Gem de dovleac și portocale

611

Fără îndoială că dovleacul e o marcă a anotimpului de toamnă. De la cea mai simplă rețetă de dovleac copt până la plăcinte ori alte deserturi ceva mai complexe, dovleacul e foarte versatil. Dar ce vă propun eu astăzi este un gem delicat de dovleac cu note acrișoare, aromate de portocală. Este un gem gros, bine legat, intens aromat care poate fi întins pe pâine și unt fără probleme. Portocala echilibrează foarte bine gustul dovleacului, care în alte condiții ar fi puțin cam intens, cel puțin pentru gustul meu. Însă rețeta e perfectă așa cum e, ca o bucățică de toamnă întinsă pe pâine, alături de o cană cu lapte cald sau o ceașcă de ceai fierbinte.

gem de dovleac3
Pentru 2-3 borcane mici, aveți nevoie de: aproximativ 700g dovleac plăcintar, 2 portocale, tăiate în segmente, câteva bucăți coajă de portocală (fără partea albă), sucul de la ½ lămâie, 500g zahăr alb, 1 baton scorțișoară, 1 stea anason, 200ml apă.

gem de dovleac2
Combinați toate ingredientele într-un vas cu fund dublu și puneți pe foc mic. Gătiți gemul pentru 30-40 minute sau până siropul începe să se îngroașe. Pentru a testa siropul, picurați puțin pe o farfurie apoi lăsați să se răcească. Dacă siropul e bine legat, ușor cleios, gemul e gata, dacă nu, mai fierbeți câteva minute apoi testați din nou. Înlăturați batonul de scorțișoară și steaua de anason, apoi pasați amestecul cu un blender de mână. Turnați în borcane cât e încă fierbinte și sigilați cu un capac.
Să aveți poftă!

gem de dovleac1

Text&Foto: Oana Olguța Iliescu

www.pastry-workshop.com

Join the Conversation

  1. Foarte interesant, n-am mai auzit până acum de gem de dovleac cu portocale (dar n-am auzit eu de multe, așa că…). M-aș încumeta să fac, măcar o dată, de probă. Dau la schimb rețeta de gem de prune cu nucă, măr, stafide… ☺ http://zinnaida.blogspot.ro/2014/04/gem-de-prune-special.html

    Zi frumoasă!

  2. Dovleacu trebuie dat pe razatoare sau doar taiat si pus la foc cu celelalte ingrediente?
    Mersi frumos.

    1. Doar taiat cuburi.

    2. Multumesc

  3. O reteta foarte interesanta si gemul are o culoare foarte frumoasa. Multumim, Olguta. Imi face placere sa citesc retetele tale.

  4. multumesc pentru idee….
    cred ca este grozav gemul de dovleac cu portocale, pentreu ca eu am folosit dovleacul la gemul de gutui.
    si nu i-a schimbat gustul deloc[sincer am pus o stea de anason si putina scortisoara initial, la gemul de gutui].am vrut sa imnultesc cantitatea de gem.
    merita sa incercati !

  5. Minunată idee. În Asia folosim un gem exotic din nucă de cocos și ouă îndulcit cu zahăr candel numit Kaya. Se vinde în două variante: verde și portocaliu. Noi îl preferăm pe al doilea. Textura combinației propuse de tine este cam aceeași cu a acesttui gem. Însă prin aromele de portocală, scorțișoară și anason acest gem original are un farmec diferit și aparte.
    Îl ‘văd’ nu numai pe pâine dar și într-o prăjitură cu gem, făcută de sărbătorile de iarnă, ori în fursecuri și poate chiar într-o înghețată sau sorbet.

  6. Foarte interesanta reteta, chiar merita uneori sa incerci ceva nou. Felicitari pentru initiativa :)

  7. Foarte bun gemul. Am dat dovleacul pe razatoare. Eu am scos vanilia din baton si mi-a iesit foarte aromat. Nu sunt sigura ca asa trebuia dar e bun.

  8. Super reteta,abia astept sa-l prepar poate cu ceva mai multa portocala:)

  9. Cred ca e genial gustu’!

  10. Multumesc pentru idee, am executat-o. Buna si aromata, chiar usor exotica, as spune. Apreciez ce faceti, dl Hadean, pentru ca retele sunt gustoase, relativ simple si cu un iz de traditional. Imi place sa fac lucruri noi, dar bucataria noastra este foarte ofertanta si dvs ati pastrat spiritul ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close