Masterchef, azi la Pro Tv

Noul sezon Masterchef România debutează în seara aceasta la ora 20.30, la Pro Tv.

Desert cu crema pasticcera

Crema pasticcera, crema de patiserie cum ar veni, crema de vanilie, cu alte cuvinte, e ușor de făcut. Am pus o rețetă aici.

Arome din Istanbul

Poate ar fi bine să-mi amintesc că-s un fel de Jedi al gustului și al mirosului, și să trec la treabă.

Istanbul.

Le mulțumesc tuturor celor care mi-au trimis un gând ieri, tuturor celor care au avut timp să-l și scrie, tuturor celor care mi-au lărgit zâmbetul de pe față.

Cum trebuie să arate carnea de vită pentru friptură

Mi-ar plăcea să înțelegeți ce trebuie să căutați atunci când mergeți să cumpărați carne de vită pentru friptură.

Tartă cu ciocolată

no entries found

În week-end a fost ziua de naștere a prietenei noastre Adina. Cu ocazia asta am testat forma din silicon pe care o cumpărasem recent. Formă pentru tarte, să ne înțelegem. Am construit o tartă cu ciocolată. Mută ciocolată. O să vedeți.

Aluatul începe amestecând bine două gălbenușuri, trei linguri de zahăr și două treimi dintr-un pachet de unt.

Obțineți un fel de cremă care se frământă apoi cu o cană și jumătate de făină albă.

Trebuie să obțineți un aluat moale, pe care să-l puteți întinde cu degetele (dacă îl lăsați la rece o jumătate de oră va trebui să-l întindeți cu un sucitor). Dacă vă descurcați la modelat, întindeți aluatul în tavă (tava din metal/ceramică trebuie unsă cu unt, cea din silicon nu are nevoie) și apoi puneți tava o jumătate de oră-n frigider, dacă nu, răciți aluatul și-l întindeți cu sucitorul, să vă iasă grosimea uniform. Înainte de a pune alutul în cuptor, înțepați-l cu o furculiță, să nu se umfle. Cuptorul trebuie să fie deja fierbinte (180-190 grade Celsius).

Pentru cremă e nevoie de gălbenușuri (două).

E nevoie de ciocolată neagră cu conținut mare de cacao (180 grame) și mai e nevoie de smântână dulce (400 ml).

Ciocolata și smântâna ajung într-o oală cu fund gros și apoi pe foc mic. Amestecați constant până se topește ciocolata. După ce-i topită, luați oala de pe foc, lăsați să se răcească puțin apoi adăugați gălbenușurile și amestecați bine.

Eu am mai pus în crema asta și o gură de rom. Puteți pune cognac sau puțin sherry. Dacă vi se pare că-i prea amară pentru gustul vostru, adăugați zahăr (se poate întâmpla, ciocolata neagră e amară). Turnați crema în aluat și coaceți la 174-180 de grade (un sfert de oră) până se întărește umplutura.

După ce am scos tarta din cuptor, am presărat peste ea nuci braziliene mărunțite cu cuțitul.

Se taie destul de ușor dar e bine să udați înainte lama cuțitului.

Frișca e opțională.

Ea e sărbătorita :).

116 Responses to Tartă cu ciocolată

  1. Ile

    Ce-mi mai plac tartele astea făcute în casă. Nici nu se compară cu cele cumpărate sau făcute cu prafuri de budincă….
    Am făcut și eu ceva vreme în urma o tartă cu ciocolată și mandarine a la Copolovici… Să te lingi pe degete :D

    P.S. Și eu mă înțeleg cu forma de silicon pentru tartă :)

  2. Magda

    Arata demential!!!

  3. Magda

    … si fata si tarta…

  4. mona

    …subscriu… ;)

  5. Adriana

    Arata super si sunt convinsa ca este fffff. buna,
    nu am inteles daca aluatul se coace inainte de a pune umplutura si cat timp se coace ?

    • adihadean

      adriana, am pus acolo un link spre o altă postare în care am explicat detaliat cum e cu aluatul. și da, se coace înainte.

    • Adrian

      Pai si nu puteai sa pui direct aici? Oricum nu gasesc linku si m-am uitat de 3 ori.

    • Adrian

      Aaaaa, dau click pe cuptorul “trebuie sa fie fierbinte” si ma duce la alta reteta unde e scris ca aluatul se baga la cuptor. Noroc ca m-am uitat de si mai multe ori ca poate nu-mi iesea tarta. Mersi! Reminder sa nu mai fac mancare de pe site-uri de bisnitari.

    • Adi Hădean

      hai să nu mai fim atât de drăgălași și să învățăm să citim. postarea-i foarte clară: îți spune în prima parte cum faci aluatul, inclusiv pusul lui în cuptor. în a doua parte e crema, inclusiv turnarea ai în aluat. sunt și poze în care se vede clar cum torn crema în aluatul copt. deci, nu știu ce-i atât de greu de priceput. nici măcar n-are legătură cu gătitul, e citire și atât. apoi mai e și un link ajutător, cre duce la o postare cu și mai multe detalii. mai mură-n gură de atât, nu cred că vreau să dau.

  6. Adriana

    MULTUMESC!!!!

  7. multi ani sarbatoritei, si daca, prin ceva minune, considera ca se ingrasa daca mananca si ultima felie, sa nuy care cumva sa o arunce! vin eu, o mananc eu :-)

  8. Adina

    Adi, multumesc inca o data pentru tarta!
    A fost foarte buna! Desi nu e tipul acela de desert din care poti manca cantitati serioase, e mai mult asa ca o pralina care se savureaza in cantitati mici, noi ne-am descurcat si am terminat-o in seara cu pricina :)

  9. ThoR

    Maestre, merge si cu ciocolata menaj? Nu de alta dar am o bucata prin frigider de ceva vreme si chiar ma gandeam ce sa fac cu ea…

  10. SS

    La multi ani sarbatoritei! esti sadic:-)

  11. simona scurtu

    chestia aia verde e forma de silicon?

  12. Adina

    La multi ani Adinei. Cred ca o sa-i fac lui Andrei sambata de ziua lui. Cred ca am vazut-o pe nepotica ta din Brasov la ProTv aseara. Era o stire despre crese. Ea era? Vad ca o ia pe urmele unchiului de mica :))) Va pup pe toti trei.

  13. adihadean

    adina, dacă nu eram angajat pentru week-end în baia mare, vă cotropeam:). fă-i că merită:)
    da, nepoata era:). fiți buni.

  14. ani

    Crema de ciocolata se poate folosi si pentru a umple, de exemplu, un tort sau orice alt blat?

    • adihadean

      ani, da:)

    • Rodica

      Da, cu conditia ca galbenusurile de ou, impreuna cu putin zahar, sa fie puse pe bain marie, pana devin cremoase. Apoi se lasa sa se racoreasca si apoi se adauga la compozitia de ciocolata. NICIODATA nu vom folosi oua nepregatite termic!

  15. oana

    Tartele sunt o nebunie, iar cea cu ciocolata…fara cuvinte…mai ales cand le prezinta asa un maestru, in stilul lui propriu: simplu si stilat. In weekend se vor manca multe tarte de ciocolata ! Spor in toate, Adi !

  16. Alexandra

    Tarta asta imi seamana cu cea a lui Gordon Ramsay..care si aia e un deliciu.
    Arata super si asta cu desi ca eu nu ma impac cine stie cu siliconul :)
    Am mai multe forme din acest material si am observat ca unele lipesc si altele nu.Care sa fie cauza?

  17. Ani

    Imi ploua in gura! O fi bine?! Arata bestial! E clar ca trebuie incercata…

  18. dana

    Frumusica sarbatorita…si tarta:D, imi pare rau ca am pierdut sarbatorirea frumusicii si tarta….

  19. cum poate sa nu fie buna!!!! e minunata!!

  20. Geta

    Ce smantana ai folosit? Eu am pus smantana dulce pentru frisca (de la Unicarm), si mi-a iesit foarte lichida crema, nu seamana cu a ta. Sper sa se inchege la copt, desi nu prea cred….

    • adihadean

      smântână dulce pentru frișcă. din cea mai grasă.

    • sandy

      eu folosesc smantana dulce Bonas. Este foarte grasa si nu are deloc o consistenta lichida. Batuta putin, iese o frisca bestiala pe care o recomand cu drag.

  21. Lacrima

    Yummmmy …
    Arata minunat,multumim!

  22. Daca vreau ca ciocolata sa-mi iasa mai tare, pun mai putina smantana? Sau cam ce ar trebui sa fac? SI cu smantana normala nu merge?:(

    • adihadean

      sorina, cât de tare? (da, poți pune mai puțină smântână și nu acră, doar dulce) :)

  23. Claudia

    Mama, Adi, cum arata sexiunea aia…desi nu is fan inrait al ciocolatii, cand am vazut cremosenia si finetea umpluturii mi-a plouat in gura…:)

  24. Gata, oricum am facut-o deja. S-a intarit exact cat voiam. Acuma sper ca e si buna.:))

  25. ela

    Salut. Misto blogul tău- nu am mai intrat până acum. Apropo de tartă, eu fac una relativ identică, doar că nu coc ciocolata, numai blatul de tartă. Fac o cremă gen mousse: ciocolata topită (eu o prefer cât mai amară) gălbenus, albus bătut si un pic de friscă, totul dat la rece, fără copt. Am făcut recent o tartă cu două staturi – un mousse de lămâie verde pe bază de mascarpone si deasupra mousse de cicolată amară. A fost misto.
    Întrebarea ar fi – care e diferența dacă coci compoziția de ciocolată? aia necoaptă e aerată, usoară, dar nu o poți ține prea mult la temperatura camerei. Asta coaptă cum e? Nu de alta, dar vreau să fac o tartă de ciocolată pe care va trebui să o transport vreo oră jumate în masină si nu as vrea să ajung cu ea curgând.

  26. Pingback: Tarta cu ciocolata “Lili are 20″ « Cuisinerie pentru ne-toti

  27. Pingback: De azi gatesc sanatos… « Patachou Délicatesse

  28. Desi tarta arata genial fata arata si mai si..:)
    O sa folosesc crema ta pentru tortul mamei mele pe care il fac in weekend, desigur cu adaugari personale….o sa iti dau linkul daca te tenteaza. :)

  29. Simina

    Unde ai gasit forma de silicon? :D

  30. Simina

    Mersi mult! maine o sa incerc reteta pentru o prietena

  31. Andrea

    Vreau sa fac tarta asta insa am o nedumerire. Pot folosi frisca in loc de smantana dulce la crema de ciocolata? Nu am experienta cu cremele de cioco, de aia intreb aici.

  32. Nadia M.

    Am facut minunatia asta aseara si a iesit …mmmm dumnezeiasca. Sunt tot cu gandul la ea… abia astept sa plec de la servici sa mai “gust” o bucata :)

    Multumesc pentru reteta si inspiratie:)
    Sarbatori frumoase!

  33. Andreea

    Este minunata si simpla!
    Desi mi-a scapat cam mult rom :)

  34. Irina

    Si mie mi-a iesit prea lichida crema :( Smantana avea 35% grasime.. Nu stiu ce n-a fost in regula.

  35. Mihaela O

    Am incercat sa fac prajitura asta de ziua mea (acum vreo doua saptamani) in speranta ca-mi voi impresiona invitatii. Nu am reusit…
    Blatul a iesit f bun la gust, in schimb s-a lipit de tava, desi am uns-o cu unt (nu am avut tava de silicon, am folosit una de teflon). Nu stiu unde am gresit cu coca, era f sfaramicioasa, si chiar si dupa 30 min de stat la frigider a fost foarte greu de intins cu sucitorul de lemn, se lipea f tare de el si se sfarama…
    Iar crema de ciocolata…ei bine crema a iesit intr-un mare fel…o chestie f uleioasa si de nemancat… De ce?! Pt ca acum, recitind reteta ta, am realizat ca in loc de smantana dulce eu am folosit smantana pt frisca… Sa punem pe seama faptului ca am incercat sa fac prajitura asta intr-o vineri 13 :)))?
    Dar nu ma las, mai incerc o data, si inca o data, si inca o data… pana iese :).

    • Adi Hădean

      mihaela, nu dispera, sunt puțini cei cărora le iese din prima:) (nici mie nu-mi ies unele). data viitoare va fi mai bine:).

  36. elena grigoras

    Buna ziua, Adi. sunt din Iasi si eu am patit la fel ca Mihaela cu aluatul.in sensul ca iesise sfarimicios, chiar dupa 40 minute de stat la frigider tot nu s-a intarit. cred ca am sa pun 2 cani faina in loc de 1 jumatate data viitoare.si mie mi s-a rupt cind l-am scos din tava.poate tava a fost si ea cam mare -28 cm- fata de cita compozitie era.crema mi-a iesit cam lichida . am folosit ciocolata 60% cacao si smintina dulce la separator. cred ca era cam grasa. care e parerea ta, Adi?oricum o voi mai face.

    • Adi Hădean

      o smântână grasă ar trebui să ducă la o cremă mai densă, la fel și concentrația mare de cacao. poate ai pus prea multă smântână ori nu era atât de grasă. cât despre aluat, nu trebuie frământat mult și nici ținut la frigider 40 de minute:).

  37. Nuti C.

    Tocmai am incercat reteta si a iesit foarte buna desi am pus smantana obisnuita pentru ca nu citisem comentariile voastre inainte sa fac cumparaturile si nu am stiut care e smantana dulce. Data viitoare sunt convinsa ca imi va iesi si mai buna pentru ca am mai invatat cate ceva dupa ce am citit toate postarile de mai sus. Multumim pentru reteta!

  38. dana

    superrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!f bunaaaaaaaaaaaa!!! bravo am sa fac si eu !!!;;;tocmai am facut o ciocolata de casa!!!

  39. superrrrrrrrrrrrrrr::::°)

  40. Irina

    Mie prima oara imi iesise crema cam lichida, acum am fiert-o mai mult si a iesit perfecta! Aluatul am uitat sa il mai pun la frigider, dar era foarte fain, usor sfaramicios, exact cum trebuie sa fie un aluat de tarta :)

  41. AndreeaM

    Acum e la cuptor ;-))) doar ca repezita ce sunt, am sarit pasajul cu blatul care trebuie copt inainte… acum eu sper sa iasa buna s-asa…

  42. Andreea

    Nu se poate strecura pe acolo si niste piure de castane? Sau asta e …alta mancare de peste? :)

  43. Arata extraordinar,noi echipa Simplu si bun suntem fani ai torturilor de ciocolata asa ca trebuie sa o incercam.
    La schimb va propunem niste decoratiuni din fondant care merg de minune cu torturile de ciocolata .

    http://www.simplusibun.ro/p/sweet-emotions.html

    Va asteptam cu drag

  44. Irina Andrei

    Buna Adi! Ma pregatesc sa fac tarta, dar daca o fac astazi si o servesc maine, ce zici? o tin la frigider banuiesc, dar oare mai este buna? Si am citit ca fetele au folosit smantana de frisca, nu aia e smantana dulce, sau este altceva? Multumesc!

  45. Anne

    Si eu mi-am incercat noua tava pentru tarte cu aceasta reteta.A iesit extraordinara.Delicioasssssa!

  46. Pingback: Magie cu ciocolată » Adi Hădean

  47. Dana

    Daca adaug lapte condensat indulcit in loc de zahar se mai intareste?

  48. ioana

    este super buna :)

  49. camy

    Woow cum arata!!!!

    Imi poti spune ce dimensiune are forma de tarta?

    Multumesc!

  50. irina

    Forma de silicon trebuie pusa intr-o tava de metal? Daca ai cuptor cu gaze nu se topeste de la flacara?

  51. Violeta

    Adi, smintina dulce de cite % trebuie sa fie?
    Multam!

  52. Lola

    Am incercat tarta. Cu mica atentie la detalii nu ai cum sa dai gres. E delicioasa! Am servit-o calduta cu inghetata de caramel prima zi, rece cu un pahar de lapte a doua zi. A facut senzatie :). Multumim de reteta!

  53. Gabi

    Adi, daca vreau sa includ si pere si sa o transform in tarta cu pere si ciocolata, cum ma sfatuiesti sa procedez?

  54. Daniela

    testata..si devorata! ce pot sa zic este ca nu a rezistat nici 2 zile. acum sotul ma tot intreaba ce mai fac “bun”..si maine testez chocolate lava sunt curioasa sa vad daca imi iese :D
    Felicitari pentru site si pentru retele minunate pe care le ai!

  55. mihaela

    Am incercat acum pt.Crăciunul asta si din pacate crema nu s-a intarit :( Citind comm-urile mi-am dat seama ca smantana trebuia lasata sa fiarba putin si dupa ce s-a topit ciocolata pt a se intari crema, nu luata de pe foc dupaa toirea cioc. asa cum e scris in reteta! Pacat, imi doream mult sa iasa:((.Dar fiecare bucatar are secretele lui………

    • Adi Hădean

      nu-i niciun secret aici. ba sunt și poze, în care poți să vezi consistența umpluturii înainte de coacere. pe de altă parte, e știut (sau ar trebui să știe oricine) că fiecare cuptor coace altfel. trebuie doar să lași tarta în cuptor până se întărește crema.
      dacă folosești ciocolată cu conținut mare de cacao și o smântână dulce de calitate, până se topește ciocolata de tot, obții crema. nu-i nevoie să o lași să fiarbă, ba din contră, pentru că poți să tai crema.

  56. alex

    de ce nu zici sa o las in forma pana se raceste bine ? :D

  57. Pingback: Tarta cu ciocolata

  58. Bogdan

    salut! ce dimensiune are forma ta de tarta? merci

  59. Bogdan

    si apropo de reteta, e destul de improbabil sa obtii consistenta aia la crema de ciocolata din 180 de gr de ciocolata si 400 ml de smantana (inainte de a amesteca galbenusurile). sau? merci inca o data

    • Adi Hădean

      nu e improbabil.obții consistența asta chiar și de la 100 de grame de ciocolată, dacă are un procent de cacao ridicat. nu mai știu care-i dimensiunea tăvii. 21-13 cm.

  60. Elena

    Este foarte buna! Excelenta! Multumim de reteta.

  61. Pingback: Asteptare cu miros de tarta cu ciocolata |

  62. Gina

    Salut! Intrebarea mea e legata de smantana dulce. E acea smantana speciala pentru frisca, pe care o gasesc la cutie sau e doar o smantana mai putin acra? Multumesc

    • Adi Hădean

      smântâna pentru frișcă e smântâna dulce. cealaltă e fermentată, deci acră, chiar dacă-i mai puțin acră:).

    • Gina

      a trebuit sa citesc de 2 ori raspunsul tau, dar chiar am priceput. multumesc frumos!

  63. constanta

    reteta mi se pare ,, trasa de par” sau poza nu este de la aceeasi reteta. Nu stiu cum ar iesi o crema de o asemenea consistenta din smantana incalzita cu ciocolata si galbenusuri. Am facut si eu crema ganaj dar nici dupa ce am tinut-o de pe o zi pe alta la frigider nu era asa groasa.

    • Adi Hădean

      rețeta e corectă, nu pun poze care nu-s făcute de mine și care să nu corespundă realității. dacă o urmați întocmai, trebuie să ajungeți la același rezultat.

    • bristena

      subscriu pentru a-ti spune ca eu am urmat intocmai reteta si tarta mi-o iesit ca in poza. Ca sa nu mai spun ca ii si fff buna la gust.

  64. Care este diferenta (daca este) dintre tartele cu ciocolata care se baga la cuptori si cele care doar se lasa la racit/intarit dupa ce se face crema?

  65. Lumy

    Te rog frumos, sa-mi spui si mie, ce dimensiune are forma de silicon. Multumesc anticipat.

  66. Nicole

    Adrian,ma-am apucat de tarta,sper sa imi si iasa!multumim mult de retete

  67. Dan

    Chiar acum am terminat reteta. Din pacate…fail maxim. Cred ca trebuie neaparat ciocolata cu continut foarte mare de cacao. Am facut cu ciocolata de menaj si e ca o supa “crema”. Nu are cum sa se intareasca cu asemenea ingrediente. Cred ca se poate drege cu cacao adaugat. Ar trebui o nota adaugata la articol. Foarte multi cititori o sa puna ciocolata de menaj si e pacat de bani si timp.

    • Adi Hădean

      nu e nevoie de notă la articol, e menționat în rețetă că e nevoie de ciocolată neagră cu conținut mare de cacao. ciocolata menaj e unul dintre cele mai proaste articole dintr-un supermarket, cu prea puține legături cu ciocolata adevărată. pe de altă parte, nu-i înțelept să aștepți un rezultat, dacă n-ai respectat rețeta, mai ales când vine vorba de deserturi:).

    • Dan

      Inseamna ca am inteles gresit. La commentul lui Thor raspunsul era ca merge si cu ciocolata menaj. Asta e…mai incercam.

    • Adi Hădean

      da, merge și cu ciocolată menaj, dar asta implică destul de multă pricepere și ceva noroc. mențin afirmația că e de proastă calitate, și mă refer aici la cea pe care o găsești la noi în supermrket (există “ciocolată menaj” bună, dar n-am văzut la noi decât în patiserii, care n-o procură din supermarket). dacă rețeta-i cu ciocolată neagră, apoi e musai să știi că omul care a făcut rețeta poate răspunde doar de rezultatul obținut cu acele ingrediente, urmând acei pași. când începi să lucrezi la un ingredient,trebuie să fii pregătit să ajustezi și-n alte părți. eu zic să nu te descurajezi și să încerci cândva rețeta cu ciocolată neagră și cu o smântână dulce de calitate. și cu ouă proaspete:).

  68. Dan

    Nu ma descurajez atat de usor :)). Mersi de sfaturi.

  69. Pingback: Nothing else matters | AskimGoesTeleleu

  70. Nicole

    Adrian, desi sunt un antitalent in bucatarie tarta mi-a iesit extrem de buna.iar pentru ca aceasta à fost primul meu desert am vrut ca si altii sa guste din magia de ciocolata. Acum toata lumea imi cere reteta!super succes.

  71. Gabriela

    dementiala reteta asta, o fac a doua oara, e atat de simpla si gustul e superb!

  72. Pingback: lemon curd. bonus, o tarta :) | Alexandra Blaş

  73. Pingback: Chocolate Tart | Tarta cu ciocolata – Fashion Spot

  74. bristena

    EU AM FACUT TARTA PENTRU PRIMA DATA SI , NU CA VREAU SA MA LAUD, DAR A IESIT F BINE. INTRADEVAR, CREMA DE CIOCOLATA A FOST MAI MOALE DAR S-A INTARIT DUPA CE AM SCOS-O DIN CUPTOR SI AM TINUT-O LA FRIGIDER.
    ACUM VREAU SA FAC TARTA INCA O DATA.
    SPER SA-MI IASA, SA NU MA FI LAUDAT DEGEABA
    ORICUM MULTUMIM PENTRU RETETA

  75. Busuioc Anca

    Buna,
    Am incercat de doua ori dar ciocolata nu a iesit ca la tine. este forte lichida si nu se incheaga frumos. Sigur is 400 ml smantana?!?!
    Chiar imi vine sa plang.

  76. bristena

    sigur 400 ml de smantana pentru gatit
    si la mine crema e lichida dar dupa ce o tin vreo 20 min la cuptor, opresc cuptoru si o las pana raceste de tot si apoi o bag infrigider celputin o ora si se intareste

  77. violeta

    Salut. Am incercat si eu aseara aceasta tarta pentru ca arata extraordinar, numai ca nu mi s-a intarit deloc crema. Am folosit smantana dulce pt. frisca de La Dorna…pentru ca nu mi se intarea in niciun fel am adaugat putina faina. Care e secretul totusi? Multumesc! Week-end placut!

  78. bristena

    trebuie folosita smantana pt gatit cu 30%grasime si cioco neagra cu 70%grasime. nu te speria daca ii moale creme cand o iei de pe foc. si la mine a ramas moale , se intareste putin cand amesteci galbenusurile de ou si apoi o pui in forma de tarta, chiar daca tot ii mai moale, o lasi in cuptor cat zice si apoi opresti cuptoru si o lasi sa se raceasca de tot in cuptor. dupa vreo ora cand ii rece o pui in frigider pt cateva ore. sieste gata.
    ps. eu am avut impresia ca chiar si atunci cand am scos-o din cuptor era mai moaale si mi-o fost teama ca nu se intareste dar m-am inselat. dupa 2-3 ore in grigider ii f tare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>