Rulou de pâine cu pesto

327

Acum câțiva ani obișnuiam să-mi fac singură pâinea. Sigur, nu aveam niciun fel de experiență pe tema asta, știam o singură rețetă și o repetam la nesfârșit. Deși abia o puteam numi rețetă – nu știam decât ce-mi spusese bunica: apă, făină, drojdie, sare și puțină grăsime, preferabil ulei. Și după cum știm, bunicile au mereu dreptate! Nici acum nu aș putea spune că știu mai multe despre pâine, curentul cu maia naturală nu m-a prins (încă). Am impresia că e o arta în sine și nu am încă curajul de a păși în direcția aceea. Așa că din când în când mă joc cu puțină făină, apă și drojdie în modul cel mai simplu cu putință. Îmi place însă să aromatizez pâinea cu diverse mixuri de condimente, cea cu usturoi fiind de departe preferata familie. Sigur, nu iese cea mai arătoasă pâine, dar e aromată și delicioasă! Și dacă nu vă place busuiocul, nu-i problemă, înlocuiți-l cu pătrunjel, coriandru ori altă plantă aromatică care vă încântă papilele.

paine1
Pentru pesto aveți nevoie de: 1 mână de frunze proaspete de busuioc, 4 căței de usturoi, 2 linguri miez de nucă, 30g Parmesan ras, 50ml ulei de măsline, 1 linguri zeamă de lămâie, sare și piper după gust.
Combinați toate ingredientele într-un blender și pulsați până obțineți un amestec omogen.
Pentru aluat aveți nevoie de: 400ml apă, 15g drojdie proaspătă, 650g făină, ½ linguriță sare, 2 linguri ulei de măsline.

paine-1-3b
Combinați apa, drojdia și uleiul într-un bol și amestecați bine. Adăugați făina și sarea și frământați câteva minute până obțineți un aluat elastic și ușor de lucrat. Acoperiți bolul cu un prosop sau folie alimentară și lăsați aluatul să crească 30 minute.

paine-1-4b
Transferați aluatul pe masa de lucru ușor înfăinată și întindeți-l într-un dreptunghi. Acoperiți aluatul cu un strat subțire de pesto. Rulați strâns apoi strângeți aluatul într-un rulou, exact ca un melc. Lăsați aluatul la crescut încă 30 minute apoi coaceți în cuptorul preîncălzit la 200C pentru 25-30 minute.

Text&Foto: Oana Olguța Iliescu

www.pastry-workshop.com

Join the Conversation

  1. Olguța, mulțumiri pentru rețetă, dar, de când am mașină de făcut pâine, tare greu îmi este să mai frământ aluatul cu mâinile mele. Poate doar pesto să mă convingă! ☺

  2. Imi este gradina plina de busuioc si ma gandeeam ,in afara de a face pesto si de a-l folosi in apa de baut,ce a-si mai putea face.
    Este dimineata,diseara am familia in jurul mesei,deci,voi incepe prin a face aluatul de paine.

    Multumesc!

  3. Foarte bine arata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close