Piure de linte roșie

1.1K

Lintea se găsește oarecum pe toate drumurile, e ieftină, e o sursă bună de proteine și e ușor de gătit. Lintea roșie, spre deosebire de celelelate soiuri, nu rezistă bine la fiert, în sensul că nu-și păstrează forma și se transformă într-un fel de terci, oricât de atent ai fi. E natura ei, deci nu-i motiv de îngrijorare. Se pretează mai bine la sosuri, piureuri, curry-uri, supe de linte. Eu am făcut un piure pe care vi-l povestesc mai jos.

linteLintea nu are nevoie să stea la înmuiat înainte de gătire, ca fasolea, bobul sau năutul. Totuși, dacă după ce o limpeziți vreți să o lăsați o jumătate de oră în apă rece, nu greșiți cu nimic. În ceea ce privește gătirea, folosiți o proporție de 1/2, adică la o cană de linte puneți două căni de apă sau supă. Eu am folosit o supă făcută pe legume și gâturi de pui.

supăPentru a mă asigura că obțin un piure foarte gustos (ceea ce s-a și întâmplat), am tocat (mare) o ceapă, doi căței de usturoi și doi morcovi.

legume

Am pus legumele într-o oală din fontă cu puțin ulei, cu o linguriță de semințe de negrilică, cu puțin piper, puțină sare, o foaie de dafin și o stea de anason. Le-am lăsat pe foc mic până s-au înmuiat morcovii și s-a îndulcit ceapa.

legumeAm pus apoi lintea și supa peste legumele deja gătite.

linteAm pus capacul pe oală și am lăsat să fiarbă pe foc mic 20 de minute. Am transformat apoi conținutul oalei în piure, folosindu-mă de blender.

piure de linteAm condimentat piureul cu za’atar.

zaatarL-am mâncat cu pâine de secară și dovlecei fripți în tigaia din fontă.

linteRepet, dacă vreți ca mâncarea aceasta să fie de post, în locul suei de pui/carne puneți supă de legume sau apă.

linteDacă vreți să-i dați ceva mai multă personalitate, adăugați harissa sau sriracha ,ambele sosuri fiind destul de iuți. Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.

linte

Join the Conversation

  1. N-am incercat de mult aceasta reteta . O sa o fac si revin cu o recenzie :)

  2. Daniela M says:

    A iesit absolut delicios. Multe multumiri!

  3. Mai potrivit este camun-ul pt lintea rosie ca si condiment. In cantitate foarte mica desigur, caci e tare aromat.

  4. Muntean Cristina says:

    Nu stiu cum naiba faceau egiptenii(din zilele noastre)ca lintea sa ramana colorata-portocaliu intens,verde si maro- si sa fie si moale,arata minunat combinatia.

  5. eu îi zic pate de linte şi îl fac ceva mai vârtos. din linte verde, culoara iese mai puţin atrăgătoare, dar la fel de gustos e.

  6. Adriana Mitici says:

    Stimate D-le Ardean, eu va urmaresc de foarte mult timp si video si scris etc. si de fiecare data a-ti dat amanunte. Nu sint experte.asa ca za’atar, harissa,sriracha, sint denumiri de care nu am auzit. Deci ce sint, unde le gasim ! Va multumesc anticipat si scuze . . .

  7. Papa bun! Multumim din suflet pentru aceasta faina reteta.

  8. Ady cred ca aceasta reteta e foarte buna ca de altfel toate retetele tale…Marturisesc ca nu am mai preparat niciodata linte dar …o sa prepar cat mai curand..Eu sant din Cluj ca si tine…Servus

  9. Ce noroc cu aceasta reteta, de vre-o 4 luni stateam cu I punga de linte rosie printr-un raft neavand nici I inspiratie, chiar acum pregatesc acest piure, miroase si are un gust interesant chiar foarte bun a -si zice , mai lipsesc dovleceii in rest am avut toate condimentele necesare in casa (comandate online ma refer la anason stelat, sumac, etc le-am luat mai mult din curiozitate :-) pe la noi prin buzau nu gasesti asa ceva )

    Multumesc din inima ptr. Toate postarile si sfaturile pe care le imparti cu noi

  10. chiar acum mananc linte rosie !

  11. serban georgeta says:

    faina retata,multumesc

  12. Delicios! Am presarat deasupra niste ciuperci trase la tigaie in loc de dovlecei :) si pentru ca se cere, pregatesc niste tortillas alaturi. Sunt multe grade afara, langa aragaz si mai multe dar meeerita! Multumim pentru reteta!

  13. Adriana Mosneag says:

    Mulțumim pentru rețetă, azi o încerc și eu mai ales ca am cumpărat za atar și încă nu l am folosit…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close