Salata boeuf revizuită

560

Sunt două lucruri care nu-mi plac la salata boeuf: să fie păstoasă (adică legumele și carnea să fie tocate) și să aibă maioneză. Mi se pare că e un dressing ales în mod nefericit, cel puțin pentru mine și pentru sănătatea mea. Iată de ce am fost încântat când mi s-a oferit ocazia de a revizui rețeta clasică, pentru www.bucatarulunisol.ro. Apropo, aceasta e ultima rețetă pe care o prelucrez înainte de vacanță dar voi reveni cel mai probabil de la toamnă cu alte rețete tradiționale transformate (sigur că nu închide nimeni site-ul și cu atât mai puțin blogul meu, pe care voi posta în continuare). Ia să vedem ce am știu t să fac de data asta:

Am pus rasolul de vită (nu pui, nu curcan, nu porc) la fiert în apă cu puțină sare. Pentru 4 porții am folosit 600 de grame, cu os cu tot. Când a fost fiert pe jumătate, am pus trei morcovi mari, o rădăcină de pătrunjel și trei cartofi, noi, că așa am avut. Am pus capacul oalei (oală sub presiune) și după 20 de minute am stins focul. Am lăsat legumele și carnea să se răcească încet, peste noapte.

Cu mazărea a fost mai simplu, doar am opărit-o trei minute, ea fiind prefiartă.

Pentru dressing am folosit două tipuri de muștar, unul dulce și unul dijonez.

Castraveții murați nu puteau lipsi. Germenii de ridiche și roșiile cherry sunt pentru decor.

Acum, la treabă: am tocat legumele în cuburi mari.

Am separat carnea de cartilagii, pielițe și oase.

Am fărâmițat carnea cu degetele.

Am pus toate ingredientele într-un bol (din mazăre am folosit trei linguri).

Am amestecat muștarul (patru lingurițe în total) cu trei linguri de ulei. Am obținut un sos cu consistența unei maioneze dar fără ou. Deci mai lejer decât o maioneză.

Am amestecat salata cu sosul.

Am obținut o salată boeuf mai ușoară, mai sănătoasă dar cu același gust grozav pe care-l știm cu toții din copilărie.

 

Sper să vă fie de folos.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. O sa incerc si eu! Mai ales ca am absolut aceeasi parere – maioneza e too much!
    Eu am facut o varianta de „salata” de legume, fara mazare si pe post de dressing am folosit iaurt amestecat cu mustar.

    1. Adi Hădean Author says:

      like!

  2. Nici mie nu imi place ideea de pasta, alta carne decat vita si maioneza. Reteta asta se incadreaza perfect in gusturile mele! :)

  3. Salata boeuf era printre preferatele mele dar de cand trebuie sa fiu mai atenta cu ce mananc, am renuntat (cu parere de rau) la ea. Insa unul din lucrurile pe care le apreciam la o salata boeuf bine facuta era ca legumele si carnea sa fie taiate, din cutit, in cuburi mici. Nu mi-a placut niciodata salata facuta, parca, in graba, cu legumele hacuite si aruncate laolalta. Tocate cu blenderul sau cu masina de tocat iese total din discutie. Daca mi-ar fi placut mustarul, as fi incercat si varianta ta, insa am o oarecare aversiune fata de mustar, asa ca as prefera, daca as muri de pofta, sa pun maioneza light din comert. Sunt cat se poate de sigura ca nici aia nu contine ou :-) Sau sa fac o maioneza vegana!

    1. Adi Hădean Author says:

      în maioneza din supermarket, oul e cea mai mică dintre probleme:)

    2. Oho, sunt constienta ca oul nu e singura problema a maionezei din comert. De asta nici nu cumpar si ma chinui cu greu sa rezist unei portii generoase de salata de boeuf. Deh, sanatatea cere sacrificii, ce sa facem…

  4. Gabriela I. says:

    ca alternativa la maioneza, am facut un astfel de dressing cu mustar si avocado copt bine. E minunat!

    1. Adi Hădean Author says:

      bună asta, îmi place

  5. Cetateanul Popescu says:

    Adi,

    no, ca io-s maionezar tare. La mine, o salata boeuf fara maioneza e ca sosul de Gorgonzola fara Gorgonzola – isi pierde insusi miezul afacerii. Cat mi-ar placea mustarul (si nu dau in vant dupa el), maioneza-i mama, sufletul, deliciul acestei salate. Cel putin pentru mine. Asa ca, oricat ma dau in vant dupa experimente, de data asta nu te urmez. Da’ nu te superi tu dintr-atata!…

    1. Adi Hădean Author says:

      sigur că nu mă supăr:)

    2. o reteta light,simpla si vegana pt maioneza: ingrediente: 50 ml lapte de soia, 100 ml ulei, mustar,sare si zeama de lamaie. Le amestecati in blender (uleiul se toarna cate putin). in cateva minute obtineti o maioneza f gustoasa. garantat!

  6. Ah si eu la fel, nici nu ma gandesc sa fie fara maioneza, doar ca putin diferita ca ingrediente ;) nah, ma opresc aici. Si in salata nu pun mazare, nu’s de ce, ne place mai mult fara, e mai usoara, parca.
    Auzi Adi, cum se face sa fie salata in forma aia meseriasa de pe farfurie? Dar spune pas cu pas, te rog.

    1. Adi Hădean Author says:

      folosești un inel din inox făcut special pentru felul ăsta de situații:)

    2. ramonamc says:

      sau folosesti o cutie de conserve careia ii scoti si fundul si capacul. Ca aici :
      http://www.marmiton.org/pratique/techniques-culinaires-video-cuisine_cercles-a-patisserie-maison.aspx

  7. asa fac si eu salata de post exceptand bineinteles carnea

  8. Alina Ferseta says:

    Buna ziua,

    Sunt Alina Ferseta de la StartEvo. Am incercat sa va contactez prin intermediul formularului de la contact, dar nu am reusit. Puteti sa-mi lasati o adresa de email, va rog?

    Merci si o zi inspirationala sa aveti,
    Alina

  9. Super idee ci inlocuirea maionezei. Am s-o incerc. Si a propos de consistenta pastoasa….Eu toc toate ingredinentele si le fierb la abur. Se fac in 10′ si isi pastreaza gust, culoare, forma…tot.
    Succes in ceea ce faci! Te urmaresc cu drag si interes.

  10. Catalina says:

    Eu iti sugerez sa inluciuesti mazarea cu porumb din conserva – yummy ! :)
    Sosul de mustar eu il fac alrfel – incearca, poate o sa iti placa: 2-3 lingurite de mustar de Dijon (de-ala adevarat, nu mustar de Dijon a l’ancienne, cum ai folosit tu), frecate cu uleu bine – bine, si daca vrei sa tai un pic din iuteala mustarului, pui una-doua lingurite de lapte/frisca lichida/smantana. Iese „maioneza” mai usora si mai racoroasa. :) Pofta mare! :)

  11. Sunt de acord cu Cetăţeanul Popescu…pentru mulţi salata de boeuf fără maioneză e ca fularul vara! Pe de altă parte, eu personal prefer dressingul propus de tine, din motive de sănătate. Cu timpul însă şi reţeta mea a suferit schimbări…Nu mai folosesc mazăre şi nici carne de pui, iar maioneza din comerţ iese din discuţie. Până la urmă fiecare pregăteşte salata de boeuf după propriile preferinţe, important e să nu mâncăm un castron întreg!

  12. Varianta asta seamănă mai bine cu originalul franţuzesc (salade de boeuf bouilli) decît ceea ce se face de obicei la noi.

  13. Salata ta arata bine, eu pregatesc foarte rar salata boeuf, doar cand avem si musafiri, ca noi in casa nu o prea mancam, nu ne place foarte mult. Ce vroiam eu sa zic: de ce tot zici ca maioneza ar fi asa de grea, sau asa de nesanatoasa? Daca e facuta din ou proaspat, de calitate, o maioneza nu are motive sa fie mai indigesta sau mai grea decat alt sos care conține ulei. Uleiul e cel care e foarte caloric, nu galbenusul de ou. Eu zic ca un dressing facut din mustar si cateva linguri de ulei e cam acelasi lucru ca un dressing facut din galbenus, mustar si cateva linguri de ulei. Galbenusul de ou conține o gramada de nutrienti esențiali, plus ca recent nutritionistii au ajuns la concluzia ca oul in general si galbenusul de ou in mod particular nu creste colesterolul in sange. Evident, fiind ou crud, trebuie respectate reguli stricte de gatit si pastrat, dar dincolo de asta, nu vad de ce nu ne-am bucura de maioneza din cand in cand.

    1. Corect, asta ma intrebam si eu: de ce adaugarea unui simplu galbenus la reteta dressing-ului lui AH transforma totul intr-o maioneza dintr-o data nesanatoasa…..?:) Nu cred ca galbenusul ala e problema, cred ca perceptia asupra cuvantului „maioneza’ ne sperie.

  14. Cristina says:

    O varianta de maioneza fara ou: un cartof fiert, 1 morcov fiert, o lingurita de mustar, putina lamaie, ulei, sare, piper

  15. Gratiela says:

    Foarte buna ! De unde luam germenii de ridiche ??? Suna foarte tentant si chiar nu am mai auzit de ei !

  16. Eu de cativa ani fac salata de boeuf cu o maioneza foarte usoara (mustar, putin ulei, zeama de lamaie si eventual un galbenus de ou, dar merge si fara), lungita cu mult iaurt. E delicioasa si usoara si in plus iaurtul leaga legumele si carnea fara sa le lase uleioase…

  17. Am intrat le site pentru ca am mai citit citeva retete si mi a placut felul in care argumentati si exlicati.
    Eu nu sint pasionata de bucatarie , nici macar din necesitate nu mi place sa gatesc
    Imi plac insa, emisiunile culinare
    Dar as vrea sa fac salata de boeuf si am inteles ca acei castraveti murati trebuie sa fie nu din otet, ci din saramura
    La fel si gogosarii
    Astept cu interes raspunsul dumneavostra
    Multumesc

  18. Dr. Dan Patru Tudosie says:

    Daca nu-ti place salata boeuf, ok, problema ta. Vorbesti de sanatate, pentru ca mai apoi sa pui, fara sens, ulei d-asta in asa-zisa ta salata boeuf. Fa-ti o maioneza din ulei de masline de calitate si din oua de tara. E de 10 ori mai santaoasa decat alea trei linguri de bomba ecologica. Se pare ca-n Romania iti iei diploma de bucatar cum luau aia pe la Pitesti carnetul de sofer.

  19. Pare interesnat dar ulei tot strica, e clar nesanatos, s-ar putea inlocui cu altceva, un iaurt gras spre exemplu ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close