Cheesecake

983

(GP)

Acest cheesecake este unul din torturile mele preferate deoarece are la bază un blat delicios din biscuiţi de ciocolată şi combină gustul dulce-acrişor al brânzei proaspete cu gustul grozav al cremei ganache de ciocolată.

Chocolate Cheesecake 2

Aşadar, pentru blatul de biscuiţi este nevoie de 200g de biscuiţi de ciocolată (eu folosesc biscuiţii Oreo, fără umplutură), sfărâmaţi cu ajutorul robotului de bucătărie. Se adaugă 30g zahăr pudră şi 75g unt topit.Se încinge cuptorul la 175 grade. Amestecul se pune într-o formă de tort detaşabilă(unsă în prealabil cu unt topit). Se formează blatul care se bagă apoi la cuptor timp de 5 minute. Eu folosesc o formă detaşabilă cu diametrul de 26 cm, şi de obicei pun forma de tort peste altă tavă obişnuită de copt, pentru a evita orice scurgere.

Pentru umplutura de brânză am folosit 900g brânză de vaci cremoasă, pe care am amestecat-o cu 250 g de zahăr, folosind mixerul. După omogenizare am adăugat 80ml de smântână pentru frişcă, 2 linguri de făină, o linguriţă extract de vanilie şi 4 ouă. Ouăle le-am pus pe rând, unul câte unul.

O treime din umplutura de brânză se toarnă peste blatul de biscuiţi. Apoi, 100g biscuiţi de ciocolată se sfărâmă în bucăţele mici şi se presară peste prima parte de umplutură.Se pune restul de umplutură şi se bagă tava în cuptor pentru 45 minute, la 175 grade.

Se pregăteşte un topping din 450g de smântână grasă amestecată cu 50g de zahăr şi o linguriţă extract de vanilie. După cele 45 minute tortul se scoate din cuptur, se lasă puţin să se răcească şi apoi se pune peste el acest topping de smântână. Se mai bagă în cuptor timp de 7 minute la aceeaşi temperatură. După cele 7 minute se opreşte cuptorul, se lasă tortul în cuptor la răcit timp de 30 minute şi apoi afară la răcit timp de o oră.

Chocolate Cheesecake 1

Ultima parte este cremaganache de ciocolată: două table şi jumătate de ciocolată (şi folosiţi o ciocolată de calitate) se pun într-un bol de sticlă sau inox, se adaugă 250ml de smântână pentru frişcă şi o linguriţă extract de vanilie. Se topeşte totul la bain-marie şi se toarnă peste tort.Se lasă la răcit şi apoi în frigider cel puţin 8 ore. Eu prefer să las tortul în frigider peste noapte.

Chocolate Cheesecake 3

Ar trebui să iasă aproximativ 12 felii, pe care să le tăiaţi cu ajutorul unui cuţit cu lama foarte subţire, înmuiat de fiecare dată în apă fierbinte şi şters.

Poftă bună!

TEXT&FOTO: Luciana Pop

Join the Conversation

  1. 450 g de smantana grasa cu 50 g de zahar- va fi ceva usor dulce.
    2 table de ciocolata cat inseamna? 200 g? Tableta de ciocolata poate fi si de 1 kg. Daca sunt 200 g ciocolata si 250 g frisca, e mai mult glazura si nu ganache, unde ciocolata si frisca sunt in cantitati cel putin egale.
    Nu e o reteta spectaculoasa. Are cam multe greseli.

    1. Eu cred că cele 250 de grame de zahăr din corpul cheesecake-ului compensează din plin pentru cele 50 din topping – depinde cât de dulce îți place, personal, mie nu îmi plac dulciurile cu foarte mult zahăr, de să îmi cadă dinții din gură. O tabletă de ciocolată are în general 90-100 de grame – poate că nu e ganaș și e glazură, ei, și? Face acest lucru mai puțin bun produsul final? Chiar cred că un ganaș ar fi prea mult după cele două straturi de brânză, respectiv smântână, ar fi prea greu tortul.
      Despre ce fel de greșeli vorbiți, având în vedere că cheesecake-ul arată bine, nu e ars etc.? De gustibus et de coloribus non disputandum, nu? O zi bună.

    2. in reteta spune „două table şi jumătate de ciocolată”….adica aproximativ 250g de ciocolata

  2. Foarte faina reteta. Sambata o testez….singura problema e ca ar trebui sa ma lege cineva de un scaun, ca nu cred ca am sa am rabdare 8 ore :)))

  3. Dece aceasta smintina grasa(450g),tinuta inca 7 minute la cuptor???

  4. Ce smantana f grasa folositi de obicei?

    1. O smantana obisnuita, cu continut de 20% grasime.

  5. O bunatate!

  6. Valeria Baila says:

    Cata eleganta !!!!!!!!!!!!!!!!
    Parca ar fi o „doamna la un concert” cu o rochie alba cu danteluta neagra !!!!
    MI-NU-NA-TI-E !!!!!
    SANATATE !!!
    MULTUMESC FRUMOS ,DOMNULE ADRIAN HADEAN !!!!

  7. Mmmm! Imi ploua in gura!

  8. foarte multa frisca foarte multa branza cremoasa o bomba calorica, cheescakul trebuie sa fie mai usor.

  9. Lavinia Tanase says:

    Buna ziua!
    Ce inseamna branza de vaci cremoasa? Este acea branza ambalata la cutie? Mai exista si la kilogram,,,arata asa ca si cum ar fi faramitata….este ok daca o folosesc pe aceea sau e mai buna cea ambalata?
    Iar smantana grasa este aceea pe care scrie smantana de gatit 32% grasime? Sau e o smantana obisnuita?
    Poate vi se pare ciudat ce va intreb, dar cheesecake nu am facut niciodata, iar acum e o ocazie speciala :)
    Multumesc!

    1. Nu am testat aceasta reteta insa am pregatit de multe ori cheesecake dupa reteta doameni Martha Stewart, care este minunata, insa nu cu Philadelphia cheese si cu branza de vaci. Dupa mai multe testari am ajunsa la concluzia ca branza de vazi light de la pilos din Lidl este cea mai buna. Se gaseste la galetusa de 1 kg. Daca se foloseste al gen de branza de vaci este prea seaca, sau grea nici decum aerata si cremoasa.

    2. Nu am testat aceasta reteta insa am pregatit de multe ori cheesecake dupa reteta doameni Martha Stewart, care este minunata, insa nu cu Philadelphia cheese si cu branza de vaci. Dupa mai multe testari am ajunsa la concluzia ca branza de vaci light de la pilos din Lidl este cea mai buna. Se gaseste la galetusa de 1 kg. Daca se foloseste al gen de branza de vaci este prea seaca, sau grea nici decum aerata si cremoasa.

    3. Buna.
      Branza de vaci cremoasa din reteta este cea la kilogram. Eu prefer acest tip de branza si nu cea la cutie.
      Zilele trecute am descoperit ca la Lidl au o branza de vaci de 1 kg, ambalata ca smantana, marca Pilos, care are gustul ca cea la kilogram varsata, dar textura celei la cutie, adica e mai fina. E si mai ieftina.
      Smantana grasa din reteta e o smantana obisnuita, dar cu 20% grasime, nu 12% de exemplu. Cea de gatit este dulce, iar in aceasta reteta smantana are rolul de a adauga un gust putin acrisor.
      Spor! :)

  10. Alexa Georgeta says:

    iti multumessc din suflet pentru reteta , e super delicioasa , am copiat-o si eu , daca nu e cu suparare , sa aveti pofta mare .

  11. Singura mea problema a fost cu biscuitii oreo pt ca a trebuit sa le arunc umplutura si nu imi place sa arunc mancare. Prajitura a iesit foarte buna si este si mai buna a 2-a zi, cu cat sta mai mult cu atat e mai buna.

    1. Asa e, din pacate eu nu am gasit altfel de biscuiti, simpli, care sa fie de culoarea celor Oreo, si sa fie si la fel de buni. Am vazut alte de retete de cheesecake cu biscuiti Oreo unde umplutura nu este aruncata. Biscuitii sunt sfaramati in robotul de bucatarie cu tot cu umplutura, insa nu stiu ce gust ar avea… :)

  12. Imi place mult ideea de blat facut din biscuiti Oreo, mai ales ca nu sunt foarte dulci si sunt biscuitii preferati de toti membrii casei. Buna idee!

  13. Pădureț Andrea says:

    Cheesecake’ul ăsta este demențial!!!!
    Am zis să-mi fac curaj să încerc și altceva, că pe alea cu fructe le-am tot făcut😊
    Mi-a ieșit fix așa cum trebuia, cremos și super gustos! De altfel, toate rețetele tale care mi-au atras atenția și pe care le-am și „copiat” au ieșit extraordinare!!!
    Mulțumesc că îmi dai șansa să descopăr de fiecare dată ceva nou!
    O seară bună!!!

  14. Lavinia Tanase says:

    Multumesc, Luciana!

    1. Cu drag! :)

  15. Tortul se lasa la racit in cuptor cu usa inchisa sau cu usa inchisa? Multumesc!

    1. Adi Hădean Author says:

      cu ușa închisă

  16. Buna ziua.

    As dori sa incerc aceasta reteta, dar nu am facut niciodata cheesecake, asa ca am 2 intrebari:
    – timpul si temperatura de coacere sunt pentru cuptor electric sau pe gaze?
    – pentru glazura ciocolata cu lapte sau neagra?

    Multumesc!

    1. Buna. Timpul si temperatura sunt pentru cuptor electric. Ciocolata neagra (cei de la Lidl au ciocolata menaj buna, marca Fin Carre).

  17. Am incercat reteta, a iesit grozaaaav de buna!!!! A avut mare succes….!!!!
    Multumesc, Adi Hadean!!!!

  18. Am o întrebare: cu ce se poate înlocui brânza de vaci cremoasă din rețetă? Locuiesc in Madrid și aici nu se găsește brânză de vaci. Ce ar merge? …ricotta, mascarpone, quarck?! Vreau neapărat să fac tortul!!

  19. ioana szep says:

    Multumesc frumos pentru aceasta reteta.Am incercat-o de Paste si a iesit extraordinar(toata lumea a fost super incantata)Mie una mi-a placut cum se inbina gustul de crema de branza cu gustul de crema de ciocolata neagra.Yamyyyy.Toate cele bune

  20. nagy gabriel says:

    spuneati ceva de un topping apoi de crema ganache. e acelasi lucru? nu am inteles foarte bine.
    vreau sa fac tortul acesta de ziua mea, pentru duminica 20 septembrie :)

    1. Buna. Nu e vorba de acelasi lucru, toppingul e unul cu smantana, peste care vine crema ganache. La multi ani! :)

  21. Delicios! Probat ! A fost un succes!
    PS: mici schimbări :
    -pentru ganache am folosit proporția de 3 părți ciocolata (250 gr) si o parte smântâna pentru frișcă
    – albusele de oua le-am bătut spuma si apoi le-am incorporat cu brânza ( inainte de a turna in forma)

  22. Foarte bun ! Usor de facut ! multumim pentru reteta ! Felicitari !

  23. Este delicioasă! Am facut reteta asta de doua ori deja si am primit o „comanda” si pt Crăciun :)) niste tăvi imi mai trebuie.

  24. Cel mai greu a fost sa iau crema de pe oreo…ca nu am gasit fara :))) am inlocuit glazura de ciocolata cu cativa biscuiti oreo intregi introdusi pe jumatate in crema si am pus zeama de la 1 lime tot in crema. Senzational…nu ma mai opresc din mancat. Si m-am trezit la 6 dimineata ca sa il testez :))))

  25. Unde gasesc biscuiti Oreo fara umplutura? ca eu nu am gasit.

  26. Romulus says:

    am parcurs toti pasii,exact ca in reteta,numai ca in loc de oreo,am pus digestivi iar in loc de cremaganache,am facut un topping cu capsuni.Daca puteam sa incarc poza,se putea vedea.

  27. Am incercat de 2 ori reteta, totul a iesit ok, doar blatul de jos de Oreo mi s-a intarit ca piatra ( de abia taiam prajitura). Am respectat intru totul indicatiile, nu imi dau seama ce am facut gresit?! Vreau sa fac tortul de ziua sotului si nu vreau sa mai ratez inca o data. Multumesc!!!

    1. Buna. Nu stiu ce sa zic…ati pus suficient unt in blat, ca in reteta? Sau poate se coace prea tare in partea de jos? Poate branza e prea seaca? (Cred ca biscuitii trag putin si din branza…)

  28. Stiu ce am gresit….am presat prea tare biscuitii si nu i-am maruntit f f bine. Plus ca cuptorul „ardea”. Am repetat, nu am presat biscuitii (doar aranjat cu spatula in tava), suplimentat cu unt si au iesit perfect!!!

  29. Doar ca idee, eu folosesc biscuiți din aceia maro de la Lidl, cei cu un pirat pe ei, pachetul de 500 grame, fără să mai dau jos crema de pe ei. Lăsând crema, nu mai pun zahăr pudră, e suficient de dulce așa. Am încercat să folosesc și alți biscuiți de ciocolată, dar nu sunt la fel de buni ca cei de care am amintit. Ca să nu se întărească blatul, nu îl apăs în formă, ci doar îl întind în așa fel încât să rămână afânat. Brânza de vaci de 900 grame la cutie de la Lidl e cea mai bună pentru această rețetă.

  30. Dati-mi si mie un sfat, cum sa fac sa scot ouale din reteta? Cheesecakeul acesta este preferatul fiicei mele, pe care am descoperit-o de ceva vreme alergica la ou. Implineste saptamana viitoare 8 ani si as vrea sa i-l fac din nou.
    Multumim!

  31. Sincer, singura idee pe care o am e sa adaptati reteta si sa faceti un cheesecake ce nu necesita coacere…

  32. Buna. Pentru topping ce fel de smantana se foloseste: cea pt.gatit sau cea obisnuita. Multumesc

  33. MIHAELA DUMITRACHE says:

    TOT RESPECTUL ADI. AM FACUT TORTUL DE MAI MULTE ORI SI A FOST NEMAIPOMENIT.

  34. A iesit foarte bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close