Prăjitură Felie de lapte

2.6K

Cea mai uşoară prăjitură pe care o puteţi face acasă, aceasta este! O încercare de a reinterpreta celebra prăjiturică din comerţ, atât de iubită de copii şi nu numai (cred că asta e din cauza reclamelor, nicidecum a gustului, care nu e senzațional) . felie-de-lapte-
După ce o să încercaţi această reţetă cu siguranţă nu o să mai cumpăraţi şi nici copiii nu o să vă mai ceară.

Cu cel mai pufos blat şi o cremă care are cu adevărat gust de lapte, această prăjitură este în topul preferinţelor mele. Blatul l-am făcut subţire, dar la cremă mi-am permis să pun un strat mai gros şi nu am regretat.felie-de-lapte-preparare-1

Pentru blat avem nevoie de (41x33cm): 5 ouă, 100 g zahăr, 50 g ulei, 50 g lapte, 90 g făină, 40 g cacao neagră, 5 g praf de copt, 1 praf de sare.

Separăm ouăle; mixăm albuşurile cu un praf de sare şi o lingură de zahăr până se transformă într-o spumă densă. Separat mixăm gălbenuşurile cu zahărul până îşi dublează volumul, adăugăm laptele şi uleiul şi omogenizăm. Făina o amestecăm cu praful de copt şi cacaua şi o cernem peste gălbenuşuri.felie-de-lapte-preparare-2

Amestecăm cu o spatulă, apoi încorporăm spuma de albuş. Turnăm compoziţia în tavă tapetată cu hârtie de copt şi coacem la 180 de garde, 7-10 minute, apoi oprim focul şi lăsăm blatul să se răcească. Când este răcit îl tăiem pe lungime, în jumătate.

traditionrolex.com

Pentru cremă avem nevoie de: 130 ml lapte, 1 linguriţă amidon, 5 g gelatină, 30 ml apă rece, 120 g mascarpone, 120 g lapte condensat, 200 ml smântână pentru frişcă, extract de vanilie, 2 linguri miere.felie-de-lapte-preparare-3

Laptele condensat trebuie să fie la conservă, acela gros, nu cel de cafea. Dacă nu găsiţi sau nu aveţi la îndemână, nu este nicio problemă, dublați cantitatea de lapte şi amidon şi adăugaţi la această cremă fiartă 100 g zahăr.

Gelatina o punem în apă rece şi o lăsăm să se hidrateze. Amestecăm amidonul cu laptele şi punem cratiţa pe foc, amestecând încontinuu până se îngroașă puţin. Retragem de pe foc şi punem gelatină hidratată, apoi lăsăm să se răcească (acoperim cu o folie alimentară).

felie-de-lapte-preparare-4Batem smântână rece până obţinem consistenţa dorită. Într-un bol punem crema de lapte răcită, laptele condensat, brânza mascarpone şi mierea, mixăm până se omogenizează, apoi încorporăm frişcă bătută. Lăsăm la rece 10-15 minute; mai amestecăm de 2-3 ori în acest timp.felie-de-lapte-preparare-5

Punem crema peste jumătate de blat, o nivelăm bine, apoi acoperim cu cealaltă jumătate şi dăm la rece 1-2 ore.felie-de-lapte-preparare-6

Tăiem în felii după ce s-a întărit crema. felie-de-lapteSe păstrează la rece, în cutii închise bine. Vă recomand să faceţi porţie dublă.felie-de-lapte

Text&Foto: Andreea Dianu

Pasiune pentru bucătărie

alist

Join the Conversation

  1. Mulțumim pentru rețeta. Imi permit un sfat: o diferența mare veți observa daca in loc de zahăr folosiți miere, atât in blat cat si in crema. Si nu, nu m-am intoxicat de la mierea băgată in cuptor. Așteptăm si alte retete la fel de drăguțe!

    1. Se vede ca am citit pe sărite, ma refeream doar la blat, am văzut ca si crema asta are miere. Sorry, my mistake!

  2. Minunată! La prima prăjitureală, prăjitura Felie de lapte fac!
    Excelent redactată rețeta și susținută cu fotografii! Felicitări!

    1. Andreea Dianu says:

      Mulțumesc. Nu o sa regretați.

  3. Ramona Pintea says:

    Buna ziua , e musai sa o pregatesc ma gandesc la ea de ceva vreme si chiar eram indecisa.
    Saptamana trecuta am facut pt prima oara Papanasi dupa reteta dumneavoastra si au iesit perfectii din prima, ne am batut pe ei Multumesc si o zi frumoasa

    1. Andreea Dianu says:

      Ramona ma bucur ca ți-a placut reteta de papanași. Abia aștept sa îmi spui dacă ți-a placut prajitura.

  4. „Când este răcit îl tăiem pe lungime, în jumătate.” … nu inteleg in ce directie se taie. Ca blatul de tort?

    1. Andreea Dianu says:

      Nu, e copt in tava mare, întinsa a aragazului, apoi tăiată pe jumătate, nu ca la tort. Adică o sa rezulte doua foi. Nu se taie din înălțime, el atât e se înalt. Puteți coace si intr-o forma mai mică, gen 22x22cm ai atunci tăiați doua foi ca la tort.

  5. Milchschnitte adica felia de lapte din comert are, Adi Hadean, un gust senzational. Sunt curioasa daca si a ta. Am sa o incerc. Cristina

    1. Andreea Dianu says:

      Buna Cristina,
      Aceasta o întrece cu siguranța la gust.
      Ma bucur ca îți place reteta mea.

  6. „Dacă nu găsiţi sau nu aveţi la îndemână, nu este nicio problemă, dublați cantitatea de lapte şi amidon şi adăugaţi la această cremă fiartă 100 g zahăr”

    Buna,
    Inteleg ca asta e reteta de lapte condensat?
    Adica: 130 ml lapte x 2, 1 linguriţă amidon x 2 fierte +100 gr.zahar la final?

    Multam de raspuns, vreau sa incerc prajitura dar nu am cumparat niciodata lapte condensat, nici nu vizualizez unde se vinde la cutie […]

    Toata aprecierea pentru Adi Hadean, sunt fan

    1. Găsești lapte condensat, cel mai sigur la auchan la raionul unde este lapte uht, frișcă la tub și lapte mic ptr cafea, deci nu la frigidere, sau la raionul de cafea…le tot schimba ăștia locul. Ca sa îl recunoști, este cutie de conserva alba, marca auchan.

    2. Andreea Dianu says:

      Nu, aceasta este o modalitate de a renunța la laptele condensat, adică se poate si fără. Găsești lapte condensat in Auchan.

  7. Deci,duminica aceasta va avea gust de felii cu lapte. Cel mai mare critic gastronomic este ,desigur, puștoaica mea , care a decretat că nu gătesc mai bine decât mamaie (mama mea) dar este posibil să fac prăjiturile mai bune. Deci, îmi țin pumnii :)) Mulțumesc pentru rețeta aceasta!

  8. Ramona Pintea says:

    Am pregãtit o azi, e superbã !eu am avut in casa miere de roşcove deci a iesit gourmet

  9. Buna, as vrea sa stiu de unde gasesc lapte condensat, caut de mai multa vreme si din acela gros si dulce pe aici nu am vazut. E unul la Carrefour la sticluta dar nu e ceea ce trebuie.

    1. Andreea Dianu says:

      La Auchan sau online.

    2. Încearcă la LIDL.

    3. Poți să faci laptele condensat acasa, la 500 ml lapte pui 200 de grame de zahăr și îl lași să fiarbă la foc mic, amestecând constant, până se înjumătățește cantitatea (rezultă 250 lapte condensat). Eu când a scăzut considerabil incep sa il pun din când în când în paharul gradat sa vad aproximativ când mai trebuie să scadă.
      După ce îl iei dp foc pui o linguriță de bicarbonat de sodiu și amesteci intens, o să facă spuma însă pe măsură ce se răceste aceasta se domolește.
      Iese așa dens ca și cel de la conserva și e foarte gustos. Îți recomand să folosești o cratiță cu fund dublu că sa nu se prindă.

  10. Buna Andreea,
    Cu ce se poate inlocui gelatina?
    Pentru copil (de fapt, si pentru mine, adult) as cam evita gelatina, am tot citit chestii controversate despre ingredientele din care e facuta. Agar-agar ar merge, poate? Oare in ce cantitati…?
    Multumesc :)

    1. Andreea Dianu says:

      Agar agar cam 4 g

  11. Deja pregatesc a doua oara reteta in doua zile. SENZATIONALA! Eu am pus in loc de laptele condensat din comert,dulceata de lapte(dulce de leche)facuta in casa si este minunata.

    1. Andreea Dianu says:

      Ma bucur. Sa va fie de bine!

  12. Cristina B. says:

    As dori sa stiu daca blatul se lasa sa se raceasca treptat in cuptor sau se scoate dupa terminarea programului?Multumesc

    1. Andreea Dianu says:

      Nu, se scoate din cuptor si le lasă sa se răcească.

  13. Buna! Tocmai ce am terminat de facut prajitura, e la racit. Insa am emoti, crema mi-a iesit prea moala, nu stiu de ce, am respectat toti pasi si am folosit ingrendiente de calitate. Astept sa se raceasca si sper ca se va intari si nu va curge.

    1. Andreea Dianu says:

      Daniela cum a fost? S-a întărit crema pana la urma?

  14. Andreea, a iesit delicioasă! Ai avut dreptate, trebuie facuta portie dubla. Delicioasă, ca toate rețetele tale!

    1. Andreea Dianu says:

      Ma bucur sa aud asta! Da, chiar trebuie porție dubla!
      Mulțumesc.

  15. Este geniala reteta. Foarte buna prajitura. Multumesc pentru retete. Spun retete pentru ca am mai urmat cateva si am apreciat ca gustoseniile au reusit.

    1. Multumesc Mariana. Ma bucur sa aud asta!

  16. Excelenta reteta, mult mai buna decat cea din comert (parerea copiilor). Si clar trebuie facute 2 portii, una nu ajunge :).
    Nu s-a inchegat crema, nu stiu de ce, am respectat reteta pas cu pas. Oricum am „reinterpretat-o” si am pus crema deasupra ca un sos, a disparut urgent. Multumim!

    1. Doar din cauza gelatinei se putea intampla asta. Ai grija sa o hidratezi bine, apoi sa o pui in crema fierbinte pentru a se dizolva sau sa o dizolvi cateva secunde la microunde.

  17. Daca e pentru cei mici puteti sa inlocuiti gelatina caci eu nu ma pricet la dulciuri si as aprecia daca d.voastra cu experienta ati schimba. Ne ati ajuta pe noi mamicile fara experienta si mai ales cu putin timp.multumesc

  18. Alexandra says:

    Buna ziua.Am incercat eu rețeta fara lapte condensat..Am dublat cantitatea de amidon și lapte după cum scrie mai sus…Menționez că prăjitură este delicioasa !! Mulțumesc mult

    1. Alexandra ma bucur ca ai incercat-o. Cand gasesti lapte condensat sa o incerci si cu :)

  19. Este pentru prima data când fac aceasta prăjitură și abia aștept sa vad cum o sa iasă. O singura întrebare am, porție dubla atât pentru crema cat și pentru blat? Va mulțumesc!

  20. Salut, incerc sa gasesc lapte condensat la conserva, dar singurul care este prin oras e cel de la Maresi, la sticla de 250ml cu 7.5% grasime, este ok asa, sau renunt la el.
    Multumesc.

    1. Nu, acela este lichid, pentru cafea.

  21. Am gasit lapte condensat la Auchan, am facut prajitura, mi-a iesit perfect, problema a fost ca nu prea le-a placut copiilor blatul, este prea intens gustul de cacao/ciocolata pentru ei. Trebuia sa pun mai putina cacao pentru ei, poate jumatate 20 gr.

    1. Roxana poti pune o cantitate mai mica de cacao pentru cei mici, o sa iasa mai deschisa la culoare.

  22. Am executat reteta conform celor de mai sus. Concluzii, arata ca cea din comert, crema nu e nici pe departe la fel de tare ca cea din comert. Gustul, ca na, de asta facem papa, nu are nici cea mai mica asemanare cu cel din comert, nici crema si nici blatul. E bunicica, nu e rea, un gust intens de cacao, crema de lapte un pic fada. Daca vrei felie de lapte, da 2lei si 50 bani si gata, ca doar nu mananci in fiecare zi. Prea multe ingrediente si timp pierdut pentru o prajitura doar bunicica si nu buna buna, si mai ales ca nu se aseamana deloc cu cea din comert.

    1. Iulian imi pare rau sa aud asta.
      Foarte multi au incercat-o si sunt de alta parere, la fel si eu.
      Nu este vorba de partea financiara ci de o varianta de a da copiilor ceva facut in casa.

    2. Nu mai citi pe diagonala, te rog.
      Nu am zis ca e ieftina sau scumpa, ci doar ca nu are nicio legatura dpdv al gustului al gustului, cu felia de lapte din comert. „….nici nu scriu mai mult ca iar nu citesti. Imi cer scuze pentru parere.

  23. Super buna prajitura, am facut-o si eu sambata. Imi place ca nu e ff dulce.

    1. Adela intr-adevar nu e foarte dulce, are un gust echilibrat.

  24. cristina b. says:

    Foarte buna!Am incercat-o si a iesit excelenta!:-)

  25. Am incercat reteta si e foarte buna.Am facut muuulte prajituri si torturi la viata mea (68 ani) dar familia mi-a transmis ca, este cea mai buna din tot ce am facut pana acum( prajituri si torturi ).Lapte condensat am facut eu din 1l lapte si 250 gr zahar,fiert si amestecat cu telul cam 1ora si 15 min,( a iesit super).Acum vreau sa incerc reteta sub forma de tort ,deoarece vreau sa fac 3 foi si vreau sa-i testez stabilitatea si vreau sa-i incerc ceva glazura care sa nu estompeze gustul cremei……..Sper sa reusesc…Multumesc pt reteta .

  26. Crema e inca moale dupa 25 de minute de stat la frigider, desi am respectat cantitatile tuturor ingredientelor..

    1. Si eu am patit la fel prima data. Problema e la gelatina nu e descris corect cum ar trebui folosita. In general gelatina se hidrateaza si se dizolva in baie de abur la maxim 60 de grade apoi se adaugă in crema.

  27. Nu apucasem se citesc toate indicațiile așa ca am tăiat blatul din înălțime, ca la tort. A fost foarte solicitantă operațiunea :) hahaha….
    Crema e mai moale decât mă așteptam. Data viitoare fac un picuț mai multă crema și o să folosesc tot pilcul de gelatină.
    Gustul e foarte echilibrat, nu seamănă foarte bine cu „kinder fele de lapte”, dar e delicios. E un milk schnitte foarte gustos, perfect pt copii, fara toate adaosurile deșerturilor din comerț.
    Cel mai important este că cei mici îl adora. Mulțumesc.

    1. si unde stii tu sa faci baia de abur fix la 60 de grade?

  28. Vargau mioara says:

    As vrea sa stiu cu ce pot inlocui crema de mascarpone?va multumesc

  29. Iacob daniela says:

    Grozavă. Sunt extrem de fericită. O prajitura chiar mai bună decât cea din magazin.
    Mulțumesc! Apropo chiar trebuia să fac porție dublă.

  30. Nadia Pop says:

    Va multumim mult pentru reteta! Am si eu o intrebaré, vreau sa fac si eu, prajitura minunata pentru vineri, dar nu stiu ce fel de oua ati folosit de marine M sau L? Va multumesc mult!

  31. Geanina says:

    O prăjitură incredibilă !

  32. Cum adică 50 g lapte? Sau 50 g ulei? De ce nu ml?

  33. Pot inlocui cacao cu karob?

  34. Am facut blatul dar cum eu am cuptor electric micut, am impartit compozitia in 2 parti egale ( cantarita ) si am copt-o in doua foi. Le pun una peste cealalta si au fix aceeasi marime. Inainte sa ma apuc de crema am zis sa citesc si eu pareri despre prajitura. Imi vine sa pun putin mai multa gelatina sa fiu sigura ca se intareste destul incat sa o pot taia frumos.

  35. Mulțumim pentru rețetă, azi am făcut, prăjitura a ieșit delicioasa

  36. Anisoara says:

    Grozava!!! Am facut-o deja de cateva ori si e bestiala. Fetita mea o iubeste.

  37. Multumim pentru reteta, este delicioasă!

  38. Cred ca undeva am gresit. Crema mea a iesit cam moale..Nu se încheagă. O las peste noapte la frigider.. speranta moare ultima

  39. Buna seara,

    Oare ce amidon ar fi mai bine sa folosim? Din porumb sau din cartofi? Am facut reteta de mai multe ori, si am pus de cartofi, dar am avut o revelatie acu, si m a pus pe ganduri :))

    Ft buna reteta! Multumim! :D

  40. Andra Corina Matei says:

    Bună! Eu am probat-o de doua ori, fiind însărcinată și dorind deserturi cât mai bune, făcute în casa. A fost minunata, soțul a fost și el foarte incantat. As avea o întrebare. Gelatina recomandati varianta granule sau foi? Am făcut cu foi de ambele dați însă crema nu a ieșit foarte tare. Mulțumesc :)

  41. Oprean Nicoleta says:

    Bună,am făcut prăjitură de mai multe ori , pentru că este cerută,foarte buna fac porție dublă și dublez cantitatea de lapte și amidon,și nu pun lapte condensat,așa cum ați recomandat, iasă perfect,azi o fac pentru sărbătorile de Paște,multă sănătate, și la mai multe rețete bune!

  42. Buna! Am facut a doua oara aceasta minunăție de prajitura . De aceasta a doua oara, nu înțeleg unde am greșit la calcule, caci mi-a rămas f multă crema. Cam dublu fata de ce am pus în cele 4 blaturi.
    Am procedat asa. Am facut 4 blaturi în tava mare de 40/30 ,iar cantitatea de crema din rețetă, am facut-o de 6 ori. O sa mai fac alte 3 blaturi ca să folosesc crema în 2 straturi și o sa o dăruiesc. As f8 vrut totuși sa stiu pe viitor, cata cantitate sa fac, sa-mi ajunga sa pun 3 straturi la 4 blaturi..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close