de porc

Am prăjit feliile de pulpă de porc până s-au rumenit puțin, fără să devină crispy (avem nevoie de ele flexibile) și le-am pus la scurs pe un șervețel.

pulpa de porc-2

Am uns formele de muffin cu puțin ulei de măsline, am așezat două felii pe fundul formei și trei felii pe margine, astfel încât am format un coș relativ etanș. Am pus oul în forme, am presărat boia de ardei dulce (nu am pus sare, pulpele de porc au tras suficientă sare din Salina Turda) și le-am dat 15 minute la cuptorul preîncălzit la 160 grade.

pulpa de porc-3

pulpa de porc-5

Sper să vă placă ideile pe care vi le-am prezentat și cred că le puteți folosi pentru binele vostru și al celor dragi vouă.

Și înainte să închei, am totuși și o veste bună pentru clujeni, proastă pentru noi, de prin alte părți ale țării: găsiți Salinatele în magazine din rețeaua Mega Image din București și Cluj, la intrarea în Salina Turda (căutați un automat special amenajat) și în magazinele proprii ale CIA Aboliv din Turda, județul Cluj.

Poftă bună!

Text&Foto:

Andrei Alexandrescu

*O parte din vasele folosite de Andrei Alexandrescu fac parte din gama Casual Cook,
disponibile în Auchan și pe eMAG.

alist

Join the Conversation

  1. Excelente, dar câtă muncă… Chiar că sunt doar pentru diminețile de duminică!

  2. Eu am incercat cu prosciuto crudo si au iesit delicioase.Fiind fasii subtiri am sarit peste etapa cu prajitul :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close