Pizza pe modelul „puțin dar bun”

824

Dragii mei, uneori mă lovește așa o poftă de pizza, de n-o pot descrie. În general, nu-s mulțumit de oferta de pe piață (sunt puține excepții). Din acest motiv dar și pentru că-mi place pizza cu ce vreau eu, mă mai scap la sacul cu făină și frământ.

Și frământ…

aluatLa 600 de grame de făină (480=000=00) am pus 300 de mililitri de apă rece-rece, 50 de mililitri de apă călduță în care am desfăcut 5 grame de drojdie crudă și o lingură de ulei de măsline. Am mai pus un vârf de linguriță de sare și tot atâta zahăr în făină (le-am cernut împreună). Am frământat un sfert de oră apoi am lăsat aluatul să dospească sub un ștergar, două ore. Am mai frământat aluatul 5 minute apoi l-am porționat.

aluatAm modelat aluatul sub forma unor bile pe care le-am prăfuit cu făină și le-am lăsat pe planșetă până am pregătit sosul pentru pizza.

aluat pizza

Pentru sos am pus dragu’ de Vitamix la treabă. vitamix

Am pus în blender două roșii fără piele (din conservă), trei-patru roșii uscate la soare și o lingură din uleiul cu oregano în care se scăldau. Apoi frunze de pătrunjel, sare, zahăr, capere.pizzaAm mixat timp de 30 de secunde.

vitamixAm pus sosul pe foc și l-am lăsat să scadă puțin.

sosAm spălat bine o mână de spanac și una de busuioc proaspăt.

spanacLe-am transformat într-un sos verde pe care l-am lăsat 3 minute într-o strecurătoare fină.

sosAvând aromele gata de lucru, am întins prima pizza în tavă. Subțire. Am uns blatul cu sos roșu și am „condimentat” cu sos verde.

pizzaAm pus pe blat mozzarela (bulgări mici ținuți în strecurătoare, să piardă din zer), roșii uscate, două felii de coppa, subțiri și sfâșiate. Am pus tava în cuptorul încins (sus-jos) la 250 de grade Celsius (atât poate cuptorul meu de acasă).

pizzaPizza s-a copt în 7-8 minute.

pizzaMie îi place așa.

pizzaO pizza făcută acasă are neajunsurile ei (timp de coacere crescut, lipsa aromei caracteristice de vatră cu lemn) dar are și virtuți (pui ce vrei și cât vrei pe ea, știi de unde provin ingredientele- dacă-ți pasă, e distractiv să o faci în familie).

pizzaAm mai făcut două feluri: una cu felii de mozzarella uscată, ouă de prepeliță și ardei iute.

pizzaS-a dat ca pizza caldă, mai ales că am ras niște Grana Padano peste ea după ce am scos-o din cuptor.

pizzaUltima  a fost cu bălți de sos verde în care am tuflit bulgări de mozzarella, așchii de Grana Padano și felii subțiri dintr-un salam crud-uscat cu carne de vânat.

pizzaAsta a fost tot.

pizzaÎntrebări? :) Să fiți sănătoși.

pizza

Join the Conversation

  1. Excelenta reteta; de altfel imi plac toate retetele si mai ales imi place stilul in care le prezinti. Multa admiratie am pentru prezentarile care depasesc limita obisnuitului.

  2. Mama ne facea acasa, inca de pe vremea cand nu erau pizzerii la tot pasul, un fel de pizza cu aluat cu oua: 2 oua, 2 linguri de faina, 2 linguri de lapte, una de ulei. Se incinge o tava mica cu ulei in cuptor, cand e fierbinte se pune aluatul in tava si se baga repede in cuptor. In vreo 10 minute aluatul se umfla foarte tare. (nu se deschide cuptorul intre timp. Cand e umflat ca un balon, se scoate si se pune pe el ce vrem (sos, branza, ardei, ceapa, salam, prosciuto, etc.) De la ingredientele reci aluatul se dezumfla. Se baga la cuptor pana se rumeneste si se incalzesc si topping-urile, si se topeste branza.
    E foarte rapida (fara framantare si dospire. Si e delicioasa, nu doar mi se pare fiindca e de la mama, mi-au confirmat toti carora le-am facut.

  3. …sa te lingi pe degete, nu alta…astazi fac pizza…sa ma ling si eu pe degete, nu alta… :) …

  4. Din 600g de faina cam cate pizze de 30cm ies?

    1. Adi Hădean Author says:

      5-6, depinde cât de subțiri le vrei

  5. Nu prea gatesc eu, dar pizza asta arata foarte bine! Cred ca am sa-mi fac si eu.

  6. Numai 5 gr de drojdie la 600 gr de faina? Nu 50 gr?

    1. Adi Hădean Author says:

      5

    2. Sigur 5g? Adica 5g de drojdie uscata? Cantitatea de drojdie proaspata pe care o stiu eu e de 40g la 500g de faina.

    3. Adi Hădean Author says:

      5 grame de drojdie proaspătă:). la 40 de grame, aluatul va avea gust de drojdie. chiar și la 15 grame, uneori și la 10.

  7. Arată super! Ca de altfel tot ce e aici… Cum faci să nu iasă tare pe margini? Am mai încercat şi eu acasă diverse reţete, dar îmi ies tari pe margine…

  8. Arata delicios si sunt convinsa ca asa e ! O intrebare insa si v-as ruga tare mult sa-mi raspundeti : sigur la 600 gr de faina ati folosit doar 5(cinci) grame de drojdie cruda ?! Mie imi pare cam putina…sau poate e o greseala de editare? Multumesc.Oricum, felicitari! Va urmaresc cu interes si credeti-ma, sunt o pretentioasa in ale gatitului :).

    1. Adi Hădean Author says:

      nu e nicio greșeală. 5 grame.

  9. Am salivat pe tastiera:) Asa bine arata… Cred ca maine e timpul sa ne scoatem sorturile din dulap sa facem cu bubulina mea vreo 2 tipuri de pizza. Multumesc Ady de retete !!!

  10. Pentru amatorii unui blat crocant, merge pus si niste gris in aluat,cam 10% din cantitatea prevazuta de faina. Iese excelent ! De la Jamie Oliver stiu secretul asta :)

    1. Adi Hădean Author says:

      corect, am și varianta aceea pe blog, îmi place.

    2. ..sau, mai bine, faina de grau dur?! :)..ca la mama ei acasa :D nu mai cade ca un bolovan la stomac si nici nu ingrasa

  11. trebuia să faci nişte poze şi cum trebuie modelat aluatul. iar bilele, le bagi in folie, la frigider, astfel poţi să mai faci şi peste 2 zile o porţie. că doar nu mânci 3 piza de căciulă într-o singură zi:)

    1. Adi Hădean Author says:

      trebuia să mai am 2 mâini (posibil că nu se prea știe cum e cu blogul ăsta, lucrurile-s așa: eugătesc, eu fac pozele, eu postez, prin urmare, unele poze-s realizabile, altele nu). cât despre cantitatea de aluat, nu te oprește nimeni să faci calcule pentru două pizza, de exemplu. sau să păstrezi aluatul în frigider (informație pe care o găsești undeva, într-o altă postare pe acest blog, că nu chiar pot să reiau aceleași informații dacă tratez de mai multe ori un subiect).

    2. :))) Mura-n gura?
      Eu am facut juma de cantitate, fara calculator sau indicatii.
      Aluatul se modeleaza cu mana, cu mainile. Se gasesc si video.uri pe youtube :D

    3. hi hi hi, mă refeream cum modelezi bilele:) pentru că nu le modelezi ca şi pe cele de plastelină, am lucrat destul ca pizza chef, cea mai bună metodă, simplă şi eficientă, am învăţat-o de la un chef albanez:)
      cantităţile? câte case atâtea gusturi, 5 italieni, chefi, dacă-i întrebi îţi dau cantităţi diferite. mergi pe ce place:)

  12. Excelenta reteta, interesant sosul verde. Eu pun adesea ceapa rasa fin in blat (cca.50g) si felii subtiri de piept de pui deasupra. Merita incercat si cu bame din conserva feliate.

    1. Pieptul de pui prajit intai si apoi feliat.

  13. Numai 5 grame, ca e pizza si nu paine. Pt aluatul clasic american, incercati alta reteta.

    Al meu e la dospit. Am pregatit vinete si dovlecei. Am mozarella si branza de capra, prosciutto… si cine stie ce idei o sa mai am :))

  14. Sfat! Incearca si putin usturoi la sos… Nici nu stii ce mananci!

    1. Adi Hădean Author says:

      sfat: nu sfătui pe nimeni să mănânce lucruri dacă nu-i cunoști necazurile legate de alimente. ce-i bun pentru tine, poate fi mai puțin bun pentru alții. altfel, da usturoiul îmi place dar îl tolerez doar în anumite împrejurări. :)

    2. Alta Laura says:

      Am eu impresia sau esti mult prea arogant pt „prostii” care te citesc ? Nu e prima oara cand „tonul” comentariilor tale imi inspira o persoana care se considera atot-cunoscatoare, atot-suficienta, care se vede mult deasupra restul muritorilor si asta e deranjant.
      Sfat: Nu ti-ar strica sa incerci putina modestie si consideratie pt cei care iti citesc snoavele. Poate era mai bine daca aveai 0 abonati si nu te citea nimeni, asa nu aveai pe cine desconsidera.
      Si inca un lucru, sunt multe femei in toate colturile tarii cu mult mai multa experienta culinara decat tine ( nu sunt una dintre ele ), mai ales in mediul rural, care ti-ar da lectii si in ale bucatariei dar si in ale bunului-simt.

    3. Spune omul ca il doare stomacul de la usturoi si tu, draga Laura, il certi pentru nesimtire!

      Sfat la sfat: se pare ca partea cea mai „rea” a usturoiului, responsabila pentru indigestii, e „firul” acela din mijlocul catelului de usturoi, inima catelului, partea centrala. O scoti, o arunci si folosesti ce a mai ramas din catel.

  15. Credeam ca vii cu vreo chinezarie, ca azi e Anul Nou la asiatici…incepe anul Calului :).

  16. Cu asa retete….”maine” pentru dieta…a ramas iara…poveste!

  17. Care e diametrul tavii tale? unsa in prealabil? rece?

    1. Adi Hădean Author says:

      30 de centimetri. o ung foarte puțin și pun pizza în ea cât e rece.

  18. Scuza-mi ignoranta, dar ce inseamna 480=000=00? Sunt tipurile de faina acceptate?

    1. Adi Hădean Author says:

      sunt trei denumiri pentru același timp de făină.

  19. Ultima reteta cu mar si aceasta postare le-am salvat musai ca sa le prepar. Tot inversez prioritatile in lista cea lunga, dupa imprejurari.

    Laude:
    1.Originalitate: ingrediente selectate … „mama-mama!” (am voie sa spun?), metoda de preparare alta decat stiam.
    2.Simt estetic deosebit. Poze frumoase.
    3.Am aflat de pe google ce este coppa (y)

    (paranteza) … este laudat in blogosfera acest Vitamix. nu l-am vazut pana acum, … ce design vintage are :). ca toasterul meu (nou) care ai putea crede ca este aparatul de radio al bunicii

    Intrebari (daca este timp de raspuns):
    1.Cu ce ajuta apa rece-rece pusa in aluat?
    2.Zaharul il frecam cu drojdia ca sa o lichefieze. De ce il pui odata cu sarea in faina uscata? Sunt alte reactii chimice?
    3.Dupa coacere blatul este: usor crocant, uscat (desi nu pare) sau asa … ca lipia? Intreb pt. ca drojdia este putina si ai preparat cu totul altfel decat invatasem.

    Multumesc pt raspuns!

    1. Adi Hădean Author says:

      1) apă rece=mai puțin gluten=mai ușor de digerat+aluat mai crocant
      2)zahărul și drojdia sunt puse împreună pentru a ajuta drojdia să crească. dacă drojdia e bună și în încăpere e destul de cald, nu e nevoie de zahăr lângă drojdie. sarea și zahărul în aluat sunt pentru gust dar și pentru o mai bună creștere, le cern odată cu făina pentru o răspândire uniformă
      3) blatul e crocantla exterior, pufos la interior. cu un cuptor cu temperatură mai mare, rezultatul e chiar mai bun.

  20. am inteles. multumesc!

  21. la virtuti intra si faptul ca preparatele din carne sunt proaspete (teoretic) pe cand la pizzerie sunt cele luate la preturi mici, adica aflate in ultima sapt pana expira sau chiar dupa.

    1. Adi Hădean Author says:

      probabil ai avut experiențe neplăcute, nu zic ba. însă nu cred că lucrul despre care vorbești e o practică generală.

    2. Ingredientele de o calitate indoielnica le gasesti in principiu la pizzeriile ce ofera tot felul de grauitati gen ” pizza gratuita sau la una cumparata mai primesti altele doua”
      Pizzeriile care sunt bussinesuri de familie sau cel putin unul dintre membrii familiei este in bucatarie permanent, acelea pastreaza stacheta sus si in loc sa puna o felie de prosciuto mai putin dimpotriva mai bine scapa o bucata extra. Toata treaba aceasta se vede si in pret. Intr-o parte mananci 2 pizza la 18 lei in alta parte 1 bucata la 21 lei.

    3. Adi Hădean Author says:

      corect

  22. ceva frumos…ceva cu siguranta gustos!:)arata deosebit de bine!

  23. Hallo Adi!
    Minanata Pizza!
    Imi plac sosurile preparate, de aceea o sa i-au retetele cu mine si cu proxima ocazie o sa-le fac si eu.
    Aluatul de pizza i-l pregatesc ori cu ceva drojdie naturala, ori cu o maia preparata de cu seara, sau alautul in totalitate pregatit de cu seara si pastrat la frigider pina adoua zi.
    La copt se aereaza foarte fain.
    Apropo copt!Am descoperit ca, daca coc pizza direct in cuptor numai pe hirtie decopt, iese pizza, ca gust mult mai buna si aluatul iese mult mai crocant.
    Pentru acesta trebuie incins cuptorul la maxim.

    Acum eu am incercat sa dau pret putin exeprientei mele proprii, deoarece si la mine in fam.pizza este foarte des consumata.Mai ales atunci cind uneori „nu stiu ce sa mai gatesc”, pizza ma salveaza de la lapsusurile culinare :-)

    Mersi mult pentru retete si minunatele foto!
    Numai bine!
    Laura S.

  24. Va urmaresc cu mare drag, i-mi plac f. mult preparatele de tot felul, dar in special cele de patiserie ma intereseaza si as dori daca e posibil sa-mi dati niste sfaturi, niste idei intr-ale patiseriei pentru a le putea pune in practica.Cu multumiri si multa sanatate.

  25. Fraternizez cu „Alta Laura”. Ești cam arogant baiatule, un amator
    fără nici o școala in domeniu, care te dai mare bucatar. Pe deasupra ii si tratezi de sus pe cei care te citesc. Rusinica! Sunt mulți care stau ascunsi, nu se lauda pe internet , si te baga in buzunar! Dar ai un lucru bun, la texte ești bun! Poate ar trebui sa te limitezi la ele, ca la gatit ești sub medie. Serios, pizza ??? Ai inventat cumva pizza si noi muritorii nu știm ? Ești tare! Dacă ești corect pana la capăt , si joci corect, da drumul la comentarii, nu le mai modera, sa hotarasca lumea ce si cum! Nu te tine, nu? Tie îți plac doar laudele. Ei, afla de la mine ca 99% din cei care îți scriu sunt prefacuti! Așa place lumii asteia sa se pupe in fund pe internet , scuzati expresia. Iar 1% sunt nevasta-ta, familia , prietenii dacă ii ai, si astia scriu ca nu au ce face, sa nu te superi pe ei ca nu te baga in seama. Astept replica dacă ești corect! Da drumul la toate comentariile sa le vadă lumea, nu o mai pacali!

    1. Cristiana says:

      Doamne, cat timp pierdut si cata patima ca sa critici un om (care face ce face din pasiune si o face pe blogul lui personal, dar asta e deja greu de inteles).

      Intrebare: acorzi acelasi timp si aceeasi patima ca sa ii spui sau arati cuiva drag ca il iubesti? Poate ar trebui, te-ar linisti putin, pare ca ai avut o zi grea :)

    2. No mai draga Miruna..uite ca a lasat comentariile libere..sa fie asa cum spuneai talica..”Esti tare”?? no ca fu tare baiatul….si ute ca eu nu’s nici prieten..nici ruda..si nici atat „nevasta’sa”..Si „mai uite” ca eu chiar urmaresc retetele lui,si foarte ..foarte rar comentez..nu e stilul meu..eu citesc si invat de aici cate ceva..nu „urlu cat pot de tare „..si din cand in cand ii multumesc..ca asa;i fain..sa multumesti celui ce te invata ceva ..pe de’a moca..de data asta insa uite ca ma simt nevoit sa iti spun ceva vrbe..Habar nu am eu cat de bun e Adrian..in bucatarie ..cu adevarat…pentru mine..si cred eu pentru cei pe care cu „amabilitete ” ne spui ca am fi „prefacuti..sau ca „il pupam in fund”..pentru mine conteaza faptul ca eu am ceva de invatat aici de la Adrian..si ca retetele lui chiar imi reusesc si mie..[si nu’s asa de bucatar..:) ] si mai conteaza ceva..conteaza povestea cu care spune acea reteta.pozele lui..conteaza Omenia lui..cel putin cat lasa el sa se vada de noi..cei ce ii vizitam pagina..si conteaza foarte mult ca llasa Criticile libere..chiar daca uneori sunt necivilizate si total deplasate ca a dumitale..dtaga Miruna..Un picut de „civilizatie” sa sti ca nu omoara ..draga Miuna..ba din contra..face bine la stomac..Zambeste mai des..si ai sa vezi cat de fai o sa fie..:)

    3. Miruna draga, nu il cunosc pe Adi, si pun pariu ca majoritatea vizitatorilor de pe blogul lui n-au nici in clin, nici in maneca cu el, doar ca admiram ceea ce face si cum isi prezinta pasiunea. Nu e vorba de prefacatorie sau orice rautati ai mentionat tu, pur si simplu NE PLACE.
      Daca te crezi atat de interesanta, de ce nu iti faci si tu un blog in domeniu? Sa vedem atunci ce atitudine vei avea:)

    4. Stimata Doamna Miruna,

      Ca si aprecierea, critica se poate face pe un ton politicos atunci cand exista educatie… si argumente bineinteles… Educatia tip „muschiulet” si argumentele „gonflabile” NU se potrivesc oriunde… Ar fi cazul sa va reconsiderati exprimarea si sa va restructurati argumentele daca doriti un raspuns fair-play… si eventual sa va dezvaluiti identitatea si preocuparile…

    5. MIRUNA asa cum ai zis si tu sunt sute poate chiar mii de bucatari cu diploma, scosi pe banda rulanta de fortele de munca in tara asta, dar sunt incapabili sa ne prezinte o reteta, intre a fi un bun bucatar si a fi un „profesor” e o mare diferenta, atata timp cat noi gatim dupa un text scris si o poza si chiar iese inseamna ca avem un profesor bun, despre asta e vorba cand esti blogger culinar, adica un om de marketing.

      Cat despre nivelul de scolarizare al lui, da si tu cu search pe google sau macar citeste continutul din pagina DESPRE (dreapta sus) asta te-ar face mai putin penibila cand comentezi.

      Aici gasesti retete de la simpla felie de paine unsa cu ceva pana la chestiile mai complicate cu ingrediente de care personal nu am bani sa le cumpar. Tine de tine sa citesti ce ai nevoie si sa te abtii cand stii ca depasesti nivelul.

      Personal cunosc oameni care inca nu stiu sa prajeasca un ou (si sunt adulti adica peste 18 ani), normal ca si pentru ei trebuie sa existe cineva sa ii indrume. Pizza nu e o chestie atat de simpla cum crezi tu, iar reteta pare destul de bine structurata.

      Cat despre aroganta cred ca tine mai mult de starea lui de spirit din momentul x si de cum interpretezi textul, eu acum ceva timp l-am intrebat cum sa spal lamaile in apa si mi-a raspuns destul de civilizat si complet.

      Asa ca un cititor destul de activ, ce sunt, al acestui site si care nici sunt ruda cu el si nici nu il cunosc personal, te invit politicos sa iti vezi de drum si sa ramai un ANONIM, internetul nu este pentru ORICINE.

    6. Fraternizezi prost! Nu-l cititi si lasati-l in pace, dc va roade invidia abtineti-va ca nu intereseaza pe nimeni frustrarile voastre!

    7. Diaconeasa Nicoleta-Ionela says:

      atata ranchiuna pentru niste retete. ( nu ca ar fi usor lucru sa bucataresti) adica serios sa fii atat de inversunat impotriva unui om pentru ca face mancare! exact cum a zis cineva pe aici daca iti place te uiti, incerci, mananci, daca nu, nu..plus ca e un blog unde pot fi postate tot felul de nebuneli de la retete serioase la incercari nastrusnice, nu e o carte de bucate editata si scoasa pe piata ca sa intri aici si sa cazi in cur de uimire ca n-ai mai auzit de felurile astea de mancare. plus ca pt cei care n-au imaginatie pot fi chiar folositoare:)

    8. Stimata „doamna” Miruna,
      Eu conform postarii dvs. fac parte din cei 99% de prefacuti care citesc acest blog cu placere si deosebit interes. Pot sa afirm cu mandrie ca de la o simpla omleta care era printre putinele lucruri pe care le stiam gati inainte sa descopar acest blog, am evoluat la unele ceva mai complexe (cel putin pentru cunostintele mele culinare, le pot numi complexe).
      Faptul ca din cand in cand, mai postam un multumesc sau o lauda este doar pentru ca bunul simt ne obliga la asa ceva, evident dupa spusele domniei voastre acest lucru inseamna „pupat in fund” pentu noi, restul muritorilor de rand (a se citi „prefacuti”)este un mod placut de a ne arata recunostinta si gratitudinea fata de cineva care ne ajuta si pe noi sa facem o impresie frumoasa in bucatarie.
      As mai avea multe sa va spun dar sincer, consider ca mi-am pierdut suficient timp cu o persoana de speta dvs. asa ca voi incheia cu o vorba pe care noi aici in ardeal o folosim destul de des cand vine vorba de persoane ca dvs.
      „Fiecare cu pizza masii” stimata doamna!
      P.S. Domnule Hadean, imi cer scuze daca am folosit un limbaj necorespunzator si aveti acceptul meu scris sa moderati aceasta postare dupa bunul dvs. plac.
      P.P.S. Va multumesc pentru tot timpul pe care il alocati sa ne explicati pasiunea dvs. in poze si cuvinte care se transforma in bucate deosebite. Sincer daca as avea placerea sa va intalnesc vreodata probabil vi-as pupa ….. mana.

      Cu deosebit respect Domnule Hadean,
      Raul

    9. Nu cred ca blogurile acestea sunt facute sa „te dai mare” si „sa fii pupat in fund”, cred ca sunt facute dintr-o oarecare revarsare a pasiunii si a dorintei de a te exprima si de a fi apreciat. Spun asta pentru ca detin si eu de vreo cativa ani un blog culinar (poate Adi isi mai aduce aminte sau nu cand ii ceream sfaturi la inceput de drum)cu mai putina activitate in ultima vreme ce-i drept, dar pentru mine asta a fost, un mod de a-mi exprima pasiunea si creativitatea pentru bucatarie, poate si de a dezvalui unele secrete pe care le-am invatat de la altii, dar in principal, te simti mai bine cand te uiti in urma si vezi ca ai realizat totusi ceva, mai bun, mai putin bun.
      Chiar daca nu am nici pe departe vizitatori cati are Adi, care sunt cateva mii pe zi (si nu cred ca are atatea sotii sau rude sau prieteni), exista o farama din nisa asta de vizitatori care ma apreciaza si pe mine, si nu am absolut nicio tangenta, profesional vorbind, cu bucataria sau cu arta de a scrie frumos.
      Asa ca, draga Miruna, nu stiu daca exista vreun interes sau pur si simplu vrei sa fii rautacioasa, eu ti-as spune sa incerci sa fii mai buna, sa gandesti pozitiv si cum spunea colegul de mai sus, sau jos, ca nu stiu unde se va plasa acest comentariu, sa zambesti mai mult, ca incet incet oamenii din Romania isi vor schimba mentalitatea rautacioasa si de tip „comunista” care a dominat din ’89 pana de curand si ai sa ramai singura si amarata ca nu ai cu cine sa te certi, iar blogurile noastre vor imparti numai voie buna.
      Succes Adi! Cu o cazi asta vezi si tu cine te iubeste si cine nu…scor la pauza, Miruna-fanii lui Adi, 1-10000 :))

    10. Prima pizza care am facut-o a fosst dupa retea de pe acest site ( dar cea cu blat aromat), toti cei care au mancat-o la mine acasa au zis sa-mi deschid restaurant. Respect pentru Adi si pentru tot ce pune pe blogul asta.
      Miruna ce sa-ti zic…nu are rost.
      Uita-te la canalul tv de pescuit daca nu iti place blogul asta

      O zi faina

    11. Eu il urmaresc de mult pe Dl Adi, si imi place si cum scrie dar si retetele…cand vreau sa fac ceva, dau fuga pe blog sa ma inspir…prefacuti? de ce, omul e pe intelesul nostru, si mie imi place!
      Nu a inventat pizza, dar ne ajuta cu multe secrete, si raspunde la toate intrebarile noastre…
      Cred ca vroiai doar sa te descarci!?
      Hai sa imprastiem iubire in jurul nostru…:)
      Bafta Adi cu noua afacere!!!

    12. Ai dreptate, Miruna. Nu zic ca cine-l lauda e familia lui, dar ignoranti in ale bucatariei da, foarte multi. Culmea ca ii mai fac si complimente pentru alegerea ingredientelor!
      Deja cand am citit ca pune rosii de la cutie si le MIXEAZA mi s-a urcat sangele la cap. Cand am mai citit si cum MALTRATEAZA busuiocul, mi-au sarit deja nervii.
      Nu stie sa faca un sos de rosii adevarat, amesteca busuiocul cu spanac, desi a pus deja oregano in specia aia de sos de rosii din conserve… are impresia ca toate ierburile merg bine impreuna, doar pentru ca sunt verzi.

      PS. la comentarii n-a dat liber, inca le modereaza, cine stie daca vei citi si un comentariu in favoarea ta?

    13. dieselman says:

      vaiiii de mine ce acida esti !! usor este sa te ascunzi in spatele monitorului si sa comentezi ! tare curios sunt ce stii sa faci in afara jobului, mancare ,plantezi sau iti storci creierul de ce nu are Dambovita flux/reflux…3:)

  26. Miruna, eu nu sunt prefacuta si tu esti jalnica :)
    Adi, keep going!

  27. Ana Gabriela says:

    O reteta rapida si foarte faina! Iti citesc blogul cu drag!

  28. Draga Miruna,
    Nu-ti place, nu intri, nu citesti. E chiar atat de simplu! Chiar nu stiu ce va tot legati de omu’ asta. Mie una chiar nu mi se pare sub medie si daca ar fi pana la urma care ar fi problema? Ei cum nu mai puteti voi dormi bine la noapte de grija lui. :)))
    Are si el un blog ca tot omu in ziua de azi in care-si pune retetele. Nu mi se pare arogant si din cate vad chiar raspunde cititorilor cu sugestii, explicatii, lamureli. Nu prea sunt genul sa iau partea nimanui, sunt genul care observa si tace. Dar voi doamnelor… chiar aberati. PMS syndrome anyone?

  29. Pe mine ma revolta comentariul Mirunei și nu neapărat părerea ei despre tine, Adi, o fi avand ea ceva de impărtit cu tine, dar faptul ca ne face pe toti cei care te apreciem, „prefacuti”, îl consider nesimțire. Mie îmi place Adi Hadean, cum scrie, cum gătește, e nesimțire din partea ei sa ma catalogheze pe mine drept prefăcută. Chiar nu are ce sa caute pe blogul tau. Nu îi place….să se plimbe pe alte bloguri. Are ceva sa iti reproșeze, foarte bine, sa o facă, dar nimic nu îi dă dreptul sa iti jigneasca cititorii in proportie de 99%.

  30. Diana Anton says:

    Alta Laura si Miruna … va obliga cineva sa intrati pe pagina asta? Daca nu va place puteti sa mergeti in alta pagina! Cat despre profesionalism, eu apreciez foarte mult la Adi Hadean ca are retete originale, care, desi deriva din retete comune, poarta amprenta sa!

  31. Sincer..nu inteleg care e problema unora.Daca nu vă intereseaza ce gateste,nu sunteti obligati sa cititi.Putină inspiratie nu strică nimănui.Nu cred ca este un blog despre personalitatea lui Adi ci despre retete.Succes in continuare..si eu nu fac parte din familie,prieteni..deci imi ramane acel 1%:)

  32. Ana maria says:

    Doamne! Cata rautate! Ideea e ca internetul asta e gratuit iar cine vrea iti citeste articolele, cine nu vrea nu le citeste. Nu inteleg de ce atata scandal. Nu le impune tanticilor astora sa-ti citeasca blogul, chiar serios ma deranjeaza atitudinea asta!

  33. Adriana vara-sa says:

    Doamna Miruna.

    Dvs. cam ce ati realizat in viata daca tot vorbiti de mediocritate?

    Dati drumul la comentarii..daca tot vorbiti de dat drumul..in plus atentie la metafora aceasta ca vorbim de ale gatitului, doamna draga!

    Si da..sunt din La Grande Familia si da..imi permit sa comentez my blood line, fiind alaturi de ce face Adi.

    Hai ca dam si suck-es de la sursa suc cesului, daca e nevoie :)!

  34. Ana maria says:

    Apropo, m-am enervat asa tare ca nu m-am putut abtine sa nu comentez, de obicei nu comentez, dar acum mi s-a pus pata de tanticile astea. Tine-o tot asa, ne mai delectam si noi cu o lectura faina si deaspupra cu ceva bun.

  35. In legatura cu ce au spus „Alta Laura” si Miruna mai sus, tind sa le dau dreptate intr-un fel, faptului ca poti sa dai impresia de om arogant. Ideea e ca si eu iti urmaream blogul si chiar eram un fan, pana cand acum doi ani cred, ti-am postat un comment dupa ce am realizat ca locuiai in casa nasei mele, si entuziasmata cum eram, am vrut sa impartasesc cum anume am descoperit asta. Nu am primit nici o reactie, evident, si la fel mi s-a taiat si entuziasmul, si simpatia mea, si din pacate it didn’t change since. Vroiam doar sa evidentiez ca pana si lucruri banale de genul acesta, cum raspunzi, sau nu raspunzi la mesaje, pot forma opinii nu foarte in favoarea ta.

    1. Adi Hădean Author says:

      păi, dacă-mi scriați un mail, răspundeam. altfel, nu văd care-i interesul public (comentariile de pe blog sunt publice și vizibile și, până nu demult nici nu erau în moderare) referitor la casa în care locuiesc și de ce ar trebui să confirm sau să infirm. practic, dumneavoastră ați făcut un lucru nepoliticos iar eu, politicos fiind, m-am prefăcut că nu-l văd. deci da, lucruri banale de felul ăsta, contează.

    2. Ok, asta chiar m-a suparat. Ideea nu era sa confirmi sau infirmi, iar commentariul meu a fost publicat la postarea in care e pomenita nasa mea, in care chiar tu spui ca locuiesti in casa ei. Deci nu mi se pare ca am facut un lucru nepoliticos prin faptul ca am impartasit asta pe blog, sau ca am dezvaluit informatii care nu trebuiau stiute de cititorii tai.

      Pt referinta:

      https://adihadean.ro/2011/12/fasole-frecata-mancare-de-post/

    3. Adi Hădean Author says:

      îmi pare rău că v-ați supărat. se pare că nu gândim la fel sau că nu suntem la fel de atenți la detalii. între „tanti mariana” și „tanti mariana, nașa mea” e o diferență enormă. în vreme ce „tanti mariana” e o persoană neidentificabilă de către cei mai mulți dintre cititorii mei, „tanti mariana, nașa mea” capătă iedentitate, chiar și adresă. o adresă pe care nu doream să o divulg pe blog. și mă văd nevoit să repet încă o dată: un mail în care spuneați „băiete, stai în casa nașei mele, ce mă bucur etc” era primit cu simpatie și i se răspundea la fel. există limite și-n online, drept e că nu le vedem. uneori le încălcăm, poate fără rea-voință. mai de fiecare dată se lasă cu supărări.

    4. Extraordinar, nu ai fost bagata in seama. Cati ani ai, 15?

    5. :) Bine punctat.

    6. Adi Hădean Author says:

      zic să nu ne sfădim, că nu-i de ce. serios:).

    7. Da, ma asteptam la reactii de genul, si poate intr-adevar reactia mea denota un grad de imaturitate, ideea era in legatura cu impresia care mi-a lasat-o dupa ce eu mi-am exprimat entuziasmul. In fine, sa zicem ca iti inteleg si tie punctul de vedere Adi. Succes in continuare!

  36. 1. Nimeni nu este fortat sa intre pe site. Intri si daca iti place mai intri,iar daca nu atunci „te pup pa pa”
    2. Acest blog este „casa” autorului si felul cum vorbeste este fix problema lui, daca isi supara vizitatorii atunci ii va pierde.
    3. Din cate se observa este unul dintre cei mai cititi bloggeri din Romania,este un bucatar interesant,se promoveaza foarte bine drept urmare face si bani frumosi, si prin intermediul acestui blog. Asadar presupun ca acesta este unul dintre motivele acelor comentarii acide si uracioase.
    4…

  37. Vai tu Miruna, cum stici tu minunatie de nume cu veninul asta! Da’l si asezonezi cu grandomanie! Oare cum pui tu asa verdicte?!Ai facut tu un studiu statistic si ai obtinut procentul ala de 1%? :))) Penibila reactia ta oricum la un blog minunat, care mi-a umplut bucuraria de miresme nu o data. Si ghici ce? Nu-l cunosc pe Adi, si nici n-am nicio motivatie pt pupincurism pe net. Si nici nu cred ca Adi face concurs cu cine e mai grozav in zona. Cred ca ai optiunea sa nu mai citesti pur si simplu, fara sa strici starea de bine a celorlati. Vii in „casa omului” si daca nu poti aduce un plus de valoare, faci cachita? Nu e frumos.

  38. mi-a placea sa vad o pizza facuta de userul care ti-a spus ca ai inventat tu pizza :)

  39. Mai draga, Miruna, vorba cuiva intelept, nu poti emite decat ceea ce contii! Baiul e la tine, noi astia , oameni deloc prefacuti, ne delectam cu chestii faine postate si recomandate de Adi. Ne este drag, mno, acum sa te vaz, iti creste putin tensiunea??
    Sugestia mea, ia-ti o viata si traieste-o!

  40. Ei bine, cred ca doamnele cu pricina au primit suficienta atentie … Sa ne intoarcem la ceea ce conteaza :))))
    Cred ca sunt multi romani care traiesc in afara tarii si care se bucura sa fie
    in preajma ta chiar daca numai virtual iar eu ma numar printre ei!!!

    In numele piticilor mei iti multumesc pentru cornuletele delicioase, stelele si turtelele care au intrat in traditia Sarbatorilor familiei mele, prajitura cu dovleac, retetele de pizza si toate celelalte pe care nici nu mi le aduc aminte acum – MULTUMESC!!!

    Mult succes si spor in toate!!!

  41. Si eu ma numar printre cei 1%

  42. Adi , eu urmaresc retetele tale si le admir, incerc…. Nu obisnuiesc sa sau „like” sau sa comentez, dar acum simt ca e nevoie de un pic de energie pozitiva …Asa ca… Din partea mea un ” big like” si te rog sa ne inspiri in continuare!

  43. Ciprian Contor says:

    Intradevar esti bun” imi place ca folosești roșii uscate in sos iar ideea cu oua de prepelia e dulce te felicit” te rog vreau sa stiu unde pot servii preparatele tale ‘ce restaurant?O seara frumoasa”

  44. Ca nu te cheama miruna, m-am prins si singura.Nu ai caracterul care sa te recomande pentru onestitate. Daca era asa, comenariul tau era formulat intr-o alta maniera, de asa natura sa nu jigneasca pe posesorul acestui blog si pe sutele/miile de persoane care acceseaza acest spatiu virtual! Eu nu ma simt ofensata pentru remarca ta , stiu sigur ca doar oamenii frustrati au asemenea derapaje.Curand vei intelege, lumea din jurul tau functioneaza ca si o oglinda.Lectia va fi dura dar necesara.Iti doresc succes.

  45. Nu pot să cred câtă isterie e in blogosfera culinară. Nu e prima oară când văd asemenea comentarii și dispute. E trist. I will say no more.

    Adi, ești de nota 10.
    100% din rețetele tale mi-au ieșit superb, sunt explicate complet și eficient. De poze nu mai zic.

    Regret doar că nu sunt in Cluj, as fi fost super bucuroasa sa ajung la cursul tau de Craciun.

    Sumarizand cele de mai sus, poti sa fii cel mai de treaba sau cel mai ingamfat om din lume, nu conteaza, cititorii tai nu te urmaresc neaparat pt ce fel de om esti (desi sincer imi pari un om grozav de cu capul pe umeri) ci pentru retete.

    Servus!

  46. Adi, de ce oare ai lasat sa treaca de faza de moderare asemenea post (al Mirunei)? Nu are ce cauta pe blog, asa cum il citesc eu de vreo luna incoace. Probabil ca e frustrant cand citesti comentarii asa stupide si te mai racoresti daca le dai drumul sa raspunda lumea dar, parerea mea, toata discutia asta strica armonia site-ului. Mai bine cenzureaza ce scriu oamenii nefericiti care vor sa-i vada si pe alti la fel, si gata.

  47. Buna seara!

    Asa e in democratie,exista pro si exista contra.
    Vehementa in cadrul contrei este de dorit a fi manifestata in situatiile care ne privesc pe toti si in raport cu cei care, prin deciziile lor ne influenteaza negativ viata. Un blog culinar, cu siguranta, ne infrumuseteaza viata.Am peste 30 de ani de bucatarie, pentru familia mea, sunt pasionata, experimentez si ma inspira multe bloguri culinare. Acesta este unul din preferatele mele, pentru creativiate,simplitate de multe ori, accesibilitate in realizarea retetelor si claritate in comentarea lor. Am preluat cu succes multe retete si multumesc pentru ideea placintelelor din piure de cartofi, care mi-au salvat azi restul de piure pe care nu ma induram sa il arunc. :)
    Domnule Hadean,nu va lasati, continuati tot asa!Mult succes!

  48. Eu care am avut un ton considerat critic uneori -m-a si blocat odata- vreau sa spun ca se poate critica reteta, se pot pune intrebari sau mentiona alternative, dar nu trebuie atacata persoana, mai ales ca aici nu e nici un motiv. E o diferenta intre a critica ceva, si atunci trebuie facut la obiect, si a insulta.

  49. blogul asta chiar e fain si discutiile/ certurile aiurea chiar nu-si au locul/ rostul aici.
    arogant sau nu, nu stiu, nu il cunosc pe Adi personal sa pot macar sa imi fac o parere, dar nu cred ca asta e esenta blogului, personalitatea bucatarului…
    eu tot ce am luat de pe blogul acesta a fost DELICIOS, retetele foarte explicite, am diversificat mesele faimiliei mele.
    asa ca multumesc frumos Adi.

  50. Draga doamna, s-o faceti domnia voastra mai bine si vorbim dupa aia!
    Adi, prietene, eu zic ca am mare noroc cu tine, ca uite… invat si eu din ce traiesti tu! :)
    Iti multumesc ca faci lucrurile asa cum le faci.

  51. Cumva off-topic fata de cearta iscata, vreau si eu sa precizez ca iti citesc blogul de 1 an si ceva, daca nu ma insel si imi plac foarte mult retetele. Tin minte ca acum cateva luni am gatit pentru niste cunostinte si, printre altele, am facut si supa de usturoi de pe blogul tau. Eram foarte entuziasmata de idee. Am facut-o exact cum spuneai. S-au asezat oamenii la masa. Au luat 2-3 linguri si au decretat ca e bizara. Ma revolta oamenii limitati. E plin netul de bloguri cu retete de sarmale si pilaf. Si blogul tau imi place tocmai pentru ca e diferit. Ca scoate cititorii din patratica lor.

  52. Adi, urmărindu-ți postările, editorialele, blogul, am ajuns la concluzia că ești o persoană demnă de stima, RESPECTUL și admirația celor care au ocazia să te citească/cunoască. Nu am obiceiul să postez zbuziv comentarii, dar controversele de azi mi se par o simplă furtună într-un pahar cu apă… Nimeni nu e dator să emită păreri pro sau contra; dacă totuși ceva ne place cu adevărat, putem menționa asta, dacă nu, putem ”călători” spre alte bloguri… TU continuă să ne stimulezi imaginația, vezi-ți de viață la fel de intens și eficient, bucură-te de cei dragi, fii fericit și împlinit! Gura lumii doar pământul o astupă…

  53. Am simtit nevoia sa iau si eu atitudine.Bravo Adi Hadean !Citesc si ma inspir din blogul tau!Felicitari si multumiri!

  54. Tin sa precizez si eu ceva: daca las un comentariu pe blogul cuiva, o fac, pur si simplu, in semn de apreciere, nici nu astept un raspuns :) Doar daca e ceva legat de detalii tehnice.
    In cazul de fata, mi se pare cam complicat sa-l vad pe Adi raspunzand fiecarui comentariu, mai ales atunci cand se aduna muulte… pai mai are omul timp de gatit? Sau de altceva?
    In fine; mult succes, Adi, tine-o tot asa! Eu citesc in continuare blogul tau si-mi face placere!

  55. Apreciez blogul,atat pt sfaturile culinare,cat si pt maniera in care sunt scrise unele retete,povestite.Cat despre comentarii…cred ca nimic nu mai ramane ferit de societatea noastra bolnava:noi trebuie sa murdarim orice,sa invidiem,sa jignim.Cat respect dovedim noi ca natie oamenilor cu adevarat valorosi?Cred ca multe lucruri s-ar indrepta daca am manifesta mai mult respect unii fata de altii.
    Deci va apreciez blogul si va respect pasiunea,dle Hadean.

  56. Draga Adi,

    subscriu la o postare mai veche de-a ta, cum ca nu se face sa intri in casa cuiva si sa faci pipi dupa canapea.Dar multi oameni nu se pot abtine….fac pipi cam peste tot…

    Citesc de mult blogul tau (cel putin 2 ani) si multe dintre retetele pe care le-am incercat au devenit preferatele familiei.Imi place tare mult cum scrii si rabdarea cu care explici si raspunzi la intrebari, imi vine greu sa inteleg cum de te poate considera cineva arogant.

    Asa ca vreau sa spun doar : Sa fii sanatos si continua, e minunat ceea ce faci!!!

    cu respect,

    Adriana

  57. MIHAILESCU CRISTINA FELICIA says:

    AM FACUT ACEST ALUAT,L-AM BAGAT LA FRIGIDER PENTRU 24 ORE,APOI IL SCOT SI-L BAG DIRECT LA CUPTOR PENTRU PIZZA. IESE FOARTE CROCANT SI BUN!!

  58. Asa sunt unii oameni, decat sa faca un bine…mai bine fac rau.
    Salutari D-le Adi!

  59. Am citit absolut toate postarile anterioare si am ajuns la alta concluzie : trebuie sa-i multumim „Mirunei” pentru unirea intr-o asa masura a fanilor acestui blog asta daca nu este comentul lui Jamie O. sub pseudonim sau o postare a lui ADI pentru un marketing senzational … glumesc desigur ( asta ca sa nu o incasez ).Va doresc sa evoluam frumos cu totii !
    P.S. Ingredientul „secret” pus in mancare este dragostea si nu ura .

  60. Deci, ce ti-a iesit in pozele alea – bestial!

  61. Duma Andrei says:

    Am incercat reteta de blat si vreau sa spun ca a fost un adevarat succes !
    Am mai incercat si voi incerca in continuare retetele de pe acest blog.
    Succes in continuare !

  62. Helen's place says:

    Mă alătur celor 99,9% care vă admiră. Din fericie eu și echipa de la Helen’s am fost onorați de prezența dumneavoastră, drept pentru care vă mulțumim încă odată pentru implicare, pentru concepte, sfaturi, încurajare și obiectivitate. Atitudinea abordată de dumneavoastră, vizavi de profesionalism, chiar și atunci când acesta are nuanțe ce musai trebuie îndreptate e salutară , e nobilă, e curată. Cei care spun altceva, fie vă invidiază, fie nu vă cunosc. Ceea ce nu înțeleg cei care-și permit să vă critice este faptul că, mâncarea e doar un fel nedefinit de a fi și de ai face pe alții să simtă cu adevărat ce simți tu. N-au priceput că nu faceți mâncare după rețete ci adăugați suflet. Și asta se simte, se vede…RESPECT!

  63. Gavrila Matild Rakhel says:

    Buna,in Sibiu nu ma pot lauda cu o pizza perfecta inca nu am mancat,mai ales la livrare sunt total dezamagita cand o primesc,blatul moale,apos de la ingrediente,normal feliat,parerea mea este ca pizza livrata sa ramana intreaga,crocanta,calda,aspectoasa si de calitate.Iti doresc succes in noua afacere,si astept sa aflu cand vin in Cluj unde o sa mananc o pizza perfecta:)

  64. Poate reusesti sa livrezi pizza fara sa o tai daca la prima comanda le oferi clientilor si o rola de taiat pizza, branduita bineinteles :). Appo, reteta de pizza foarte buna, am incercat-o!

  65. As dori si eu o reteta pentru un aluat de pizza foarte elastic pentru cuptor cu lemne!Am inteles ca este diferit modul de preparare!Stima!

  66. In sfarsit,am aflat cum scap de gustul de drojdie din aluatul meu de pizza,logic,punand mai putina drojdie, doar ca nu m-am gandit pana nu am citit in postarea ta. Multumesc

  67. buna ziua! o intrebarea am: se pun doar 5 grame de dojdie la 600 gr. de faina??

    multumesc!

    1. Adi Hădean Author says:

      da

  68. As dori si eu un nr. de contact de la pizzeria recent deschisa .
    Multumesc

  69. Steluta Mihaila says:

    Buna ziua dl.Hadean
    F. interesanta reteta si multumim ca mai aflam si noi cei „casnici” citeva secrete bucataresti.
    Va rog sa-mi spuneti, se poate congela restul de aluat nefolosit? ptr. o folosire ulterioara?
    Multumesc.

  70. Un mic secret al italienilor: 2-3 cuburi de gheata in aluat.

    Ce mai puteți face cu cuptorul de pizza: Tchakharadjin , Khachapuri, Pide, Lahmacun, lobiani, kobete (kiubete), kulebiak, etc.
    Exemple:
    http://youtu.be/FuQQqXvd_g8

    http://youtu.be/nOd7WWdKTqA

    1. In ce limba vorbesti tu acolo??? Lasand gluma la o parte, multe din retetele recomandate de tine le recunosc, fie de la paprika, fie de pe alte bloguri, fie de la diverse cunostinte, care isi incearca maiestria in diverse ‘ineditati’, ca sa zic asa, dupa vreo vacanta prin Grecia sau Sharm el Sheik (ca tot veni vorba de exemplele tale..).

  71. auras lucia says:

    Multumesc Adrian,mi ai dat ziua peste cap;am gatit ieri,astazi gata…,dar,fara a fi o gurmanda si o pofticioasa mi ai ,,produs „o pohta de ac. pitzza de salivez!…si tine cont,fara a fi o pupincurista!Te apreciez Adrian!

  72. Butnariu Adrian says:

    Referitor la comentatiul dumneavoastra de pe facebook as vrea sa va spun ca nu prea aveti dreptate domnule Adrian Hadean .Forma unei pizza este extrem de importanta pentru ca astfel se pastreaza proportiile cantitative ale ingredientelor deasemenea trebuie sa va ganditi ca dintr-o pizza pot manca mai multe persoane si daca unul ia partea ce mai mica altul o va lua pe cea mai mare .Bordura de pe pizza are rolul ei si anume de a impiedica branza care se topeste sa curga pe margini si sa se arda .Bordura aia de care ziceti dumneavoastra este lasata intentionat de unii ca sa nu consume materie prima si sa dea paine goala oamenilor sa manance .Insa daca stii cum sa o faci bordura poate fi ca un fel zid in calea branzei care se topeste .Tii cu palma de aluat si cu varful degetelor impingi in margina si astfel se formeaza o bordura fina si eleganta .Eu vorbesc despre pizza facuta pe vatra si nu in tava La piza facuta in tava puteti face o bordura finuta la fel ca cea direct pe vatra daca presati usor cu degetele pe marginea tavii faceti o bordura astfel puteti pune ingredientele din margina pana in margina, in felul acesta branza care se topeste nu se va arde si nu va da un aspect neplacut .
    O reteta de aluat excelenta si foarte practica
    la 4Kg de faina puneti 2 litri de apa rece , 50g drojdie,100 ml ulei de masline, (nu folositi ulei de floarea soarelui ca strica toata treaba) ,3 linguri de sare una de zahar, 2 galbenusuri de ou .Se pune apa cu drojdia ,sarea , zaharul ,uleiul de masline si gaqlbenusurile de ou in malaxor si se amesteca cu un tel.apoi se toarna in ploaie cantitatea de faina .ideal ar fi ca sa puteti turna faina in timp ce malaxorul merge dar sunt malaxoare care au capacele etanse si lasati pana se framanta.Daca faina inghite mai multe apa atunci mai puteti adauga o cana de apa sau daca este invers atunci mai adaugati faina , depinde de faina .Ideal este recomandat sa folositi faina ungureasca sau o faina care este macinata mai mare .Faina mai aspra se intinde foarte bine pe placa de granit si nu se lipeste .Pentru o pizza mare 40cm se foloseste 250g aluat iar o pizza mica 150g aluat . Parerea mea ! Sper ca nu am plictisit pe nimeni ……………….

  73. Salut Adi.

    Imi poti raspunde te rog la urmatoarele intrebari:

    1. Daca nu am drojdie proaspata, cata drojdie uscata imi recomanzi sa folosesc?

    2.Exista o echivalenta universala intre cele 2 drojdii? Din ce am citit exista regula cu 3, e corecta? sau la pizza se aplica altceva ca sa nu aibe gust pronuntat de drojdie?

    3.La Jamie, intr-o reteta am vazut ca foloseste 7g drojdie uscata la 500g faina. E mult?

    Multumesc

  74. Mi-au trebuit 8 luni sa imi construiesc un cuptor Pompei. Fac doar 3 feluri de pizza cu ton, fara ton si 4x branza. Am s-o includ si pe asta in „repertoriu”. Inca mai e loc de un foc anul asta, pana vine frigul. Multam pentru reteta.
    Am sa-mi permit o mica deviatie :). „Sosul rosu” tocat manual, fara fierbere.

  75. Buna ziua! Eu nu am inteles cum vine treaba cu apa rece-rece si apa calduta. Ma poate lamuri cineva? Cum se adauga in aluat?

  76. La cuptor normal nu are cum sa iti iasa o pizza buna, blatul e biscuite si fara gust la reteta ta, merge de poze pe net.
    Sa zic ca ar fi o sansa dar nu cu reteta postata de tine, cu o hidratare de 60-65% si lasat blatul 2-3 zile la frigider, cu mai putina drojdie sa nu fermenteze peste masura si poate atunci ai sanse sa te apropi de un blat de pizza facut pe vatra.
    Sosul din reteta este gresit, sosul de pizza nu se fierbe, faci sos de paste din el, oribil.
    In lantul de restaurante pizza hut, domino’s si altele, sosul de pizza se face dintr-un anumit soi de rosii mai dulci sau se adauga zahar daca rosia e slaba, condimentele vin uscate si se rehidrateaza cu un aparat prea scump pentru consumatori de rand, sosul de rosii se combina cu condimentele rehidratate si cam asta e.
    Pentru omu de rand, un sos de rosii decent ar iesi din sa zic din passata cirio cu putin zahar,sare si cu busuioc proaspat imprastiat pe pizza peste care pui restul ingredientelor ca sa nu se arda busuiocul, atat.

  77. D-le Hadean va apreciez f mult Dvs sunteti tanar ! Eu inainte de 1989 cand nu aveam acces la atatea informatii faceam o PSEUDO PIZZA adica in loc de blat foloseam paine ungureasca taiata felii si inmuiata in lapte peste care puneam ce aveam prin casa Adica faceam ceva care imi placea sa cred ca este o pizza.Nici pe departe de ceea ce inseamna o pizza dar era f buna si cred ca intro zi am sa refac aceasta reteta e o gustare buna Va multumesc pt tot ce ne aratati
    Cu stima Natalia Schiopu

  78. Cosmin Iordache says:

    Multumim Adi pentru retete!
    Un mic truc, pentru savoarea de vatra, daca mi se permite. intr-un staniol, se pune o mana buna de rumegus de fac ud, apoi se impagheteaza, se gaureste, cu o furculita, si se da la cuptor in timp ce se preincalzeste.

  79. Am facut pizza acasa de vreo trei ori, de fiecare data se simtea foarte tare gustul de drojdie. Asa ca am renuntat.
    Am aflat si eu azi doua chestii super utile, drojdie putina si gris pentru blat crocant. Multumesc.

    Off topic, multumesc si ca ai lasat mesajele de la „cat fight” , m-au amuzat grozav, desi nu asta era scopul lor, desigur :-)

  80. Bună seara!!!e super buna pizza cu spanac…e delicioasa dar am o intrebare:la sosul verde puneți doar spanacul si busuiocul in blender sau mai adăugati si altceva.?Mulțumesc!!

  81. Cum fac sa imi iasa si mie blatul mai subtire? niciodata nu reusesc !

  82. Sunt in Italia si de 2 ani studiez bucataria traditionala italiana, adun materiale, am cumparat carti mai vechi sau mai noi(am un retetar din 1950, mare cum e Reteterul tip romanesc, ala din restaurantele ceausiste), carti de bucate din anii 40-50, dar si mai noi, reviste, ma uit pe bloguri italiene….Am scris o reteta simpla de aluat de pizza, care iese grozav de bun, dar are drojdie normala, creste rapid, in 30 de minute.
    Asa cum este reteta asta, cu drojdie extrem de putina si cu dospire la rece(cu sau fara zahar si ulei de masline), se face pizza in unele pizzerii italiene. Am facut si eu, o sa pun reteta pe blog, e nitel diferita de ce ai scris tu, desigur.
    Pizza facuta astfel, cu putina drojdie, este grozava cand se mananca imediat, calda, sau macar in ziua aceea. Din pacate, daca este lasata pentru a doua zi, aluatul se intereste, nu mai este asa moale, fin…
    Si un truc la sos: putin oregano, ii da un parfum aparte.
    Un alt truc italian: in momentul servirii, se prelinge un strop de ulei de masline pe pizza. Ii da ,,acel ceva” :)
    Sa fii sanatos, Adi! Mie-mi esti drag :)

  83. Dintotdeauna am iubit mancarea, dar pana acum cateva luni de zile gateam de cateva ori pe an, cu mare indulgenta spun ‘gatit’ , daca omleta si cartofii prajiti se incadreaza la capitolul asta. Sa fiu sincera, uram sa gatesc pe atat de mult pe cat iubeam sa mananc.

    Mereu am fost fascinata de gastronomie, urmaresc emisiuni autohtone si din strainatate, documentare, ador Masterchef, si mai nou, ador blogul asta, blog care in mare parte m-a determinat sa incep sa gatesc, iar acum o fac aproape in fiecare seara.

    Mai nou, in loc de haine, accesorii si make-up, imi cumpar tot felul de tigai si ustensile.

    Blogul tau nu e doar un banal blog culinar, este un blog culinar plin de originalitate si personalitate. Apreciez pasiunea cu care redactezi fiecare text, felul cum transformi banalul in ceva spectaculos.
    Esti o adevarata sursa de inspiratie pentru mine, si cred ca pentru multi dintre noi, cei care iti citim blogul.

    Acum ca am citit despre pizza asta, prima oprire va fi la supermarket, abia astept sa o incerc!

    Bravo Adi, asta numesc eu un blog ‘cu sare si piper’ :) Keep up the good work!

  84. Stefan says:

    Gatesc de ani buni, coc de ani buni. E primul aluat de pizza care-mi iese ca la pizzerie. E uluitor. Ti-am respectat reteta la gram. Habar nu ai ce bucurie mi-ai facut.

    Stima!

  85. Daca am in casa doar faina 650 e ok? Iese la fel de bine sau mai bine fug sa iau 000? Mersi!

  86. Excelenta reteta. Blatul iese impecabil. Felicitari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close