Cea mai bună legumă

620

A sosit perioada mea favorită din an, când îmi vizitez părinții și ne strângem cu toții acasă, gătim și luăm masa împreună. Gospodăria noastră este micuță, și neavând suficient spațiu să creștem multe animale, și de Paști și de Crăciun sacrificăm porcul. Și-așa este leguma noastră preferată, a românilor.

muschiulet-de-porc-

Așadar, cu această ocazie am ales să gătesc partea mea preferată din porc, mușchiulețul fraged, alături de o garnitură bazată pe cartofi noi, fiind sezonul lor, și un sos de afine, pentru prospețime.
Înainte de toate am pregătit mușchiul, i-am dat un praf sănătos de sare și m-am apucat rapid de sos.

muschiulet-de-porc-

Pentru sos am pus 300 g de afine la fiert în 2 căni de apă, la foc mic. Când au început să fiarbă, am pus jumătate de pahar de suc de lămâie și o lingură de zahăr. L-am lăsat la foc mic până a scăzut puțin, aproximativ 15 minute.

muschiulet-de-porc-

Am pus cartofii la fiert în coajă cu 2 foi de dafin, pentru că urmează să fac garnitura; voi fierbe cartofii parțial, cât intră puțin furculița.
Acum m-am întors la frumusețea de mușchi. Am făcut o marinadă dintr-o lingură de boia iute, una de ulei, 3 căței de usturoi, 2 de sos de soia și niște cimbru, pe care o voi folosi imediat.
muschiulet-de-porc-

Am încins o tigaie încăpătoare cu 2 linguri de ulei și i-am făcut o crustă frumoasă, înainte de a-l condimenta.muschiulet-de-porc-

Când a devenit ușor auriu, am încins cuptorul la 180 de grade, am condimentat frumos mușchiul și l-am băgat la căldurică pentru fix 10 minute.

muschiulet-de-porc-

Între timp, am făcut rapid garnitura. Am încins un ceaun cu o ceașcă de ulei și am pus cartofii aproape fierți, cu niște cimbru și puțină sare. Când au căpătat o culoare aurie, am adăugat o mână de ciuperci feliate și am gătit la foc iute pentru 5-7 minute. La sfârșit am  pus o ceapă verde tocată foarte mărunt, pentru prospețime, dacă tot avem în grădină.

muschiulet-de-porc-

Când mușchiul este gata, îl feliez cu poftă. A ieșit suculent și aromat. Se potrivește de minune cu garnitura, iar sosul aduce și mai multă prospețime farfuriei.

Familia noastră vă urează Sărbători Fericite!muschiulet-de-porc

muschiulet-de-porc

Text&Foto: Aura Crăciun

Bake-Up Artist

www.bakeupartist.com

alist

Join the Conversation

  1. Suna interesant rețeta….numai ca….nu explici ce ai făcut cu marinada, mușchiul de porc in poza arată putin cam prea bloody… pentru un porc….era super Ok pentru o vita dar așa…ii mai trebuia ceva vreme in cuptor….măcar sa ajungă la un 75-85 grade Celsius in centru.

    1. Salut Andrei,

      Explicatia este scurta si la obiect, evidentiata prin poza + textul „am condimentat frumos mușchiul și l-am băgat la căldurică pentru fix 10 minute.”.
      Din poza, carnea nu este „bloody” ci ma degraba de-un rozaliu chiar perfect as zice, ea ramanand astfel suculenta/frageda, cum e mai buna.
      Simt o oarecare rautate in comentariul tau, insa pana la urma tine de preferinte felul in care gateste oricare din noi asa ca hai sa fim mai constructivi in mesajele ce le lasam si sa ne bucuram ca oamenii astia au ales sa-si imparta ideile, talentul, fantezia, aici, cu noi. Sunt cu adevarat de apreciat.

      Numai bine,

      Emil

  2. dar de ce spuneti ca-l sacrificati? e ceva ritiual sacru? il dedicati zeilor pamanteni, sau il bagati la pantec cu mujdei? serios, merge si ‘taiem porcul, belim mielul, jumulim gaina’…

  3. Arata foarte bine, banuiesc ca dupa ce scade sosul putin fructele sunt pasate in blender?????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close