Cranachan

311

Cred că fiecare dintre noi a cărat la un moment dat ceva de mâncare după el într-o excursie sau drumeție de câteva zile – poate covrigi, croissante, banane – la mine e puțin diferit. Eu mereu aduceam fulgi de ovăz. M-am obișnuit de mulți ani să mănânc oatmeal dimineața (este un terci de ovăz în care poți pune tot ce vrei), fiind o mâncare hrănitoare si bună pentru sport.
Fiind un ingredient puțin atipic, am atras de multe ori privirile prietenilor care se minunau de produsul pe care îl consum atât de bucuros în fiecare dimineață, ei neputând înțelege ce găsesc atât de gustos în așa ceva.
Nu am putut să îi conving nici până în ziua de azi să mănânce un astfel de „terci”, dar am ales să le fac un desert care are ovăzul ca element central – se numește „Cranachan”.

Reteta din geamantan-7

Am avut nevoie de: 400 ml smântână de frișcă, 250 gr mascarpone, 70gr zahăr pudră, 3 linguri de Whisky, 500 gr fructe de pădure, 60 gr unt, 2 linguri miere, 100 grame fulgi de ovăz întreg, 50 grame zahăr brun, 50 grame alune de pădure, 40 grame făină.

Reteta din geamantan-3
Prima dată am făcut crunch-ul de ovăz. Am pus untul împreună cu mierea într-o tigaie pe foc până untul s-a topit, am stins focul si am adăugat ovăzul, zahărul brun, făina si alunele de pădure tocate.

Reteta din geamantan

Am pus amestecul intr-o tava pe foaia de copt unsa si am dat la cuptorul preîncălzit la 180 grade, 20 de minute. După ce s-a copt, am lăsat să se răcească complet si am tocat crunch-ul.

Reteta din geamantan-2
Pentru cremă, am bătut smântâna, zahărul pudră, mascarpone și whisky-ul până crema a devenit legată (nu tare).

Reteta din geamantan-5
Am montat totul în pahare în straturi – fructe de pădure – cremă – crunch – și tot așa.
Aroma de whisky în cremă dă un gust deosebit și destul de greu, din ce am observat, de identificat de către degustători. În ceea ce privește crunch-ul de ovăz – e foarte greu să te oprești din „degustat”.

Reteta din geamantan-4
Poftă bună și sper să faceți și voi această rețetă lejeră și potrivită pentru o vară călduroasă.

Text&Foto:

Andrei Alexandrescu

alist

Join the Conversation

  1. Excelent, mi-a lăsat gura apă! ☺

    1. Andrei Alexandrescu says:

      Multumesc mult!

  2. Super. Unde mai pui ca faina si/sau fulgii de ovăz pot fi o alternativa oricând, mult mai sănătoasă decât faina de grâu.

    1. Andrei Alexandrescu says:

      Imi pare rau ca sunt atat de putin folositi, mai ales ca au multe aplicatii, inclusiv in clatite

  3. Este perfecta reteta pentru aceasta vara calduroasa. Este o reteta delicioasa dar si sanatoasa. Pofta buna tuturor!

    1. Andrei Alexandrescu says:

      Multumesc mult! Ma bucur ca va place!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close