Parmentier a la putinique

460

După putpuriul porcin e nevoie de ceva un pic mai ușor, un pic acru, un pic zemos, probiotic dacă vreți. Puteți fi pregătiți cu o ciorbă de potroace, o limonadă sau altă zeamă acidă. În cazul în care nu ați fost prevăzători, vă ofer o soluție rapidă și la îndemână, menită să ostoiască solicitările familiei sau ale eventualilor musafiri cu pretenții în deplasare. E extrem de gustoasă și bine-venită în oricare altă zi de iarnă.
Curățați și spălați 4 cartofi mărișori. Tăiați-i cuburi.

2
Tocați rondele un praz. Puneți-l la călit pe foc mic împreună cu 50 de grame de unt. Lăsați-l să se înmoaie încet, mestecând din când în când, până capătă o culoare gălbuie.

3
Adăugați cartofii și un litru de supă de legume. Lăsați să fiarbă la foc mediu 20 de minute.

4
Pasați totul cu un blender până obțineți o supă cremă. Dacă este prea groasă, mai completați cu supă clară. Gustați. Condimentați cu piper proaspăt măcinat și sare dacă este nevoie. Adăugați alte 50 de grame de unt pentru gust și luciu și amestecați. Mai dați 5 minute la foc potrivit.
Tocați varză murată, din cea pentru salată, adică mai puțin sărată, dar acră binișor. Dimensiunea să fie asemănătoare bucățelelor din ciorba de burtă, cantitatea după gust. Un sfert de varză medie este oricum mai mult decât suficientă.
Tocați în cubulețe sau bețisoare 100 de grame de șuncă afumată cu carne sau bacon. Frigeți-le într-o tigaie antiaderentă până devin crocante. Vă puteți lipsi de ele, dar taică-miu, care e medic, m-a învățat să nu renunț la porc brusc, deoarece se poate rupe ceva în ADN-ul meu.

5
Puneți supa în bol. Adăugați-i varză tocată și garnisiți cu bacon. Serviți după gust, cu sau fără ardei iute.

6
La despărțirea de anul vechi și căsătoria de probă cu cel nou am nefericitul obicei să sorcovesc. Iată că o fac chiar și aici:
Sorcova vesela,
Am terminat rețeta
I-am pus băț și sforicică
Să îi placă lui Mircică,
Am pus-o și în borcan
Ca Olguța lui Hădean.
Că veni vorba de el
Să-i dăm vin cu Rudotel
Să mai reziste un an
La agresiunea de fan,
Să tot facă fripturici
Pentru bărbații voinici,
Să dea și la hipsterei
Să pape ce vor și ei.
Pentru toți e loc sub soare,
Grădina lui Dumnezeu e mare
De-aia zic iubiți români
Fiți mai pașnici și mai buni!
Ca final de urătură:
Fiți oameni mai cu măsură!
Să fie pace-n Balcani
Muzică, vin si curcani!
*
Să urez și despre bani?
La anul și La mulți ani!

Text & Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. Costin, rețeta pare a fi delicioasă, dar nu mi se pare chiar ușoară la stomac, după desfrâul culinar de sărbători!

    La mulți ani, Costin! La mulți ani, Olguța! Și nu în ultimul rând, la mulți ani, Adi! ☺

    Să aveți un an bun, plin de împliniri, atât în familie cât și în profesiune!

  2. Delicioasa!

    1. Mare bucurie cheff!cochetrz cu bucataria imi plac retetele dvs!familia mea ar fi incantata sa va.avrm.musafir odata la un party org de noi!sper da va avem invitata sa incantati 200 de oameni cu maiestria dvs.Sa fiti sanatos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close