Zacuscă cu fasole boabe

885

Orice gospodină pune câte ceva în cămară, pentru a avea iarna. Sunt foarte multe conserve ce se pot prepara: castraveţi muraţi sau în oţet, gogoşar, compot, gem, dulceaţă, zarzavat şi nu în ultimul rând zacuscă, care este şi preferata noastră. Cred că românii preferă zacuscă de vinete, dar asta doar până încearcă zacusca de fasole care e demenţială, cu o felie de pâine caldă şi castraveţi muraţi.

zacusca-cu-fasole-boabe-2

Vă las reţeta pentru cea mai bună zacuscă cu fasole, cremoasă şi aromată, numai bună de întins pe pâine, când afară sunt multe grade cu minus.

zacusca-cu-fasole-boabe-3

Pentru 10 borcane (370g) avem nevoie de: 1 kg ceapă curăţată, 500 g morcovi rași, 1 kg ardei kapia, 1kg ardei gogoşar, 700 g fasole cu bob lat, 2 kg de roşii, 700 ml ulei, sare, piper, foi de dafin. Fasolea o punem la înmuiat în apă rece cu câteva ore înainte, apoi schimbăm apă, dăm într-un clocot, o schimbăm din nou, clocotim şi încă o dată schimbăm apa, apoi o fierbem până se înmoaie bine boabele. Jumătate o pasăm, jumătate o lăsăm boabe.

zacusca-cu-fasole-boabe-preparare-1

Spălăm ardeiul kapia şi gogoşar şi îi cocem fie în cuptor, fie pe flacără sau pe grătar. După ce s-au copt îi punem într-o oală şi acoperim cu un capac să se înăbuşe şi astfel se curătă mai uşor. Îi curăţăm de pielițe şi îi tocăm mărunt.

zacusca-cu-fasole-boabe-preparare-3

Într-o oală punem apă, iar în momentul în care clocoteşte adăugăm roşiile crestate şi le lăsăm câteva minute, le scoatem şi îndepărtăm pieliţele, apoi le tocăm mărunt. Ceapă se toacă mărunt şi se căleşte în 700 ml ulei, când devine sticloasă adăugăm morcovul ras şi le călim împreună încă 10 minute, apoi adăugăm ardeiul tocat şi dăm în clocot.

zacusca-cu-fasole-boabe-preparare-2

zacusca-cu-fasole-boabe-preparare-3

Adăugăm roşiile toacate, cu tot cu zeamă lăsată, sarea, piperul şi foile de dafin şi fierbem zacusca până se pătrund legumele, aproximativ 40 minute, amestecând des.

zacusca-cu-fasole-boabe-preparare-4

Adăugăm fasolea pasată, fierbem 10 minute, apoi adăugăm boabele de fasole şi mai ţinem pe foc 10 minute.

zacusca-cu-fasole-boabe-preparare-5

Zacusca e gata când începe să se ridice uleiul la suprafaţă.

zacusca-cu-fasole-boabe-preparare-6
Spălăm borcanele şi capacele şi le punem în cuptor, pornim cuptorul şi le lăsăm 10-15 minute, până se usucă bine.

zacusca-cu-fasole-boabe-preparare-7

Turnăm zacusca în borcanele scoase din cuptor, punem capacul şi îl strângem bine. Învelim borcanele într-o pătrură şi le lăsăm să se răcească încet, apoi le punem în cămară.

zacusca-cu-fasole-boabe-7

Text&Foto: Andreea Dianu

Pasiune pentru bucătărie

alist

Join the Conversation

  1. O mie de licurici sa-ti lumineze calea daca imi iese asa buna cum mi-o amintesc din copilarie .

  2. Nu am mancat asa ceva. Dar ma apuc sa fac. Noroc ca ai pus reteta asta acum, ca daca o vedeam la iarna inebuneam.

  3. Eu am facut asa ceva, dar cu fasole cruda cu bob foarte mare si gust de castane (cand am avut norocul sa gasesc asa ceva in piata din Baia Mare). Imi place mai mult decat zacusca cu vinete.

  4. O faceam acasa copiilor,cu fasole boabe f mari….imi place sa pun ardeii rupti in fasii,probati …..o sa fac si aici in Italia cu fasole….poate gasesc soiul de acasa….am facut cu vinete albe ,dulci si am gasit si ,,papaceli,, cum le spun localnici gogosarilor…,domnule Hadean,ptr tot ce faceti ….jos palaria ….!imi doresc sa avem zeci de bucatari la nivelul dv ,din toate punctele de vedere….

  5. Am facut aceasta reteta este o delicatese, multumesc pentru reteta !

  6. Am facut anul trecut,excelenta reteta! Bineinteles repetam si anul acesta.

  7. ioana bohus says:

    am facut de 3 ani incoace aceasta reteta si iese excelent, multumesc.

  8. Cristea Ileana says:

    O fac de câțiva ani,este foarte apreciată de familia mea!!Mulțumesc pentru rețetă!

  9. Soacra mea a spus ca este cea mai bună zacuscă și mi-a recomandat cu căldură rețeta.
    Oare câtă fasole fiartă reiese din cea uscată? As vrea sa folosesc conserva mare de fasole deja pregătită si nu știu ce cantitate sa pun.
    Mulțumesc frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close