Mămăliguțe cu miere și fructe de pădure

341

Am crescut cu mămăliguță caldă, făcută de bunica, și cu ou ochi, prăjit direct în farfuria de metal, cu cașcaval afumat lângă. Abia așteptam să-mi înfig furculița în cașcavalul fierbinte, să mă uit lung cum se întinde la nesfârșit, să înfulec totul dintr-o-mbucătură și să mai cer o porție. Bunica privea totul cu satisfacție, anticipând și sperând să cer și porția a doua. Până azi, prefer mămăliga bunicii. Urmărind-o mereu cum prepara mămăliga, amestecând riguros în tuciul greu, părea floare la ureche și nu pricepeam de ce mama mă evita când mă prezentam cu pretenții la o mămăligă caldă. Am realizat târziu că prepararea unei mămăliguțe este și aceasta o artă, deși am reușit o dată să fac o mămăligă decentă în cuptorul cu microunde, dar eram studentă și orice trăsnaie mergea pe vremea aceea.

Mămăliguțe-cu-miere-și-fructe-de-pădure

Suntem obișnuiți să servim mămăliga cu sarmale, tochitură, ceva brânză, smântână și cam atât. Dar dacă am arunca un ochi mai atent la ideile bloggerilor culinari, s-ar putea să observăm că mămăliga poate fi folosită într-o varietate de moduri, în rețete delicioase.

Vă propun o variantă dulce, cu miere și fructe de pădure, pentru micul dejun sau prânz. Un obicei ciudat pentru mine, dar comun în Polonia: un prânz dulce.

150 gr mălai, 100 gr unt, 250 gr zmeură, 125 gr afine, 200 căpșuni, 100 ml miere, 1 lingură zahăr pudră (opțional)

Mămăliguțe-cu-miere-și-fructe-de-pădure

Mămăliguța se prepară cu câteva ore înainte de servire.

Se fierbe 1 litru de apă. Când apa dă în clocot, se adaugă mălaiul treptat, amestecând continuu cu telul. Se lasă la foc foarte mic timp de 15 minute, amestecând frecvent. La final, se adaugă 50 grame de unt, se amestecă și se ia de pe foc. Se varsă într-o tavă sau vas ceramic (al meu a fost de dimensiunile 31x21x6 cm ), acoperit anterior cu hârtie de copt. Se lasă la răcit.

Cu o formă de prăjituri sau un pahar, se taie cercuri în mămăliguță (sau pătrate, pentru a evita risipa). În funcție de tava folosită și grosime, cercurile se taie în 2. Fiecare mămăliguță trebuie să fie cam de 2 cm grosime. Mie mi-au ieșit 12 cercuri de mămăliguță (sau 16 pătrate).

Mămăliguțe-cu-miere-și-fructe-de-pădure

Se frig mămăliguțele în restul de unt, cam 2 minute pe fiecare parte. Se servesc cu unt, miere sau zahăr pudră și fructe de pădure.

Mămăliguțe-cu-miere-și-fructe-de-pădure

Text&Foto: Lia Ștefan

Mr.Bunny’s Cooking Adventures

alist

Join the Conversation

  1. Excelent desert, mamaliga este atat de versatila, dar noi insistam s o limitam la sarmale sau bulz .

    Congrats pt reteta.
    Cu drag,
    Cori

  2. IKUSHIMA says:

    Sunt ardeleancă. În copilărie mîncam cu plăcere mămligă cu struguri sau cu silvoiz. Cea cu silvoiz era pusă la cuptor 15-20 de minute.

  3. Mama mea consumă mămăligă cu pepene verde.Deci merge și cu fructe de pădure.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close