Pui cu sos afumat

292

Începutul lui ianuarie ne pune deseori în dificultate. Vrem să “ne curățăm” de grăsimile Crăciunului și Revelionului, dar în același timp ne vedem obligați să facem față unei luni teribil de geroase. Compromisurile sunt greu de făcut. Recomandarea mea este să profităm de rădăcinoasele sezonului, să punem ingredientele în valoare prin folosirea mai frecventă a cuptorului și să utilizăm condimente care încălzesc sufletul și gustul: ardei iute, curry, scorțișoară, cuișoare. Astăzi vă propun o întâlnire mai puțin frecventă la noi, dar comună în alte bucătării, cea dintre pasăre și cârnatul picant. Cum și pe teritoriul României crește o atare specie, respectiv cârnatul ardelenesc, îl vom folosi cu încredere.
Patru pulpe întregi sau doar partea superioară de pui, grijite de resturi de pene, uscate cu un șervet curat și condimentate cu sare și piper, se frig în câteva linguri de ulei, de măsline dacă este. Se scot și se lasă la odihnit.

2
În untdelemnul rămas puneți 150 de grame de carne din cârnații rămași de la Sărbători: afumat, paprikat, dezmățat și tăiat în cuburi mici. Faceți să devină crocante bucățelele. Adăugați și o jumătate de ceapă tocată fin, 3 căței de usturoi zdrobiți și o linguriță de cimbru uscat. Mai lăsați 2 minute să prindă culoare și stingeți cu 500 de ml de vin roșu. Curățați cu ajutorul unei linguri de lemn toate bucățelele aromate lipite pe fundul cratiței și lăsați să se ardă alcoolul la foc mediu, timp de 10 minute. Sarea și piperul nu mai sunt necesare din pricina condimentelor cârnatului.

3
Adăugați și bucățile de pasăre și lăsați acoperit, la foc mic, încă jumătate de oră dacă e pui, o oră dacă e găină.

4
Scoateți bucățile de pui cu grijă, scurgeți de sos și dați-le față frigându-le 2 minute pe fiecare parte, înainte de servire, în untul rămas de la garnitură.
Sosul îl strecurați prin sită.

5
Amestecați 40 de grame de unt cu o lingură de făină și adăugați în sosul strecurat mestecând cu grijă 10 minute. Făina va lega sosul, iar untul îi va da luciu și catifelare.

6
Separat, opăriți în apă cu sare, 10 minute, câteva verze de Bruxelles, tot atâtea felii groase de morcov și felii de cartof.

7
Treceți-le prin jet de apă rece, scurgeți-le bine și frigeți-le într-o lingură de unt aromatizat cu o crenguță de rozmarin până prind o ușoră crustă caramelizată. Condimentați cu un pic de sare și un praf de piper.

8
Serviți-le împreună cu puiul rumenit și sosul afumat.

9
E ger, doamnelor. Încingeți cu drag cuptoarele și umpleți-le sufletul gol cu plăcinte rumene, iar casa cu parfum de zahăr cu vanilie. E ger mare, domnilor, rupeți ardei iuți din șiraguri și frigeți-i cu uleiuri fabuloase, rădăcină de foc pentru lucrurile ce plac domniilor voastre!
Să vină zăpada!

Text & Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. Marius ciuche says:

    Când faci mâncare bună și o împărți cu alții , sufletul e curat..frumos grăiești Costin Barbutz!

  2. Ce bine arata preparatul si ce frumos il descrii Costin. Sincere felicitari!

  3. Gigi Codin says:

    ,,Opriti-va, stiti ca avem deficit de bila” .
    Chestia ne curata de grasimile Craciunului? Hmm!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close