Să facem pâine

626

În week-endul care a trecut am fost la Rimetea cu un grup de prieteni. Între activitățile de care am avut parte acolo, s-a numărat facerea pâinii. A fost atât de plăcut și am făcut o pâine atât de bună încât simt nevoia să vă dau rețeta, asta mai ales pentru că știu că puteți face și voi acasă o pâine de felul ăsta – e simplu de tot. Aveți nevoie doar de drojdie, apă, făină albă, făină din măciniș integral de grâu, puțină sare și un cuptor.

Puneți pe o planșetă făina (pentru o pâine zdravănă aveți nevoie de o cană de făină albă și două de făină integrală), sub forma unei grămăjoare. Faceți o adâncitură-n vârful grămezii de făină, să arate precum conul unui vulcan (de aici puteți construi o poveste, ar fi fantastic să vă implicați și copiii ori nepoții  în facerea pâinii). Puneți în adâncitură o nucă de drojdie (8-10 grame) crudă, trei-patru linguri de apă și puțină făină. Amestecați ușor și așteptați zece minute, să înceapă să lucreze drojdia, să se umfle. Ați obținut o maia cu drojdie.

Turnați apoi apa peste maia (la trei căni de făină, o cană de apă, poate o cană și jumătate), două pișcături de sare apoi începeți să încorporați apa în făină. Frământați bine, cu mișcări de învăluire, măcar zece minute. Un aluat cu mai multă apă va fi mai dens, un aluat cu mai puțină apă va fi mai pufos, cu condiția să frământați destul (veți ști că ați terminat de frământat când vi se desprinde aluatul de pe degete). În faza asta puteți încorpora în aluat o mână de semințe crude (floarea soarelui, dovleac, in) sau de măsline mărunțite.

După ce ați terminat de frământat, puneți boțul de aluat la dospit, despicați-l pe mijloc să poată crește și prăfuiți-l cu făină, să nu prindă pojghiță la exterior. După ce-și dublează volumul, puneți-l în cuptorul încins la 200 de grade Celsius. Reduceți apoi temperatura la 180 de grade și aveți răbdare trei sferturi de ceas (ori poate mai puțin, depinde și de cum coace cuptorul vostru). Scoateți pâinea din cuptor și, dacă vreți o coajă mai moale, stropiți-o cu puțină apă și puneți peste ea un ștergar.


Așa a ieșit pâinea noastră de la Rimetea.

Densă, cu gust de pâine adevărată, cu coajă groasă.

Am stabilit cu Sanda că vom repeta exercițiul și la viitorul boot-camp culinar de la Rimetea. Să fiți sănătoși.

PS: am descoperit un blog despre pâine. E fain și instructiv, merită vizitat.

PPS: vedeți mărul din dreapta, acela care se cere votat? O cam ia pe coajă de la grapefruitul lui Cabral. Ne lăsăm acum la final ? Mulțumesc frumos.

Join the Conversation

  1. Eu am obiceiul de a face semnul crucii pe aluatul de pâine după ce-l frământ. Probabil l-am împrumutat de la bunica mea. La ţară, la noi, se face pită-n ţest. Se acoperă aluatul cu frunze de viţă de vie şi se bagă sub un imens capac de metal care se acoperă cu jăratic. E excelentă pita aia!

  2. De ce se pun uneori cartofi in paine? Au vreun anumit rol?

    1. adihadean Author says:

      pâinea cu cartofi e mai sățioasă și ține mai mult. e mai de la munte:).

  3. CountAdy says:

    dc iti arata asa putine mere?

  4. adihadean Author says:

    nu știu, e de la ei:)

  5. adi, ce mi-ar fi placut sa fiu cu voi acolo la facutul painilor! cred ca v-ati distrat de minune, iar „muntele” de paini arata super! :)

  6. Pare buna rau painea asta. M-am uitat si pe blogul pt. paine si pare tare interesant. Mie painea de casa imi aminteste de mama, dar asta e o poveste de spus alta data.
    De cate ori putem vota marul?

  7. adihadean Author says:

    codruța, ți-ar fi plăcut și am fi avut ce învăța de la tine:)
    anca, mie-mi spune că o singură dată, dar nu știu dacă o dată pe zi sau pe oră sau pe săptămână::)

  8. pai la un moment dat aveai vreo doua mii si ceva de voturi. de ce ai acum asa putine?

  9. pare necrescuta,nu are aspect si are prea multa faina pe ea

  10. Multumim din suflet de reteta…noi suntem in Anglia iar painea de aici nu poate fi numita paine – e un fel de cauciuc modelabil cu 10 substante chimice in el, pe langa faina si sare si nu are nici un gust. Dar am facut dupa reteta postata aici si a iesit un deliciu de paine…toata familia e fericita…si copilasul de 2 ani roade coaja ca si gustare…Multumim.

  11. george zincă says:

    Te salut !
    Caut de mult reţeta pentru pâinea pădurarului. Este o pâine de pâine, super bună căci cred că este o pâine cu suflet.
    Eu ţi-aş fi recunoscător, dar mai ales a mea soţie s-ar bucura nespus să aibă reţeta. Ajută-mă să-i fac o bucurie, pentru că ea este o bună gospodină iar noi, adică ea face pâine acasă cu aparat elelctric de făcut pâine. Aceasta pentru că noi vrem să ştim ce şi cum mâncăm.
    Având şi cuptor electric, ne-am bucura să ne dai şi nouă această reţetă fie pentru aparatul electric de făcut pâine,cu toţi parametrii, fie pentru copt în cuptorul electric sau pentru ambele.
    Dacă nu îţi cer prea mult, transmite pe adresa de e-mail.
    Cu mulţumiri,

    George

    1. Adi Hădean Author says:

      bună seara. din păcate, nu am rețeta.

    2. din cite am vazut e o piine neagra cu seminte de in si boabe de soia (probabil fierte in prealabil)

  12. Arata superb! As vrea sa incerc sa coc aceasta paine. Ar fi posibil sa folosesc drojdie uscata? Daca da, atunci de cata drojdie uscata am nevoie?

    Multumesc anticipat!

    Mia

  13. „Turnați apoi apa peste maia (la trei căni de făină, o cană de apă, poate o cană și jumătate), două pișcături de sare apoi începeți să încorporați apa în făină. Frământați bine, cu mișcări de învăluire, măcar zece minute.”
    Adica torn numai apa peste maia … faina nu mai adaug ? Ca asa se intelege. Apoi raportul intre cantitatea de maia si cantitatile de faina si apa nu este ? Pot face o paine de trei kg cu maiaua dintr-un cubulet. inainte sa inglobez maiaua nu framant faina cu apa si o las sa se odihneasca 30 de minute (sa se lege glutenul) dupa care adaug maiaua ?

    1. Adi Hădean Author says:

      mai citiți o dată, vă rog. :).

    2. Am citit ! Si ce mai vrei sa-mi cer si scuze ? Na uite imi cer si scuze, am fost chior am dat pe langa cu cititul, mi-a intrat faina de la reteta dinainte in ochi ! Si poate mai vrei sa-mi cer si scuze pentru ca n-am vazut ca autorul blogului este Adi Hadean si n-am stiut ca Adi Hadean este Adi Hadean adica pardon Adi Hadean este 1/3 Master chef – adica nu o treime de chef ci unul dintre cei trei crai de la ProTv! Ei na, uite imi cer scuze, nu de alta dar m-a prins emisiunea pe care o astept cu noul sezon dupa ce din cel vechi nu stiu daca am ratat vreun episod !
      Ei bine da, asa este, eu nu pe Adi Hadean l-am cautat ci o banala reteta de paine insa am nimerit ca prostu’ cu oistea-n gard aici, unde dupa ce am disperat navigand printre retete praf, retete cu praf, retete prafuite si incomplete, copiate stangaci sau prezumtiv insipide, in graba disperarii am scapat esentialul din vedere si faina din reteta !
      La cat mai multe retete reusite presarate intre cat mai multe reusite profesionale !

    3. A, si sa nu uit, unul dintre cei trei insa nu oricare ci cel mai mare dintre ei ! Insa nu te increde, cel mai mare la propriu ! Ei bine, din pacate acum vad ca formula cu care va incepe noul sezon la ProTv este alta, diferita. Ei bine, nu va fi la fel ! Chiar daca va avea succes si in noua formula tot nu va fi ca si in formula Hadean – FOA – Patricia ! pentru ca ne-ati devenit familiari si simpatici si o sa ne lipsiti din decorul emisiunii. Mult succes si in continuare, sunt sigur ca nu o sa te ocoleasca iar daca o face, ia-o dupa el so da-i … !

  14. Salut Adi,

    Scriu aceast comentariu la postarea din 2011 în speranța că voi primi un raspuns.
    Am constatat că pâinea făcută în casă este mult mai bună decât cea cumpărată de aceea de vreo 2 ani nu mai cumpăr pâine.
    Anul acesta am făcut și vin iar de aici mi-a rămas foarte multă drojdie. Aceasta poate fi folosita in vreun fel?

    Multumesc frumos
    Bogdan

  15. Chef,
    Ai vreo contraindicatie pentru painea facuta cu aparatul? Ai incercat vreo reteta?
    Reteta de paine in cuptor, pe care o apreciez, este cea traditionala de pe valea Ariesului, facuta de mama.
    La Cluj este putin mai complicat cu arderea cuptorului de pita…:)
    Aparatul electric „arde ” mai bine la oras.
    Habar n-am de bucatarit dar imi place sa imi complic existenta familiala cu retetele tale. Ultima a fost gulyas-ul unguresc.
    Cu respect,
    Ionel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close