Tort de ciocolată fără făină

515

Oricât de sănătoasă se crede a fi ciocolata neagră, trebuie să recunoaștem că tortul de ciocolată și toate ingredientele lui fac mai degrabă parte din categoria „păcate culinare” decât din cea a deserturilor sănătoase pe care le mănânci fără a te simți vinovat. Dar eu una prefer un tort bun de ciocolată mâncat cumpătat decât orice alt desert cumpărat din comerț sau ceva făcut la repezeala, mâncat la ore târzii din noapte (zic eu, care îmi tăiam o felie din acest tort la ora 12 noaptea, voi nu faceți ca mine!). Rețeta de azi, așadar, e un tort-sufleu de ciocolată, aerat, ciocolătos, fără pic de făină și e demențial cu o cupă de înghețată sau un sos de ciocolată ori pur și simplu câteva fructe și frișcă naturală bătută. Recunosc că nu e cel mai arătos tort din lume, dar cu siguranță e în topul celor mai bune! Oricum, tortul poate recupera estetic în momentul în care il puneți pe farfurie.

 

tort de ciocolata fara faina1

Ingrediente: 180g ciocolată neagră (70%), tocată, 60g unt gras (82% grăsime), 6 ouă mari, 180g zahăr, 1 praf de sare, 1 linguriță zeamă de lămâie, 2 linguri rom, unt pentru uns tava și puțină cacao tot pentru tavă.

Preîncălziți cuptorul la 180C și ungeți o tavă rotundă (22-24cm diametru) cu unt. Tapetați tava cu puțină cacao și dați deoparte.

tort de ciocolata fara faina4

Combinați ciocolata și untul într-un bol și topiți fie pe baie de aburi, fie în microunde câte 30 secunde o dată. Când compoziția e omogenă, dați deoparte să se răcească.

Separați albușurile de gălbenușuri. Mixați gălbenușurile cu un praf de sare și jumătate din cantitatea de zahăr până obțineți o compoziție cremoasă, deschisă la culoare. Încorporați romul și ciocolata topită cu mixerul la viteză mică sau chiar cu o spatulă.

tort de ciocolata fara faina2

Bateți albușurile cu zeama de lămâie până devin spumoase. Adăugați treptat zahărul rămas și mixați câteva minute până obțineti o bezea fermă, lucioasă. Încorporați treptat bezeaua în compoziția de ciocolată. Turnați blatul obținut în tavă și coaceți pentru 30-40 minute, reducând focul ușor în ultimele 10 minute de copt. E gata când tortul e crescut bine și centrul nu este lichid, însă nu depașiți 40 minute de copt căci începe să se usuce.

tort de ciocolata fara faina5
Când tortul e gata, scoateți din cuptor și lăsați să se răcească în tavă. Tortul se va lăsa destul de mult după ce se răcește, dar asta nu-i afectează textura ori gustul în niciun fel.

tort de cioco fara faina
Să aveți poftă!

Text&Foto: Oana Olguța Iliescu

www.pastry-workshop.com

Join the Conversation

  1. Fac si eu sufleu de ciocolata, dar nu mare ci individuale in forme mici pentru sufleu.Se serveste always cald alaturi de inghetata de vanilie!
    Good day!

  2. Elena says:

    Acum il fac,doar ca in mijloc am sa torn frisca batuta amestecata cu ciocolata alba topita.
    Nu cred ca va fi rau,nu?
    Multumesc!

    1. Excelenta si varianta asta. Sa aveti pofta!

  3. Silvia says:

    L-am făcut și a ieșit, aproape ca în descriere. Mare bucurie! E numa bun de dulce, frișca și căpșunele îl complimentează de minune. E magie cum crește și rămâne închegat acest tort. Mulțumesc de idee.
    Cum se face să iasă crusta crocantă și crăpată?

    1. Ma bucur ca ti-a iesit bine, Silvia. Crusta cred ca e de la copt – eu am un cuptor pe gaz cam nastrusnic si trebuie sa jonglez intre temperatura maxima si minima pentru a mentine o temperatura cat de cat constanta in timpul coptului. Incearca sa maresti usor temperatura la inceputul coptului data viitoare – o temperatura ridicata il va forta sa creasca mai repede si implicit sa crape – apoi reduci putin temperatura si continui coptul.

  4. Silvia Oprea says:

    De când schimb chiriile am parte doar de cuptoare pe treaba lor, fie nu funcționează deloc, fie ard, fie lasă mâncarea crudă. Cel de acum se apropie de un cal nărăvaș ce simt că poate fi îmblânzit cu perseverență. Încerc cum ai zis cu jocul de temperaturi și până la urmă va ieși. Mulțumesc.
    Foarte frumos blog de prăjituri.

  5. Ene Florentina says:

    De ce nu mi a iesit bezeaua ? Am urmat toti pasii dar bezeaua nu mi a ieșit. Mulțumesc

    1. Ai lasat ouale sa stea la temperatura camerei 2-3 ore inainte de a face bezeaua? Ar putea fi asta…

  6. Multumesc pentru reteta, am facut-o aseara. Intr-adevar bun, dar mult prea dulce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close