Linte pentru dinte

518

De ceva timp e mult mai greu să gătesc acasă, în sensul că toate durează mult mai mult, dar nu mă plâng, dimpotrivă. Fiul nostru are un an și jumătate și e foarte curios în legătură cu orice se întâmplă pe masa din bucătărie sau pe aragaz, așa că de cele mai multe ori gătesc cu el în brațe, îl las să guste, să amestece-n oale și cratițe, mă bucur de fiecare zâmbet și nu mă satur să răspund la întrebarea „aia ce e?”. E, dacă vreți, cel mai plăcut deranj posibil. Zilele trecute am făcut împreună linte, care i-a plăcut atât de mult încât primul cuvânt pe care l-a rostit după ce s-a trezit din somnul de amiază a fost „linte”.

linteÎmi place să amestec linte roșie cu alte soiuri atunci când fac tocană, pentru că lintea roșie nu-și poate păstra structura după fierbere și se transformă destul de repede în pastă, respectiv sos, dacă-i oferi destul lichid. Lintea verde se ține mai bine, dar o fierbere de 10-12 ore pe foc mic (caracteristică bucătăriei indiene pentru anumite rețete cu linte) o transformă și pe aceasta într-o cremă fină, plăcută, foarte gustoasă. Cum am făcut de data asta? Simplu:

linteAm spălat 100 de grame de linte verde și 100 de grame de linte roșie, le-am amestecat și le-am pus la fiert în jumătate de litru de apă cu sare (poate ceva mai multă apă). Le-am lăsat pe foc mic până a scăzut toată apă și lintea roșie a devenit sos. Dacă faceți asta, nu lăsați culoarea brun-închis să vă descurajeze, sunteți pe drumul cel bun.

linteAm tocat apoi două fire de ceapă verde, 4-5 ciuperci champignon, trei ardei copți și curățați de pieliță. Le-am pus pe toate în oala din fontă în care topisem un sfert de pachet de unt (50g) și le-am lăsat să sfârâie o vreme,a mestecând până s-au înmuiat de tot. Am pus peste ele cam 500 de grame de roșii proaspete, bine coapte, curățate de pieliță și cotoare și mărunțite cu cuțitul. Am condimentat cu mirodenii indiene (Madras curry, garam masala) și am adăugat o lingură zdravănă de pastă de ierburi verzi (coriandru, busuioc, pătrunjel, zdrobite în mojar cu puțină sare, un cățel de usturoi și ulei de măsline). Am pus apoi lintea în acest sos și le-am lăsat pe toate să fiarbă împreună pe foc mic, poate 10 minute. La urmă am adăugat rondele subțiri de dovlecel crud, am amestecat, am stins focul și am lăsat capacul pe oală câteva minute înainte de a mânca. Varianta pentru adulți poate conține Sriracha sau orice alt sos iute pus doar în farfurie, după gust. Să fiți sănătoși.

linte

Join the Conversation

  1. Aurelia Griguta says:

    Iti ploua in gura… Si zau nu sunt o gurmanda. Trebuie sa incerc si eu.
    Multumesc Adi Hadean!

  2. Anca Motan says:

    Am dat gata doua portii, una dupa alta!! Delicios!

  3. E o incantare micutul! Sa Va traiasca!

  4. Iti recomand pentru gatit in siguranta, impreuna cu cel mic, turnul de activitati Funpod produs de Little Helper. Iti pastreaza mainile libere si face gatitul impreuna o activitate foarte placuta. Atunci cand copiii inteleg de mici cum se pregateste mancarea, au sanse mai mari sa isi pastreze obiceiurile alimentare sanatoase si mai tarziu.
    http://www.littlehelper.ro/catalog/funpod-2

  5. sorin krumholtz says:

    iarasi „m-ati executat” stimate domn!!! am facut lintea, exact dupa reteta prescrisa de dumneavoastra, chiar, cu gandul la ce voi face astazi, „am tras o fuga” la un magazin care se numeste „spices” , in oraselul meu iubit, pentru a completa ceea ce imi lipsea. dumneavoastra si tuturor amicilor nostri internetici: un vis!!! nu am alte cuvinte. pe curand. sorin

    1. Adi Hădean Author says:

      mă bucur:).

  6. Am incercat si eu reteta ieri. Cu toate ca noi nu suntem neaparat fani linte, pot sa spun ca nu a mai ramas nimic. Va multumim pentru reteta, mancarea a fost de-a dreptul delicioasa!

  7. Foarte buna aceasta tocanita de linte de inspiratie orientala! O fac a nu stiu cata oara si da, le place si celor mici, fetita mea e innebunita dupa ea!

  8. Like, nenea Adi! Am gatit-o si eu, dar abia astept sa fac varianta ta, cu dovlecel…Poate chiar maine.

  9. A, ce bine! Chiar am cumparat condimente indiene garam masala si nu stiam la ce sa le folosesc – pentru ca au un miros neobisnuit, dar gustul e bun – si amestecul de soiuri de linte e o buna idee!

  10. Merge si leustean, marar sau menta daca nu am momentan patrunjel nici busuioc?

  11. Ai fiert lintea 10-12 ore? Dar ce linte era aia? Din plumb?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close