Porc presat

391

Aș avea curaj să pun acest fel (nu neapărat în această formă) în meniul unui pub cu pretenții, poate, șlefuit puțin, în meniul unui restaurant. Aș avea curaj să-l fac mai des acasă, dar din păcate, timpul petrecut acasă mi-a lipsit grav în ultima vreme. Nu-i o tragedie, totuși, vine sezonul rece, zilele-s mai scurte, nopțile mai lungi, timp de petrecut pe lângă cratițe o să tot găsesc în perioada următoare. În fine, introducerile lungi sunt moartea narațiunii, așa că o scurtez acum:

Pentru 6 porții aveți nevoie de 1,5-1,6 kg fleică de porc cu piele cu tot, sare grunjoasă, piper  boabe, oarece cimbru, o tavă, un cuptor, hârtie de copt, ceva cu ce să puteți presa friptura (o altă tavă în care puteți pune un pietroi sau o cărămidă-două) și, eventual, diverse legume din care să puteți produce o garnitură decentă.

porcCu carnea e simplu: se condimentează bine cu sare, piper, cimbru. Se pune pe foaie de copt într-o tavă (atenție, lasă grăsime, tava trebuie să aibă o oarecare adâncime). Se acoperă cu altă foaie de copt și se presează cu o altă tavă în care se află o greutate. E important ca greutatea să fie distribuită uniform pe suprafața cărnii, după cum e important să așezați carnea cu pielea în sus. Dacă vreți bucăți cu pielea crocantă, lăsați carnea să stea acoperită de sare de seara pe dimineața, dacă vreți o piele moale, nu faceți asta (puteți să obțineți pielea crocantă și după porționare, folosind o torță sau frigând puțin carnea în tigaie, cu pielea în jos, pe hârtie de copt).

DSC_1159Timpul de coacere e 2,5-3 ore. Temperatura: 160-165 grade Celsius. Având în vedere faptul că această bucată e una destul de grasă, puteți să măriți timpul de coacere la 3,5 ore, reducând temperatura cu 10 grade Celsius.

DSC_1168Merge bine în combinații cu hrean, legume colorate, sosuri lejere. Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.

DSC_1169

Join the Conversation

  1. Adi, nu ar trebui crestat in prealabil soricul ?

    1. Adi, cuptorul meu are pe butonul de pornire cifre de la 1 – 8!
      Poti sa imi spui ce temperatura ar indica …?
      Merci!

    2. sunt termometre pentru cuptor,fiecare cuptor incalzeste altfel,daca e pe gaz,ia-ti unul electric si poti regla temperatura si timpul

  2. Nu inteleg foarte bine partea cu friptul carnii in tigaie pe hartie de copt. Puteti detalia putin? Cum se procedeaza mai exact? Multumesc!

    1. iei 2-3 foi a4 si le pui pe fundul tavii,asa ca sa acoperi tot,chiar si putin din margini.acuma poti unge hartia cu unt sau sa pui putin ulei si sa ungi toata suprafata hartiei,deasupra procedezi la fel.acuma tehnica avansata a fabricat hartia de copt care nu mai trebuie unsa,e gata unsa.lol,intreaba o gospodina mai in varsta cum face prajiturile

  3. O nebunie1 Ce facem cu colesterolul si trigliceridele?

    1. bea vodca,serios face minuni in dizolvarea colesterolului

  4. O super reteta, cred ca gustul e fantastic. Am invatat ceva nou: pentru piele crocantă, lasam carnea să stea acoperită de sare de seara pe dimineața. Multumim pentru idee!

  5. Urmatoarea DUMINICA ,va fi „ziua ei”.
    Multumesc!

  6. Super reteta

  7. Eu zic ca am urmat reteta intocmai, dar la final soricul mi-a iesit tare (nu crocant).
    O fi de la presat prea tare? Se mai poate inmuia soricul?

  8. Buna ziua! Imi miroase bucataria a sarbatoare…si nu doar pentru ca afara ninge ca in povesti ci si datorita faptului ca am la cuptor, chiar acum, „porcaria” sugerata de Master Chef Adi Hadean. Sta cuminte de doua ore si il asteapta pe sotul meu sa se intoarca de la serviciu…Nu m-am putut abtine si mi-am pus amprenta personala…dar pot sa declar ca este un …supliciu…culinar…Mangaie nu doar papilele gustative ci si narile. Acest fel de mancare poate fi scos in afara legii pentru ca este un adevarat pericol pentru toate curile de slabire si o ispita nedrepnica pentru taliile noastre care si asa se zbat sub artificiile impuse de trandurile momentului…Am preparat-o astazi pentru ca am vrut sa vad daca este „demna” fiind vorba de fleica si nu de muschi, sa stea pe masa de sarbatori…Afirm cu responsabilitate ca nu este doar demna ci se poate transforma, cu usurinta, in piesa de atractie…Nerecomandata, categoric, oricarei fiinte care are o farama de respect pentru cura de slabire…Admiratie…

    1. ADA, la fel cum te exprimi ar trebuie sa iti faci blog, sa te apuci sa scrii carti :)

  9. Sa va fie de bine „haina noua” a blog-ului!
    Fripturica va fi si pe masa noastra!
    Sa fim sanatosi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close