Băuturi de vară (1): Socata

382

Vara poți să bei multe lucruri. Apa e cel mai sănătos dintre ele și singurul cu adevărat necesar. Totuși, viața asta e mai cu bucurie dacă nu ne limităm la strictul necesar, măcar acolo unde e la îndemână să fim creativi. Sigur, de la invetarea socatei și până azi, nu s-au revărsat peste omenire valuri de creativitate, poate nici nu-i bine să încercăm îmbunătățiri. În anumite situații, ele-s primite bine. Când vine vorba despre socată însă, dacă lucrurile rămân așa cum le știai (există mai multe versiuni, bune toate), e suficient de bine. Azi deschid o săptămână în care vreau să vă prezint mai multe băuturi (chiar și generic) de vară. Prima-i socata:

socata (2)Pentru cinci litri de socată (nici nu te gândi la mai  puțin) ai nevoie de 6-8 flori de soc, culese când e vremea lor și uscate bine (le găsești de vânzare în piețe, pe la bătrânicile neatinse de globalizare).  Apoi mai ai nevoie de 3-4 lămâi mari.

socata (1)Topește într-o cratiță 200-300 de grame de zahăr (depinde cât vrei să fie de dulce) și lasă apoi să dea în clocot cu 4 litri de apă. Obții un sirop nu foarte gros, arămiu și cu un ușor iz de zahăr ars.

socata (4)

Pune siropul într-un borcan, pune în el florile de soc, lămâile tăiate-n rondele (ele vor asigura condițiile pentru a se produce o fermentație naturală care va îmbogăți socata cu mici bule săltărețe și plăcute pe limbă).

socata (5)Vedeți cât loc v-a mai rămas în borcan, completați cu apă (cel mult o jumătate de litru) și acoperiți borcanul și lăsați-l la soare 3-4 zile.

socata (6)Mie îmi place cu gheață. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Monica Zavoianu says:

    Nu trebuie drojdie deloc? Si doar 300 grame zahar ajunge pentru 4 1/2 litri de apa?

    Mi-am cumparat flori de soc pe internet, am vrut sa fac socata de mult dar m-am blocat pentru ca aici in Singapore nu se gaseste drojdie proaspata si ma gandeam ca nu fermenteaza cu drojdie uscata…

    Adi, te rog mult sa-mi spui daca fermenteaza fara drojdie si daca 300gr zahar ajunge… Si apoi fac socata maine! Abia astept!

    1. Adi Hădean Author says:

      nu e nevoie de drojdie. zahărul e după gust.

  2. Adi, e rău dacă opăresc puțin lămâile înainte de a le tăia ? Am citit că au felurite microorganisme și substanțe chimice pe coajă și că e bine să le scufundăm în apă clocotită înainte de tăiere.

    Pare foarte ușor să faci socada după rețeta ta, abia aștept să fac și eu. :)

    1. Adi Hădean Author says:

      e bine să le opărești de 2-3 ori câte un minut.

  3. Oare pe gramaj cat vine 6-8 flori de socata uscata?
    Am gasit pe net doar pe gramaj, deci nu pot sa apreciez…

  4. Florile de soc nu trebuiesc uscate neaparat. Mama le punea in borcan proaspat culese.

  5. O reteta de sirop de soc, daca se poate, mi-ar fi de maaaaare ajutor! Multumesc!

  6. Adrian se poate face siropul si din miere? As vrea sa evit zaharul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close