Borş

848

Ce-i poţi cere unui biet cofetar să-ţi coacă în sfântă zi de 25, un mic popas dintr-un mare post pentru dârzul creştin. Eu prăjituri cu peşte n-am întâlnit şi nici vreun avangardist nu sunt ca să mă apuc să inventez. M-am gândit totuşi că mulţi dintre voi faceţi borş de peşte, ori dacă e borşul prea acru şi vă mai rămâne o cană, nu-l aruncaţi…

000
20 de grame de drojdie proaspătă şi fărâmată se îneacă într-un bol mediu cu 200 de grame de borş şi 180 de grame ulei de floarea soarelui. Se agită puţin cu un tel cât să se dizolve drojdia şi se astupă cu 500 grame de făină, coaja de la o lămâie grăsană, un strop de vanilie (5 grame de esenţă, ori extract) şi 5 grame de sare fină. Se împreunează totul cu un linguroi, iar când acesta dă semne că nu mai poate, se adună toată coca în palme şi se trânteşte pe masă. O să arate rău, ştiu, dar după câteva lovituri zdravene de masă şi împăturiri o să devină netedă. Nu o frământaţi. „E interesant cum o cocă atât de inestetică, obţinută din ingrediente neobişnuite, înfăptuită prin manevre violente şi cu un miros cel puţin dubios poate să inducă în eroare orice neştiutor, transformându-l într-un Toma ce-şi recapătă credinţa câteva minute mai târziu când abia încep să prindă formă în cuptor”.

001
Lăsaţi arătarea să se odihnescă o oră la rece, cât să se relaxeze glutenul şi să dospească drojdia în tihnă. Între timp pregătiţi câteva tăvi, deschise la culoare dacă e posibil, cu foi de cop, o umplutură din 250 grame de gem de vişine – făcut în casă de voi sau vreo mătuşă – şi 50 grame de nucă bine mărunţită. Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.

002
Întindeţi coca, cu un făcăleţ, fără să folosiţi făină, într-un dreptunghi lung de 60 cm şi lat de 45 cm. Folosind un tăietor de pizza, împărţiţi dreptunghiul pe lung în trei fâşii, fiecare fâşie în zece dreptunghiuri şi fiecare dreptunghi în două triunghiuri făcând o tăietură diagonală. O să obţineţi astfel 60 de cornuleţe. Aşezaţi la baza fiecărui triunghi o linguriţă (5 grame) de umplutură. Rulaţi. Aşezaţi. Repetaţi. Coaceţi 15-20 de minute sau până devin brun-aurii.

003

Daţi-le sau nu prin zahăr pudră cât sunt încă fierbinţi. Poate vi se par multe 60, dar după primul or să pară atât de puţine, căci ispita stă ascunsă în cele mai inocente lucruri.

004

 

Text&Foto: Mircea Banu

http://desertologie.blogspot.ro/

 

Join the Conversation

  1. gabriela says:

    multumesc pentru reteta ;

  2. G Kovaci says:

    ah mama de cand asteptam sa gasesc o reteta de genul asta, facea bunica Dumnezeu sa o ierte, mai ales cand nu era in vremea de post, in loc de ulei punea untura….. ieseau cornuletele alea…. dumnezeiesti…. nu am mai apucat sa iau de la ea reteta. Abia astept sa incerc…. Bunica punea ca umplutura o combinatie de gem de prune (numai la ea erau prunii aia asa dulci si parfumati) si multa nuca…. mmmm abia astept sa fac!!!!

  3. Citesc cu drag si cu mare atentie(evident,le salvez intr-un folder numit „Adi Hadean”) toate retetele tale,indiferent ca-s dulciuri,ciorbe,fripturi,etc,etc…deci,ador stilul tau ‘sugubat’ prin care ne inveti bucatareala….respect,Adi Hadean pt profesionalismul tau…te mai astept cu retete noi de post moldovenesti,si…nu prea sofisticate:-) :-) multumesc.

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc. pentru rețeta asta se cuvine să-i mulțumiți lui mircea banu. vă recomand călduros să citiți și semnăturile de la finalul articolelor (cele scrise de mine rămân nesemnate) și să mai faceți trei foldere. unul pentru oana, unul pentru mircea și unul pentru costin. toate cele bune:).

  4. Mi-ai adus aminte de cornuletele facute de mama cand eram mica. Nu era week-end in care sa nu se faca la noi in casa cornulete umplute sau clatite. Multumesc!

  5. Mircea Banu, mulțumiri pentru rețeta de cornulețe. Mi-a amintit de vacanțele petrecute la bunica și de platourile de cornulețe pregătite pentru sărbători: cu gem, cu nucă și cu rahat.
    Spor la pregătit bunătăți !

  6. Dar în aluat nu se pune zahar deloc?

  7. daca nu am bors ce fac??????????pot inlocui cu altceva??????????va multumesc…

  8. Marina Ionita says:

    Multumim oameni buni!
    Pentru copii mari si mici merita incercata!

  9. Minunat,va rog insa sa imi dati,daca nu cer prea mult,si reteta de BORS.

    Multumesc!

  10. Cand am vazut poza cu cornulete si descrierea cu bors am ramas foarte intrigata. Nu stiam ca reteta facuta de bunica mea contine si bors :) Multumesc Mircea Banu
    P.S. imi plac retetele noilor tai colaboratori

  11. Gabriela says:

    Multumirile mele lui Mircea Banu, am facut aseara cornuletele si au iesit delicioase! :) Am o singura intrebare pentru „fine-tuning” – cand aluatul se lasa sa se odihneasca o ora la rece – asta inseamna la frigider sau nu neaparat? Multumesc!

  12. Baciu Cornelia says:

    Buna ziua,

    Foarte bune cornuleţele.Mulţumim pentru reţetă.

    Cu respect,

    Cornelia B.

  13. Cornulete copilariei mele, doar ca mama le umplea cu rahat turcesc.

  14. au iesit delicioaseee!!!

  15. Doamne, ce nebunie! Voi lipi reteta de peretii din bucatarie ca sa mi se faca pofta mai des si sa o pregatesc! :) Multumim, Adi! Siguur le voi pregati si de sarbatori!

  16. O da, e o reteta din copilarie, multumesc, acum stiu unde o gasesc, e economica si vad ca ies minunate, inca o reteta de incercat.

  17. Multumesc ptr reteta! Am facut si eu aceste cornulete si au iesit delicioase!!! Cele mai bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close