Marlenka, modesta mea contribuție la Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2011

523

Marți veneam de la București spre Cluj. Am oprit la Sibiu, să o vedem pe prietena Ruxandra și să-i dăm o pauză (fie ea și foarte scurtă) din activitatea pe care o prestează, aceea de comunicator șef la FITS2011. Cu această ocazie am aflat că festivalul e bine-mersi și că măcar fetele care se preocupă de transmiterea veștilor despre el, sunt cuprinse de o febră cu nume slav: Marlenka. Marlenka nu-i o febră ca oricare alta, e o febră dulce. E o prăjitură despre care se știe că e de origine armeană și pe care cehii o fac foarte bine. Am căutat rețeta pe net și am găsit una pe Food.com. Nici nu se putea potrivi mai bine cu nevoile și dorințele mele.  E simplă, are în ea lapte condensat și îndulcit (de aici am tras concluzia că nu-i chiar rețeta strămoșească ci mai degrabă una ușor actualizată) și e leit Marlenka pe care am găsit-o în multe locuri în țară. Recunosc, nu-s un mare fan (deși mi-a ieșit bună prăjitura) dar de dragul Ruxandrei am făcut-o și pe asta.

Pentru blat aveți nevoie de 500 de grame de făină albă, trei linguri de zahăr și trei de miere (eu am preferat să pun o lingură de zahăr și patru de miere), o treime dintr-un pachet de unt, o pișcătură de sare, două ouă și un pachet mic de praf de copt. Laptele condensat (pe care-l găsiți în Carrefour sau îl puteți comanda online) e pentru cremă.

Pentru a face blatul, amestecați ouăle cu untul, zahărul și mierea apoi adăugați praful de copt, sarea și făina.

Puneți făina puțin câte puțin, e posibil să nu fie necesară toată cantitatea (poate varia cu câteva zeci de grame). Frământați aluatul 3-4 minute, nu mai mult că devine prea vârtos și nu vreți asta. Importnat e să nu fie prea moale și în consecință nemodelabil.

Împărțiți aluatul în trei foi (pot fi cinci, depinde de suprafața tăvii pe care o folosiți la copt) subțiri pe care le coaceți în cuptorul încins la 180 de grade Celsius. Trei-patru minute-s destule pentru o foaie. Lăsați foile să se răcească.

Nu vă speriați dacă vi se pare că foile-s subțiri înainte de coacere, ele se umflă și la copt și în orele pe care prăjitura le petrece la rece.

Pentru cremă, amestecați 300 de grame de cremă de lapte (lapte condensat) cu două linguri de miere (nu mai multă, laptele condensat e dulce), o treime dintr-un pachet de unt și trei ouă. Încorporați ouăle pe rând, pentru a vă asigura că amestecul e omogen.

Puneți crema într-o oală cu fundul gros și apoi pe foc mic. Amestecați mereu cu un tel. În șase- minute crema se îngroașă și se apropie de punctul de fierbere. Luați oala de pe foc și lăsați crema să se răcească.

Pentru a termina prăjitura aveți nevoie de o cană de nuci/alune/fistic ori un amestec din toate astea,  pe care le zdrobiți bine.

Umpleți foile cu cremă. Tot cremă trebuie să aveți și-n ultimul strat. Presărați nuci zdrobite peste stratul superior și dați părjitura la rece pentru cel puțin opt ore. E și mai bună după 24 de ore, se frăgezește.

Din cantitățile de mai sus am obținut opt felii generoase, ca acestea.

Eu spun că o felie e mai mult decât destul pentru o persoană zdravănă, are spre 500 de calorii.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Super buna Marlenka…:)))

  2. reteta de marlenka cu cacao si lapte nu e nicaieri :( ca sa si semene cu the real praji

  3. adihadean Author says:

    există, desigur, mai multe versiuni. eu am văzut și mai blondă și mai brunetă în aceeași cofetărie:)

  4. Da,..pai si eu eram acolo, ai fi putut sa-mi aduci si mie una,…blonda. Arata tare bine.

  5. Arata foarte bine. De mult caut reteta. Acum ca am gasit-o, mai ramane sa gasesc si lapte condensat si sa ma apuc de treaba. :)

    1. adihadean Author says:

      Criss, la Carefour

  6. Caaat de draguuuut! Dupa ce ti-am făcut capul calendar, adica, cu aceasta prajitura!
    Dar Marlenka rulz! Si cand am sa ajung acasa (la Bucuresti, din pacate nu ajung la Cluj) am sa-mi preparez si eu! Sau cel putin asa intentionez acum! :)
    (cand, cum altfel, am ras una dimpreuna cu Cristina!)

  7. Hmm, sa treci tu pe la Sibiu, sa faci asa o prajitura apetisanta…si sa nu-mi spui unde e portia mea?! :)

    1. adihadean Author says:

      adi, prăjitura am făcut-o la cluj:)
      ruxa, at your service!:)

  8. am facut si eu prajitura dupa reteta ta, dar am ramas foarte dezamagita vis-a-vis de foi, care mi-au iesit destul de tari si nu moi cum ar trebui sa fie la o Marlenka. Imi place foarte mult prajitura Marlenka, dar reteta ta nu prea seamana cu ce am intalnit eu pana acum in restaurante si cofetarii. Poate pe viitor o sa gasesti si reteta originala a prajiturii si o s-o postezi. Multa bafta in continuare in ceea ce faci.

    1. adihadean Author says:

      simona, foile ar trebui să se înmoaie până a doua zi:). ale mele s-au înmuiat:).

  9. cine imi poate spune unde pot manca Marlenka in bucuresti?

    1. Adina, Marlenka se gaseste la Ramayana Cafe. Eu acolo am mancat si a fost fooarte buna. Dar si cea de acolo era foarte satioasa, chiar mancand cu o prietena o portie ca in poze. Abia astept sa fac si acasa dupa aceasta reteta sa vedem cum iese:)

  10. Am incercat-o si eu. Si sunt prea putine informatiile pe care le dati despre prepararea prajiturii.
    In cele din urma mi-a iesit, dar a trebuit sa improvizez, iar la unele ingrediente, cum ar fi faina, a trebui sa pun mai mult de 500 gr pt a obtine un aluat care sa poata fi intins.

  11. aveti dreptate Marlenka este o prajitura armeneasca si ceea ce ati mancat voi nu este facut de cehi ci de o familie de armeni stabiliti in Cehia. Si numele parjiturii este numele fetitei familiei respective :)

  12. Un deliciu! Delicios de buna!! Intr-adevar, dupa 24 h este perfecta. Intotdeauna imi gasesc salvarea pe blogul tau cu retete minunate, simplu de pregatit, bine explicate, ingrediente accesibile … Merci Adi si mult succes :)

  13. Buna! Imi poti spune ce dimensiuni au foile? Mersi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close