O fi salată de boeuf?

573

Vin sărbătorile și parcă nu-i omu’ sănătos dacă nu are o salată de boeuf pe masă. Ce știu eu despre salata asta e că noi i-am dat numele acesta francez, că francezii îi spun rusească, iar restul îi spun Olivier după cel ce a inventat-o, un anume bucătar belgian ce lucra în Rusia.

Salata mea nu-i Olivier, ar putea să fie rusească și e de boeuf, pentru că folosește vită. Nu mai stau la taclale și trec la treabă. De data aceasta structurez pe capitole dedicate fiecărui ingredient.salata-de-boeuf

Carnea:

Am feliat 600g pulpă de vită și am rumenit-o în ulei, în vasul oalei sub presiune. Am scos carnea afară și am aruncat în ulei o țelină mică, un morcov și două cepe mari, toate tăiate grosier.salata-de-boeuf-4Până s-au călit legumele, am tăiat carnea în cubulețe pe care le-am adăugat înapoi în oală. Am acoperit cu 2 litri de apă și am presurizat oala. Am gătit timp de o oră după care am separat carnea de legume și de zeama ce va folosi ca bază pentru o supă.

Sfecla:

Am luat o sfeclă zdravănă și am copt-o la 160⁰C timp de o oră și jumătate, până a intrat furculița prin ea. salata-de-boeufAm răcit-o, am curățat-o folosind mănuși și am tăiat-o în cuburi cu latură de 1cm pe care le-am sărat.

Cartofii:

Am curățat 500g, i-am tăiat în discuri de cam 1 cm, i-am pus în tavă cu sfecla, i-am asezonat cu ulei, sare, piper și i-am copt timp de 40 de minute.salata-de-boeufAm scos rondelele și le-am tăiat în cuburi.

Morcovii:

Am tăiat 350g de morcovi în cuburi ceva mai mici decât cele de sfeclă și cartof. Într-o tigaie am topit 50g de unt, am adăugat morcovii, am sotat 2 minute și am adăugat 50ml apă. salata-de-boeuf-Am pus capacul și i-am lăsat la înăbușit cam 10 minute. Am asezonat cu sare și piper.

Mazărea:

Am tras la tigaie 200g de mazăre congelată timp de 5 minute și am asezonat-o.

salata-de-boeuf-7Ceapa:

Am tăiat în cubulețe foarte mici o jumătate de ceapă roșie.salata-de-boeuf-8

Sosul:

Am început cu 2 gălbenușuri, o linguriță de muștar cu boabe întregi, zeama de la ½ lămâie și două file-uri de anșoa tocate mărunt. salata-de-boeufAm început să bat cu mixerul la viteză mică și am încorporat treptat 200ml de ulei. La maioneza aceasta am mai adăugat două linguri de smântână și am terminat sosul.salata-de-boeuf

Toate cele de mai sus le-am combinat apoi într-un bol și le-am servit cu pâine prăjită.salata-de-boeuf-11

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

alist

Join the Conversation

  1. mancati-o voi! numai salata nu e asta! dapa ce o gusti sigur „dai la boboci”

    1. Adriana, esti te rog amabila si ne spui ce ti se pare in neregula cu aceasta salata? :)
      E frumos tare din partea ta sa lasi un astfel de comentariu fara macar sa-i aduci un argument. Tipic romanesc :)

    2. Este evident…toate legumele si carnea…sunt „trase” in unt sau ulei…si in plus se adauga maioneza si smintina. 3000 de calorii pe lingura de salata, asta evident daca organismul suporta si nu o da afara spontan! In reteta originala legumele si carnea se fierb cun rezultat mult mai dietetic.

  2. GEORGETA COJOCARU says:

    Multumim mult!
    O intrebare, daca se poate? Ceapa (ultima jumatate) ramane cruda?
    Multumesc pentru raspuns!
    Sarbatori frumoase!

  3. STELA RUSU says:

    Am 62 de ani, dar aşa ceva nu am mai auzit. Prăjeli, peste prăjeli, (sotări). Nu este salată de boeuf, nici rusească, nici Oliver. Este un talmeş balmeş, fff greu de digerat ! Cui se încumetă, eu îi urez să nu facă o criză de colecist ! Numai bine, mereu !

  4. eu zic sa cititi mai bine reteta,unde sunt prajelile alea periculoase?!

  5. Deduc din prezentarea retetei ca scopul urmarit a fost obtinerea unui maxim de gust din fiecare ingredient. De aici si metodele de gatire diferite – carnea fiarta cu intr-o supa de legume, morcovii sotati, cartofii copti (fara coaja).

    Autorul retetei ne spune din start ca nu urmareste sa faca o salata boeuf, ruseasca sau Olivier, asa ca o comparatie cu ele nu-si are rostul. Dar o scurta analiza merita :)

    Sfecla
    – e un ingredient cool, dar greu de gestionat pentru ca tinde sa domine atat prin gust, cat mai ales prin culoare – totul in jur devine visiniu

    Mazarea
    – cred ca a fost adaugata din inertie, pentru ca nu vad aportul de gust, poate doar de culoare; si nu pot sa uit cum a ajuns sa faca parte din salata boeuf, si anume ca inlocuitor pentru capere!

    Sosul de maioneza
    – pare foarte complex – o sa incerc sa-l fac, dar nu stiu cum se poate echilibra, avand in vedere aportul puternic adus de ansoa si mustarul boabe peste prospetimea din lamaie, totul terminat cu o smantana destul de grea; iar sosul final trebuie sa lege si sa potenteze toate celelalte ingrediente

    Daca a reusit, bravo! O sa incerc, sa vad.

  6. Reteta pentru câte persoane este?

  7. Irina Cozac says:

    Foarte buna salata – am facut-o de 2 ori anul trecut – si anul asta o sa o pregatesc din nou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close