Ceai de ceapă

910

Ceaiul de ceapă nu-i tocmai un ceai, e de fapt o fiertură de ceapă, dar, pentru că toate băuturile pe care le bea românul când e răcit se cheamă fie „ceai” fie „sirop”, o să-i spun î continuare pe numele ales de înaintași. Nu vreau să confundați postarea asta cu „sfatul medicului” pentru că nu-i. Nu e nici măcar o recomandare, recomandarea e ca atunci când sunteți răciți/bolnavi, să căutați un medic. Postarea e despre cum poți transforma ceaiul de ceapă (dacă ajungi la el, așa cum ajunge familia mea uneori) într-o experiență mai puțin neplăcută. Îmi amintesc una dintre răcelile mele din copilărie, o răceală în care tusea nu se mai dezlipea de mine, o răceală foarte chinuitoare. Mama m-a scăpat de tuse cu ceai de ceapă. A făcut-o apoi și în alți ani, și pentru frații mei. O făceau și bunicile ori mamele altor copii pe care-i cunoșteam. O fac și eu de câteva zile, cu rezultate, pentru soția mea care nu poate să ia medicamente. Așadar, avem ceapă, cum procedăm?

Fiertura de ceapă e bună, dacă mai pui nite lucruri pe lângă ea și o transformi în supă. Nu poți face asta în cazul de față, deși, dacă mă gândesc acum, s-ar putea că o supă de ceapă să aibă și calitățile pe care le are ceaiul. În fine, nu insist. Iată ceaiul:

Speli bine 2-3 cepe și le cureți de coji (poți păstra prima cămașă de lângă miez). Le tai în jumătate și le pui la fiert într-n litru de apă. Ții pe foc mic până scade aa la jumătate.

ceai de ceapă

 

Stingi focul, storci în oală o jumătate de lămâie, poți chiar să pui o felie de lămâie acolo. Pune și câteva frunze de mentă. După ce se răcește puțin ceaiul, îndulcește-l cu miere. Cam atât ai de făcut pentru a masca gustul cepei fierte, care nu-i chiar pe placul tuturor (foarte rar e pe placul copiilor și cei mai mulți dintre adulții pe care-i cunosc, strâmbă din nas).ceai de ceapă

 

Mare lucru nu-i. ceai de ceapă

 

Patru căni pe zi, te scapă de tuse în 2-3 zile. Dacă ai accese severe, ceaiul de ceapă le va calma repejor și vei apuca să-ți tragi sufletul. Să fii sănătos. ceai de ceapă

Join the Conversation

  1. Iti multumesc pentru idee, mai ales ca eu numai cu drag nu m-am uitat la ceaiul de ceapa, pana acum. O sa iti urmez sfatul data viitoare.

    Imi pare rau ca sotia ta e racita dar cred ca ai mai strecurat o veste in postare fara sa vrei sau, poate, am ramas eu in urma cu noutatile. Sa te felicitam?

  2. multam din inima! Eu ieri m-am simtit suficient de disperata si fara solutii incat sa beau o cana (bine, de ceai de ceapa simplu)dar nu m-am incumetat sa repet experienta. Pe vremuri era suficienta o doza, dar vad ca acum tre’ sa plusez. Cu adjuvantele astea m-ai convins sa perseverez, a picat „reteta” la momentul potrivit, sa fiti sanatosi cu totii!

  3. Nu am stiut de ceaiul de ceapa, interesant!

    Pentru tuse folosesc ceai de scaiete mov, foarte bun si trece imediat. Aveti nevoie de multa vitamina C pentru raceala!

    Multa sanatate si felicitari!

  4. Multumesc de idee: menta si lamaia cred ca dau un gust mai bun fierturii. Eu pt. tuse fac ceai de ginger: 2 linguri de ginger ras marunt fiert in 2 cani de apa, cam 10 minute. Adaug putina lamaie si miere. E putin iute la primele inghitituri, dar simti apoi imediat cum poti respira mai bine si tusa se calmeaza aproape instantaneu.

  5. LaurentiuTM says:

    Adi,pe vremuri foloseam pentru ceaiul asta doar ceapa rosie,cu tot cu coaja(in rest reteta e identica pana-n cele mai mici amanunte).Oricum,in cazul nostru a facut minuni(pozitive:-)).

  6. Ceaiul asta a fost amenintarea copilariei mele si acum cu tusea de care nu scapam de o luna, ma temeam ca tot la el voi ajunge.
    Varianta ta Adi este insa infinit mai suportabila decat ala ce ma obliga bunica mea =))
    Sa traiti tu si dna ta!

  7. Imi aduc aminte de ceaiul de ceapa din copilarie…nu l-am suportat deloc! Din fericire fiica mea il bea cu placere(mai ales daca pun putina miere)…Adevarul e ca functioneaza. Tusea ii dispare dupa cel mult 2 zile!!!L-am transmis tututor prietenelor mele…asa ca leacul nostru „babesc” a ajuns si in Tanzania!

  8. Pai noi faceam doar din foile de ceapa pe care tu le arunci.

    Eu stiu de varianta din foi de ceapa dar voi incerca si pe asta daca va fi cazul, poate e mai eficienta.

  9. Si bunica ne teroriza cu ceaiul de ceapa, tot in varianta cu foi de ceapa. Intre timp, am descoperit ceaiul de ghimbir :). Foarte bun, mai ales pentru tusea productiva.

  10. Am 5 saptamani de cand tusesc, iar de la 3 cani de fiertura de ceapa (1 zi) aproape mi-a trecut tusea, voi mai continua acest „tratament” inca vreo 2 zile.
    Multumesc !

  11. Doria Alexandra says:

    Eu sufar mai tot timpul de bronsita si deci de tuse. Mama mi-a facut prima data acest ceai pentru ca injectiile si aerosolul nu-si mai faceau efect. Am baut 2 saptamani pana sa nu-i mai simt gustul si tot atunci m-am simtit mai bine. Problema este urmatoarea : gustul. Dupa ani de zile mi-am dat seama ca fierband aceeasi cantitate de ceapa dar amestecand cu tei, rezultatul este acelasi ca efect binefacator dar cu gust mult mai bun. Imi place sa adaug la sfarsit lamaie si miere . Incercati si imi veti da dreptate :)

  12. Stoian Petrisor says:

    Buna ziua!

    Am citit si eu acum postarea ta, de mic practic ceaiul de ceapa si da minuni pentru tuse si nu pot intelege un lucru , poate tu ai raspunsu. Daca fierb ceapa scap de tuse … dar daca mananc , nu scap? Teoretic aceeasi chestie o consum… dar are efecte diferite… de ce?

  13. Efect garantat, ceaiul de ceapa indulcit cu putina miere de albine, elimina tusea, la mine a functionat dupa ce am baut 3 cani ieri, a fost prima noapte in care nu am mai tusit.

  14. Si eu tusesc de zici ca am un tub de bas in gat am loat o viroza foarte chiunuitoare …tusesc in truna sper sa funxioneze ceaiul (mi sa mai recomandat ca e bun pentru ce am eu)

  15. Am facut ceaiul intocmai dupa reteta prezentate. A iesit exact ca in fotografii, deci totul e ok! Am inceput sa-l consum (e pt prima oara cand beau asa ceva) si gustul e destul de bun. Probleme aparute la vreo 10 minute dupa: greata si dureri abdominale crunte! Poate ca face bine la tuse, dar stomacul meu e praf!

  16. Mai eficient decat ceaiul este siropul de ceapa. Se scobeste putin miezul unei cepe rosii(se spala si se pune cu tot cu coaja) si se pune zahar in loc. Se pune ” in picioare” intr-o craticioara cu apa cat sa o cuprinda. Se adauga cateva coji de nuca si se fierbe la foc mic pana rezulta un sirop gros. Se bea cate o lingurita pana se termina in decursul zilei. E mai usor sa iei o lingurita decat o cana.
    Ps. Mai eficienta decat ceapa este ridichea neagra. SANATATE!

  17. Multam mult. Chiar ma gandeam cum sa fac ca si copiii ei sa bea ceaiul de ceapa. Noi de obicei luam ridiche cu miere si siropul Prospan pe baza de iedera. dar voi introduce si ceaiul de ceapa.

  18. Mulțumesc, amice! Dumnezeu să te binecuvânteze! :)

  19. Voi incerca! Merci.Eu beau ceai de menta si lamaie si mai fac inhalatii impreuna cu levantica si cateva picaturi de Prospan pe baza de iedera. Ultimul il folosesc si ca sirop in functie de stare in care ma simpt. Este foarte bun si pentru tusa seaca si pentru cea productiva.

  20. Fiul meu are o raceala foarte puternica nu doarme noptiile si bea foarte multe siropuri recomandate de doctor , ultima scapare este acest ceai înafara de o perioada lunga de spitalizare

  21. am consumat si eu 2cani intr-o zi si nici o minune. Nu cred ca pentru toti e la fel.

  22. Ceapă si usturoiul sunt bogate in sulf. Asta înseamnă că dizolva micuțul si calmează tusea. Recomand si supa greceasca de ceapă: jumătate de kg de ceapă de tara, se toaca mărunt, se găsește pana devine aurie în 3 linguri de unt, la foc mic, se adaugă 2 linguri de malai, apoi se adauga 6 căni de 250ml cu zeama de lui de tara (carne pe oase). Se lasa sa fiarbă încet 30 de minute. Se serveste „pipping hot”, cu 3 căței de usturoi proaspăt rasi deasupra, cu o felie de pâine prăjită. Supa de sulf. Sa ne fie de sănătate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close