Risotto cu legume

1K

Mai am câteva rețete de risotto pe blog. Cred că nu-i niciuna care să nu se fi soldat cu comentarii de genul „prea mult sos” sau „prea puțin sos”. Anunț pe această cale că nu mă interesează și că-i liber fiecare să fiarbă orezul cât vrea, în câtă apă vrea, să-i pună vin, să nu-i pună unt, să-l mănânce și crud dacă poftește (ăsta-i un lucru mai greu realizabil dar nu imposibil de dus la capăt, nu se știu însă prea multe despre urmări). Și de această dată am fost mulțumit. Dacă ai fi mâncat din el, probabil ai fi fost mulțumit și tu, de nu, te-aș fi dat pe ușă afară, însoțit de cuvintele magice: „no more soup for you!”. Glumesc, desigur, și, revenind la registrul serios care m-a consacrat, e musai să vă spun că la un risotto e importantă tehnica și, de bună seamă, e important ca la final, boabele de orez să fie îmbrăcate în sosul fin pe care nu-l poți obține decât amestecând într-una în tigaie/cratiță, preț de 18-20 de minute. Cât sos? Depinde de momentul în care decizi că-i gata orezul. Dacă ți se pare că-i prea puțin, mai pui câteva linguri de apă caldă/supă și mai amesteci un minut. Dacă-i destul pentru tine, pui un cub de unt și o mână de brânză, lași sub capac un minut și apoi mănânci. Dar, până la „mănânci” mai trebuie să faci niște pași.

Pasul 1: curăță o ceapă și un morcov. Taiele-n cuburi mici-mici. Pune-le într-o tigaie, împreună cu o lingură de ulei de măsline.

risotto (1)PAsul 2: după ce se înmoaie ceapa și morcovul (4-5 minute), pune orezul. Eu am folosit Carnaroli (zic mulți că-i un orez potrivit pentru risotto, datorită formei, dimensiunii și conținutului de amidon), orez amestecat cu legume deshidratate (morcov, dovlecel, mazăre).

risotto (2)

Amestecă bine în orez, să se acopere cu o peliculă fină de ulei cald.

risotto (3)Pasul 3: toarnă un gât de vin alb peste orez. Eu am pus ce aveam desfăcut:).

risotto (4)

risotto (5)PAsul 4: adaugă apă (sau supă de oase/carne, dacă ai), puțin câte puțin, pe măsură ce-i absorbită de orez. Amestecă mereu. Condimentează cu sare.

risotto (8)Pasul 5: când e destul de fiert orezul (guști, desigur), stinge focul și pune în tigaie un cub de unt (2-3, depinde de cantitate) și o mână de brânză rasă (eu am folosit de data asta o brânză afumată, parmezanul e folosit mai peste tot). Acoperă tigaia pentru un minut.

risotto (10)Dacă lași sub capac prea multă vreme, riști să rămâi fără sos. Orezul se gătește în continuare și absoarbe umezeala din jur. Cam asta-i. Să fii sănătos.

risotto (12)

risotto (13)

Join the Conversation

  1. Adriana P. says:

    Cam asa il fac si eu, nu am incercat niciodata cu vin insa!

  2. Adi, poti sa ne spui cat de mult conteaza in risotto-urile tale temperatura supei/ apei pe care o adaugi in orez? adica cea pusa in timpul gatirii cate un pic

    1. Adi Hădean Author says:

      apa/supa rece încetinește procesul de gătire. e mai bine să folosești apă/supă caldă.

  3. Pare deosebit de bun ! Ai vazut filmul „Noaptea cea mare”, cu Stanley Tucci, Tony Shalhoub, Isabella Rossellini s.a. ? Eroul principal vorbeste cu religiozitate despre risotto si oficiaza ca un ritual magic prepararea unui tamburo. Daca nu ai vazut filmul, incearca, atunci cand vei avea timp. O sa-ti placa, sigur ! :)

  4. aproape la fel fac si eu risotto, am incercat in mai multe feluri, dar cel mai mult imi place metoda „sclav la aragaz”, pun o cratita cu apa la fiert si in alta cratita pun orezul pt.risotto si adaug apa fierbinte putin cate putin pana se absoarbe, amestecand continuu. Imi place si mie la final sa adaug un picut de branza. ;)

  5. Pasii sint corecti
    1.Tostatura care ajuta ca boabele de orez sa ramana intregi si prezentabile
    2.Sfumatura care ii da aroma bauturii utilizate si aici sint mai multe de spus,
    se poate folosi vin alb sec sau demisec pentru un risotto simplu sau un vin alb dulce sau demidulce pentru risotto cu capsuni sau fragi,vinul rosu nu se floseste aproape niciodata,exceptie face la risotto cu radicchio rosu
    un rezultat excelent il da si berea neagra nefiltrata
    Atentie insa,oricare ar fi bautura utilizata ea trebuie sa fie de calitate
    3.Coptura si aici de obicei este necesar un raport de 1 la 3 orez supa sau apa care trebuie neaparat sa fie fierbinte ca sa nu intrerupa fierberea si se aduga putin cite putin.
    Cam toate marcile de orez pt risotto iti scriu pe punga un timp de coacere care este aproximativ
    exact,oricum fierberea va avea loc pina cind orezul va lasa crema de amidon care daca il fierbi prea tare va fii absorbita si rezultatul va fii un pilaf.
    4.Mantecatura care este incorporarea untului si a brinzei in risotto.
    Nu uitati
    Orezul este un aliment dietetic dar risotto nu

    In orice restaurant care se respecta nu ti va face doar o portie pentru ca cele 80-100 de grame de orez necesar unei portii nu lasa cantitatea necesara de amidon pentru crema,este nevoie de minim 2 portii.
    Risotto este printre putinele feluri care se serveste fierbinte in farfurie rece.
    Un mod deosebit de servire este risotto al parmeggiano servit din forma de parmeggiano.
    Soiurule de orez bune pentru risotto sint Roma,Carnaroli sau Vialone Nano care sint toate cu boabele mari si rotunde si contin mai mult amidon.
    Si as mai putea continua…

  6. Mie imi place sa folosec un vin rosu, puternic (gen Barolo), ii da o culoare si o aroma aparte.

  7. Alexandra says:

    Am facut exact dupa reteta si mi-a iestit f.bun !

  8. Miclea E Mihaela says:

    Mulțumesc Pt rețeta, deși nu îmi place orezul… Mi-a ieșit un risotto delicios!!!

  9. Buna ziua D-nul Adrian ma numesc si eu adrian si sincer ma bucur mult ca va cunosc de la Master Chef. Uitanduma defiecare data la emisiune imi place ca se vede pe Dumneavoastra pasiune si placere de a fi un Chef bucatar. Si eu sunt bucatar si imi place meseria de cand am fost in casa de copii . Cand eram mic in casa de copii trageam cu ochii cum se face mancarea si lucram tot timpul in bucatarie la spalat vase doar ca sa vad. Acum sunt mare si am devenit un bucatar bunicel intrun restaurant cu nume din Vama Veche jud Constanta. Imi plac retetele dumneqvoastra si sfaturile :). Ma bucur ca va cunosc :) va doresc succes in continuare.
    Cu respect
    Varga Adrian ;)

  10. A iesit super reteta, nu am mai gătit până acum asa orezu.

  11. Woww…excelent…nu doar reteta ci modul de gatire e foarte important…

  12. Pentru iubitorii de produse-gourmet va recomand sa incercati produsele Italian Shops la ei am gasit o gama larga de risotto italian in diferite combinatii sanatoase si usor de preparat pentru cei care nu au timp pt a gatti sau sunt in pana de idei .

  13. Super! Tot ce gătesc de la tine iese perfect de fiecare dată :) Și astăzi risotto-ul meu a ieșit DE-LI-CIOS!
    Este site-ul meu preferat de rețete, Adi ești un promotor desăvârșit al bunului gust în farfurie, iar pentru asta mii de felicitări și mulțumiri totodată!

  14. Imi place mult, f. mult cum gatesti.De fapt imi place atitudinea ta fata de cei din jur.Urmaresc uneori ”La cina” ca sa vad ce minuni ne mai dezvalui.Poti sa-mi spui ce fel de tigai folosesti?De ceva timp am inceput sa am retineri fata de cele din teflon care imi erau extrem de folositoare dar care inteleg ca sunt toxice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close