Tot ce trebuie să știi despre castanele coapte

700

Am mai scris de cel puțin două ori despre castane pe blogul acesta. Pare că mereu apare câte cineva care n-a înțeles procedura. Primesc mailuri pe tema asta, comentarii pe pagina de Facebook ori comentarii la postările mai vechi. Întrucât gospodăria noastră cuprinde și o tigaie de copt castane (da, așa ceva există), am decis să reiau pașii cu liniuță:

-ține castanele un sfert de oră în apă călduță, se rehidratează și astfel se decojesc mai ușor după coacere

-crestează castanele pe laterale, nu foarte adânc

-puneți castanele într-o tigaie antiaderentă, una cu găuri (cum e cea de față), una de fontă. Pune un capac peste ele pentru cinci-șase minute apoi ia capacul și întoarce-le.

-poți să faci castane coapte în cuptor dar durează mai mult, cuptorul trebuie să fie bine încins și e nevoie să le stropești constant cu apă, altfel se usucă. Dacă ai un cuptor care coace cu aburi e perfect, dacă nu, mai bine pune și o tavă cu apă în cuptor când coci castanele.

-după ce-s coapte castanele, lasă-le trei-patru minute sub un șervețel umed. E atât de simplu. Să fii sănătos.

Join the Conversation

  1. Anul acesta la Sarbataotarea Castanelor nu am apucat sa mananc castane..Asa ca am recuperat acuma recent..Excelent..Dar tot nu dau pireul pe cele coapte…

  2. De cate ori am incercat, am reusit sa le fac uscate. Am sa incerc metoda ta, mai ales ca am o pofta de cateva zile.

  3. Trebuie sa ne dai detalii si despre dealerul tau de castane :) La Brasov au fost aduse doar prin marile hypermarketuri – ceva castane romanesti – si au fost de foarte proasta calitate. Dintr-o jumatate de kilogram, destul de marunte, nu s-a putut manca nici macar una :( Asa ca e ca la ruleta daca n-ai un dealer bun…

  4. Bianca Oanca says:

    De unde iei castane bune din Cluj?

    1. Am luat castabe faine de la cora.

  5. warning pentru cei din Bucuresti: eu am luat de la Mega Image niste castane de productie romaneasca si le-am aruncat integral, erau absolut toate negre la mijloc… am inteles de la cineva ca in Piata Matache ar fi castane mari si frumoase (probabil aduse din China), asa ca o sa ma duc sa verific

    1. eu am luat acum d ela mega , castane de productie chinezeasca- m-am uitat pe punga si scria si in chineza. sunt mari si frumoase, si inauntru alb-galbui ca de unt, niciuna stricata!

  6. Si musai nu uitati sa le increstati. Altfel se lasa cu explozii in cuptor.

  7. Ai incercat sa manaci castane fierte?! Este un deliciu! Se pun la fiert castanele in apa cu cateva fire de Fenicul uscat(Finocchio)…sau seminte. Daca te intereseaza, cauta pe Google „Cstagne bollite”…
    Unii folosesc foi de dafin.

    1. Adi Hădean Author says:

      am crescut în baia mare, am încercat castane în toate felurile cunoscute:)

  8. Locuind in Bucuresti, am incercat si eu, la randul meu, cam toate locurile in care gaseam castane. Dar, cele mai bune castane (chinezesti) le gasesc in Kaufland. Sunt excelente.

  9. ar fi fost bine sa spui si la ce fel de foc se pun castanele:mic,potrivit,mare.

  10. Sa traiesti, Adi ! Mor dupa castane coapte si, uite, n-am dat de articolele tale mai vechi. Dar astuia ii pun bookmark si ma duc sa caut castane la Mega ! Multumesc mult ! Acum am vazut cate greseli am facut pana acum cand am copt castane.

  11. De unde cumperi castane?

    1. Adi Hădean Author says:

      din piață

  12. Florina Radu says:

    Multumesc, Adi Hadean!
    Am mancat castane super bune!
    Sunt aproape cinci ani de cand le-am mancat prima data la Munchen.
    Multumesc!

  13. Buna Adi si salutare si fanilor tai!
    Castanele in cuptor se fac in aproximativ 45 de minute, la 180-190 grade. Sau, mai bine zis, dupa 45 de minute „testati”-daca vi se pare ca sunt prea „grunjoase” -scuze pentru termen, dar cred ca e cel mai potrivit- le mai lasati putin. La fel un semn bun ca nu sunt coapte destul este daca la desfacere au inca foita aceea pufoasa lipita de ele. Sa nu uitati insa de castane in cuptor, pentru ca apoi le puteti folosi pe post de pietre.
    In „patria castanelor” nu se stropesc in timpul coacerii, dar, cand ati inchis focul se pun pe un prosop de bucatarie usor umezit si se impaturesc in el sa se odihneasca putin. Atentie, pentru cei care se incumeta sa le gateasca in tigaie -distrug tigaia de teflon (sau, ma rog, a mea nu a mai fost utilizabila), deci ori le dedicati o tigaie, ori le faceti in cuptor.
    Sunt delicioase si fierte, doar ca necesita dinti tari la desfacut :). In caz de fierbere sa nu le crestati!
    Astept cu nerabdare toamna castanelor!

  14. Cum adica o tigaie antiaderenta cu gauri?

  15. Alexa Georgeta says:

    nu am mancat niciodata castane , asa ca nu stiu ce sa pot spune, nu stiu ce gust au .oricum sa aveti pofta buna.

  16. Multumesc frumos pentru toate explicatiile privind castanele coapte. Sunt un mare fan al castanelor, a celor coapte in mod special, nu pot sa ma satur de ele, caut tot timpul sa-mi improspatez stocul de castane (in aceasta perioada nu lipsesc din camara mea), ador inclusiv mirosul castanelor coapte.

  17. Eu le fac in dry cooker pe aragaz ca n-am tigaie cu gauri si ies foarte bine. Sunt gata cam in 15-20 minute pe ochiul mare.

    1. buna seara,
      La dry cooker pe ochiul mare inseamna si focul mare?
      multumesc!

  18. Buna seara. Eu as vrea sa le fac in cuptor. Imi puteti spune daca le pot coace si cu hartie de copt? Nu as vrea sa stric tava. Multumesc!

    1. Adi Hădean Author says:

      sigur că da.

  19. In sfarsit au iesit castanele ca la Cluj !Merci !

  20. Am cumparat castane made Italia de la LIDL
    Am facut dupa reteta ta in cuptor 40 de minute . Cu toate ca am cuptor cu ventilatie am stropit o data cu apa castanele. Temperatura 220 grade

    Au iesit minunate. Multumesc din suflet pentru reteta

  21. Buna seara,
    De unde pot sa iau dulceata/gem de castane???
    Multumesc!

  22. Noi am facut un party la care am pregatit castane coapte. Au iesit senzational.

  23. Am facut azi, pentru prima data, castane in casa! Au iesit delicioase si datorita sfaturilor din acest post! Multumesc!

  24. În seara aceasta am făcut coapte… yummy!
    Mulțumesc pt. pont, Adi. Trebuie să recunosc că le băgasem la cuptor fără să le crestez. ☺

  25. Buna! Oare se pot face si la apararul de gatit cu aburi?

  26. Luminita Gorea says:

    Castanele din copaci sunt comestibile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close