Marquise au Chocolat

596

Acest desert franțuzesc se află undeva la granița dintre mousse și înghețată și este absolut divin! Incredibil de ciocolătos, este un desert cu adevărat roial și se spune că marchizul de Sade avea o slăbiciune pentru acest desert. Ce mi-a atras mie atenția a fost faptul că, pe lângă aspectul impresionant și gustul desăvârșit, e un desert practic. Fiind congelat, poate fi făcut chiar și cu o săptămână înainte de momentul servirii și fiind atât de ciocolătos, pot fi adăugate orice alte ingrediente în compoziție, precum bucăți de biscuiți, fructe proaspete, nuci ori stafide îmbătate în rom și poate fi montat pe farfurie în cele mai creative feluri. Eu am ales un sos din fructe de pădure pentru că mi-am dorit să echilibrez prin gustul acestora cantitatea impresionantă de ciocolată, dar puteți opta pentru orice altă combinație.

marquise1 (1)

Pentru sosul de fructe de pădure aveți nevoie de: 150g fructe de pădure congelate, 40g zahăr.
Puneți cele două ingrediente într-un vas pe foc mic și dați în clocot doar cât să se înmoaie fructele. Pasați fructele cu un blender apoi treceți piureul printr-o sită pentru a înlătura semințele. Turnați acest sos fin într-o formă de cuburi de gheață și dați la congelator câteva ore. Acest sos de fructe de pădure îl păstrez congelat și îl folosesc și în alte deserturi, smoothie-uri sau alte băuturi.

marquise2 (1)

Pentru marquise aveți nevoie de: 300g ciocolată neagră de foarte bună calitate (cel puțin 60% cacao), tocată, 180g unt gras (82% grăsime), 5 ouă întregi, 100g zahăr, 1 praf de sare, 1 linguriță extract de vanilie, 250ml frișcă bătută și cuburile cu sos de fructe de pădure făcute mai devreme.

marquise3

Combinați ciocolata și untul într-un bol rezistent la căldură și topiți-le pe baie de aburi. Dați deoparte să se răcorească. Amestecați ouăle întregi cu un praf de sare și zahărul în alt bol rezistent la căldură și puneți pe baie de aburi, gătind ouăle doar până devin fierbinți și zahărul s-a topit complet – aveți totuși grijă să nu se transforme în scrob, trebuie doar sa fie fierbinți, spumoase si să nu se mai simtă granule de zahăr în compoziție (tradițional, marchiza se face cu ouă crude, dar eu prefer să le gătesc folosind această metodă. Evident, dacă nu vă îngrijorează ouăle crude, săriți peste acest pas). Mixați ouăle cu un mixer electric până își triplează volumul și obțineți o spumă.

marquise4

Încorporați ciocolata topită și vanilia, urmate de frișca bătută. Turnați jumătate din compoziția de marchiză într-o formă de chec tapetată cu folie alimentară și dați la congelator 10 minute. Așezați câteva cuburi de sos de fructe de pădure în centrul formei și acoperiți cu restul compoziției ciocolătoase. Congelați câteva ore, preferabil peste noapte.

marquise5

Să aveți poftă!

Text&Foto: Oana Olguța Iliescu

www.pastry-workshop.com

Join the Conversation

  1. Când spuneti ciocolata de foarte buna calitate la ce va referiti? Cum recunosc o ciocolata de o foarte buna calitate?Dați-ne un exemplu.Ce fel de ciocolata folositi?

    1. Andreea says:

      Pretul poate fi un etalon al calitatii.

    2. cristi says:

      ciocolata Lindt, scumpa, dar face banii.

    3. Geretus says:

      A precizat – continutul de cacao e important :)

  2. Si italienii au o reteta asemanatoare, dar fara unt, mi se pare, ce se numeste semifreddo si poate fi facuta cu usturi diverse (ciocolata, cafea, nuga, fructe etc.). Cu unt trebuie sa fie mai cremos. In Italia se gaseste de cumparat in toate gelateriile.

  3. Foarte buna ideea cu sosul de fructe la congelator! Multumesc!

  4. Desertul perfect!!!!

  5. Multumesc foarte mult!

  6. Oana Olguța, o rețetă excelentă, mii de mulțumiri ! Mi se pare foarte potrivită pentru sezonul cald, mai ales că e mai presus de o simplă înghețată.

  7. Delia moraru says:

    Buna ziua,
    Ce inseamna extract de vanilie? De unde as putea procura?
    Multumesc

    1. cristi says:

      Esenta, la sticluta, de la orice supermarket.

    2. Eu imi fac acasa extractul de vanilie astfel: cateva pastai de vanilie (5-6 sau mai multe pentru inceput) se despica in jumatate si se pun intr-o sticla de 250ml. Se toarna alcool peste pastai (rom alb sau vodka merg fara probleme) si se lasa la macerat 2-3 luni inainte de prima folosire. Pe masura ce se foloseste, se mai adauga pastai de vanilie si alcool in sticla astfel incat sa fie mereu plina.

    3. Cristi, esenta si extractul sunt doua lucruri diferite. Esenta e artificiala, extractul e natural, obtinut cum am explicat in comentariul anterior. Se gaseste extract si de cumparat, dar nu am vazut la noi in supermarket, ci doar in unele magazine online.

  8. cristi says:

    Asa e Olga, ai dreptate, scuze.

  9. Delia moraru says:

    Multumesc foarte frumos!

  10. Olguta,

    La cat timp inainte de servire se scoate marchiza din congelator? Tocmai am faurit-o :)
    Cu multumiri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close