Cină surpriză cu iz thailandez

299

(P)

Observ din ce în ce mai mulți oameni pasionați de gătit, de ingrediente și de mâncat din ce în ce mai bine sau mai interesant. Mijloacele noi de comunicare au făcut posibilă globalizarea culinară și dorința de a încerca gusturi de pe alte continente, iar perioada anului în care sărbătorim eternul feminin ne provoacă la exercitarea pasiunii culinare în beneficiul doamnelor din viața noastră.

Astăzi vă prezint un mod de a pregăti coastele de vită într-un sos ce folosește miresme thai, folosindu-mă de două „jucării” ce mi-au făcut treaba ușoară; Crock Pot slow cooker 6L Duraceramic și blender-ul Oster Reversible.

coaste-thaiAm început prin a crea o pastă condimentată folosind următoarele ingrediente:

4 bețe de lemongrass

O bucată de 2 – 3 cm rădăcină de ghimbir

2 cepe mici

5 căței de usturoi

½ legătură de coriandru

2 linguri de sos de pește

1 linguriță de ulei de susan

Sare după gust

coaste-thai-Toate acestea le-am transformat într-o pastă folosind Oster Reversible, folosind funcția pentru tocat alimente ce ajută la pasarea ingredientelor solide chiar și în mediu cu foarte puțin lichid.coaste-thaiAvând baza de aromă pregătită, am început să mă ocup de carne, porționând-o în bucăți de lățimea unei coaste. Am așezat vasul Duraceramic al aparatului Crock Pot 6L  Saute pe foc și am rumenit carnea pe toate părțile. Ce e interesant la acest slow cooker este posibilitatea de a folosi vasul pe foc, pe plita cu inducție sau chiar în cuptor, astfel a fost foarte simplu să parcurg toate etapele gătirii fără a folosi alte vase.coaste-thaiDupă rumenire, am scos carnea din vas și am adăugat pasta de condimente, rumenind-o 1 – 2 minute. Peste aceasta am adăugat „al doilea strat” de arome asiatice:

150 ml de sos de soia

2 linguri de oțet de orez

100 ml sos de chili dulce (eu am folosit un sos nu foarte iute, vă recomand să-l adăugați treptat, după gust)

2 linguri de zahăr brun

coaste-thaiAm fiert la foc mediu încă 3 – 4 minute, am adăugat coastele de vită și am întors vasul în baza Crock Pot pentru gătire lentă. Am setat timer-ul la 9 ore pe funcția low, am acoperit cu capacul din dotare și mi-am văzut de treabă.

Pregătirea durează în jur de 15 minute, deci se poate face în timp ce sorbi cafeaua de dimineața înainte de a pleca la muncă. După 9 ore de gătire în slow cooker se pornește automat funcția de menținere la cald, deci nu ești presat de timp, putând să pregătești garnitura și etapa finală a gătirii.coaste-thai

Am pus la fiert o cană de orez Jasmin cu două căni de apă și puțină sare și am acoperit cu un capac. O dată început clocotul am scăzut focul până la minim și l-am lăsat așa timp de 15 minute. Apoi am scos oala de pe foc și am mai așteptat 10 minute înainte de a înlătura capacul.

În acest timp am scos bucățile de carne din slow cooker și am degresat sosul folosind un polonic. Am pus vasul Duraceramic pe foc mare și am scăzut câteva minute până am obținut o consistență de glazură. Am adăugat carnea și am glazurat-o apoi am oprit focul.coaste-thaiPentru a adăuga un element proaspăt farfuriei am tocat o mână de arahide nesărate, 2 – 3 fire de coriandru și 2 cozi de ceapă verde peste care am adăugat câteva picături de suc de lime. În acest mix se mai pot adăuga după gust câteva cuburi de ardei mai mult sau mai puțin iute.

Pentru prezentarea finală așezăm carnea peste câteva linguri de orez și presărăm mixul de alune și ierburi peste acestea.

Poftă bună!coaste-thai

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

Join the Conversation

  1. Nu vreau să supăr pe nimeni și mulțumesc pentru bunăvoința de a scrie această rețetă, dar am impresia că, pe zi ce trece, rețetele devin tot mai inaccesibile, cu ingrediente și ustensile tot mai pretențioase și greu de adunat la un loc.

    1. Eu sunt foarte atras de ingredientele asiatice și de noile tehnologii, de aceea am deseori rețete în această direcție, dar vă promit că nu uit de mâncărurile ce folosesc ingrediente tradiționale și uzuale în bucătăriile noastre.

      Nu am de ce să mă supăr dacă de data aceasta aveți o poziție puțin mai critică la adresa unei rețete. Nu uit încurajările și vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase pe care mi le-ați adresat în acest an la fel cum mulțumesc și pentru opinia legată de această rețetă.

  2. Kun Emese Ildiko says:

    Lemon gras nu am vazut in magazine, sosul de peste nu ma atrage, iar vasele cu denumiri sofisticate nu cred ca voi cumpara. Am inceput sa ma reintorc la bucataria traditionala intr-o varianta mai sanatoasa, fara ingrediente prefabricare (fel de fel de sosuri). Prefer retetele care au ingrediente accesibile si nu neaparat la moda.

    1. Recunosc că lemongrass-ul este un ingredient mai rar și puțin mai greu de găsit, dar restul se găsesc la îndemână în huper/hyper market-uri.
      Nici eu nu folosesc ingrediente prefabricate și vă invit să nu facem confuzie între sosurile prefabricate și sosurile asiatice de bază.
      Sosul de pește, sosul de soia și sosul de stridii nu sunt echivalentul supei la plic ci sunt materii prime obținute prin fermentare din ingrediente naturale. Sunt producători ce adaugă tot felul de „bazaconii” în aceste sosuri, dar este nevoie să citim eticheta pentru a cumpăra adevăratele materii prime asiatice.
      În ceea ce privește accesibilitatea acestor condimente, ele au devenit accesibile atât din punct de vedere financiar cât și de infrastructură, iar faptul că nu sunt locale nu implică o problemă datorită procesului de fabricație ce permite o perisabilitate extrem de scăzută.
      Bineînțeles, nu consider că aceste gusturi trebuie să fie pe placul tuturor, dar argumentul ar trebui păstrat strict în zona preferințelor culinare și nu al accesibilității sau al modei.

  3. Arata frumos, cam complicata…dar nu imposibila :-D. Weekendul asta o sa fie show in bucatarie! :))

  4. Adrian Dobre says:

    Lemongrass se gaseste in Mega Image. Cat despre reclama la anumite echipamente, e dreptul lor. Fiecare dintre noi putem sa folosim ce tip de blender sau cuptor (se poate gati slow cook si la cuptorul electri,pe gaz sau lemne) dorim. Rezultatele vor fi aceleasi.

  5. Suna bine totul, am un mic amendament. Iz = miros urat. Aroma = miros frumos. Fara suparare :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close