Supă cremă de dovleac

881

Am făcut supa asta acum câteva săptămâni dar nu i-a venit vremea. Până azi. Dacă nu mai găsiți dovleac în supermarket (prin piețe cred că s-a cam isprăvit), țineți minte rețeta până la toamnă.

Am pus dovleacul (un kilogram) într-o oală cu trei litri și jumătate de apă. Împreună cu dovleacul, cam o jumătate de kilogram de morcovi, țelină, pătrunjel, ceapă și usturoi, curățate și tocate. Poate au fost 600 de grame. Am adăugat sare și am lăsat să clocotească.

Am pus blenderul în supă și am făcut crema. Destul de subțire.

Am temeprat trei linguri de smântână dulce cu supă din oală, am turnat-o în oală și am mai lăsat supa pe foc mic încă zece minute. Pe foc foarte mic.

Cine a vrut, a primit și niște kaiser rumenit. Să vă spun drept, a vrut toată lumea.

Am mâncat supa cu ciabatta și busuioc. Ar fi putut primi două picături de ulei de dovleac sau de reducție de oțet balsamic. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Mai am 2 dovleceii!deci voi urma in curind reteta ta!

    1. adihadean Author says:

      mariana, dovleac plăcintar, nu dovlecel:)

  2. am descoperit supele crema de putina vreme. Odata pe saptamana incerc una. Cand o sa fie dovleac musai trebuie incercata si asta

  3. hmm, arata delicios. La noi mai sunt dovlecei in piata, eu ii pun pe gratar aproape in fiecare zi, asa ca ar cam merge sa ne spalam un pic matele cu asa o crema.

  4. adihadean Author says:

    nina, aceeași poveste, nu vorbim despre dovlecel ci despre dovleac. ăla galben de se pune în plăcintă.
    marius, spor:)

  5. Buna idee, trebuie testata. Cand ne inviti la masa?:-))))

  6. ANDREEA says:

    CE IDEE BUNA, SI EU CRED CA O VOI FACE!!!!

  7. ANDREEA says:

    … cam cat timp trebuiesc fierte legumele si dovleacul?

    1. adihadean Author says:

      Până-s fierte:). Cam un sfert de ora.

  8. Pt edificare: BOSTAN sau LUDAU (prin unele parti)!
    Te rog sa ma corectezi daca e cazu’ (eu asa am inteles).

    Numa’ bine!

  9. ESESTE NEMAIPOMENITA , AM MANCAT ACUM CATEVA LUNI LA O DRAGA PRIETENA SI A FOST DE VIS , NU CREDEAM SA-MI PLACA ASA MULT !!!O SA FAC SI EU…CHIAR UITASEM SA INTREB RETETA , MULTUMESC !!!

  10. Asa talent ai sa le faci oamenilor pofta…

  11. Toate retetele arata supeeeerrr! Imi place foarte mult ca oferi alternative. De exemplu aceasta supa poate fi mancata si de copiii, si de mamici dar si de tatici prin adaugarea de kaiser, otet etc.

  12. Buna ziua! Am primit de la o prietena draga 2 borcanase de 800 g cu bucati de dovleac in zahar, vinaigre si nu stiu cum sa le gatesc… Hm, m-am uitat mai atent si scrie ca are si ceva cannelle ca aroma in ea deci chiar nu cred ca as putea-o gati supa. poate doar la ceva desert…imi indicati ceva anume? cu multumire si cu urare de spor in toate, c.

    1. adihadean Author says:

      cristina, am pe blog câteva rețete de cremă respectiv plăcintă de dovleac. folosește cu încredere funcția de căutare:). succes.

  13. p.s. poate puneti o fotografie mica in colt cu dovleacul in cauza pentru noi, nestiutorii de diferente terminologice? cu multumire,c.

    1. E vorba de dovleacul ala portocolaiu care se sculpteaza de Halloween.

    2. Poate cauti cu Google images, Cristina – cuvant cheie: „dovleac” :D

  14. Buna!Am gustat o supa in Austria dar avea gust de chimen. Ce smantana ai folosit.Mai am o rugamite, o reteta de cozonac cu mac te rog. multumesc

  15. mie nu imi place dovleacul sub nici o alta forma (copt sau placinta) insa supa-crema de dovleac este excelenta! multumesc si sa ai un an nou plin cu bunatatzi!

  16. si eu fac supa crema de bostan,:)))asa se zice pe la bistrita.e foarte buna si imi place mult.

  17. Iubesc toamna in special pentru abundenta de dovleac! Iar supa asta e cea mai frumoasa amintire culinara din luna de miere:-) Si merita incercata cu ulei din seminte (prajite)de dovleac, picurat deasupra! Minunata!!!

    1. Ioana, faci tu uleiul de seminte de dovleac? Daca da, imi poti spune cum, te rog? :)

  18. Ionescu Eliza says:

    Fff bun merge azi :)

  19. Ionescu Eliza says:

    Fff bun merge azi :)

  20. Chiar cum am facut o supa crema de dovleac, foarte buna si aromata. Multumesc.

  21. Liviu Adrian says:

    Pot o sugestie? Incearca cu dovleacul copt! In timp ce se fierb celelalte legume, coc dovleacul! Restul retetei coincide!

  22. delicioasa! i-am facuto si fetitei mele de 1 anisor ( fara usturoi) si a mancat tot tot !!!

  23. Foarte buna, multumesc Adi.

  24. De anul trecut am descoperit dovleacul si imi lipseste tare in sezonul de vara(am incercat si cu dovleac inghetat dar nu mai are dulceata).Eu folosesc doar unt,ceapa,salvie,o lingura de miere,fond de carne sau legume,piper.Iese o supa crema incredibila!!!!!!!!!!!!!Bineinteles cu o felie de paine prajita pe care topesc branza cu mucegai.Iubesc dovleacul,indiferent ca e supa,garnitura,prajitura sau pur si simplu copt.Adi voi incerca si reteta ta.multumesc,esti de multe ori sursa mea de inspiratie

  25. Mie mi-e groaza sa curat dovleacul de coaja foarte groasa si dureaza mult, asa ca solutia si mai gustoasa este:
    Sa pun in cuptor dovleacul uns cu putin ulei, sare piper, alaturi de ceapa si usturoi. Ii las sa socializeze la copt vreo 40 min – o ora ( scot ceapa si usturoiul mai repede) Cand sunt gata scot dovleacul si cu o lingura iau toata pulpa si o mixez cu blenderul de mana, impreuna cu ceapa, usturoiul, ghimbir si doua pere fierte sau chiar coapte si ele.
    Adauga putin stock de legume pana ajunge la consistenta dorita si o mai fierb putin sa fie buna de mancat. Delicioasa si chiar fara smantana.

    Try it! Aroma de dovleac copt este superba si mult mai interesanta decat atunci cand e fiert :)

    O zi faina!

    1. Usturoiul si ceapa – cele coapte?

  26. doru-petrica says:

    am fiert morcovul, telina si patrunjelul dar dovleacul presarat cu chimion si coriandru cu ceapa si usturoiul le-am copt dupa care aceeasi cale de urmat .

  27. Super!
    Eu pun si putin coreandru, pisat. Cui ii place, are un gust usor pervers… :))

  28. Sambata am facut dar cu cruotoane

  29. Azi am gatit aceasta supa crema. Foarte gustoasa si aromata. Multumesc mult pentru reteta! Numai bine!

  30. hm.. io mi-am fiert dovleacul singur. na ia sa ne suflecam manecile si sa le curatam pe restul :) ma bucur ca e simpla reteta asta :)

  31. asa cum am scris si altadata, in afara de faptul ca am facut din retetele tale si mi-a iesit totul minunat, motiv pentru care iti multumesc, ma deranjeaza introducerea denumirilor ingredientelor in alte limbi decat limba romana. in conditiile in care nu toata lumea a lucrat prin strainataturi, corect este sa scriem in limba romana ingredientele asa cum am invatat la scoala si la mama acasa. ex: ciabatta. hai sa fim seriosi; cine Dumnezeu stie ca e un fel de paine?

  32. Am facut azi supa crema de dovleac, a iesit delicioasa toti din familie au savurat o, a mai ramas jumatate de portie :)) Cel mic de 3 ani a mancat tot desi nu prefera supele!

  33. Pentru prima data incerc si eu azi supa crema de dovleac,abia astept sa vad cat de apreciata va fi de catre baietii mei…

  34. A iesit o minunatie , nu alta… maine dimineata o sa-i dau si bebelusului meu de 8 luni ….un pic 9 nu am pus mult piper si sare, si fara smantana)..de-abia astept sa-i vad fatuca
    Multumesc mult pentru formidabila reteta , o s-o mai tot fac, tot e sezonul dovleacului…l
    p.s : imi plac toate retetele dumneavoastra pentru ca sunt in genul lui Radu Anton Roman, sunt simple si ies delicioase!!

  35. E a doua oară când fac , e o bunătate. Eu doar plăcintă si dovleac copt făceam din dovleacul placintar … am facut-o exact cum ați scris mai sus , am servit-o cu crutoane de pâine frumos rumenite , kaizer rumenit si cu parmezan ras a ieșit un deliciu mulțumesc pentru rețeta

  36. Reteta este simpla, ca pentru oameni antitalent la gatit (cazul de fata , doar deserturile imi reusesc si le pregatesc cu placere). A iesit foarte buna, m-am uimit si pe mine. Voi mai incerca si alte retete!

  37. Bună Meștere,am primit doi bostani Hokkaido și mi s-a spus că-i pot găti cu coajă cu tot. Ce mă sfătuiești? Mulțumesc

  38. Vanca Maria says:

    F.buna rețeta,a ieșit o supa gustoasa.Multumesc d- nul Hadean.

  39. Vanca Maria says:

    Scuze chef Hadean

  40. Ileana Ionescu says:

    Delicioasă!

  41. anul acesta am incercat sa pun in supa de dovleac un praf de nucsoara.
    va recomand cu incredere, nucsoara da o aroma deosebita

  42. Cristina Mitar says:

    Mare fan de supe creme! Constituie pranzul meu in cea mai mare parte a saptamanii. Am incercat de cateva ori reteta ta.Astazi o incerc pe dovleac congelat. Cand crema are nevoie de putina consistenta, adaug la fiert un cartof sau topinambur care este chiar mai neutru la gust decat cartoful.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close