Dulce de leche cu fructe

336

PUB

Mai țineți minte postarea asta? Unii dintre voi, probabil da. Pe cei mai noi nu-i mai amețesc acum cu detalii istorice, le vor găsi oricum urmând linkul. Treaba stă în felul următor: am acasă suficent lapte condensat și îndulcit cât să vă pot arăta în săptămânile viitoare la ce-i bun, cum vă puteți juca în bucătărie cu el și în ce fel îl puteți combina în deserturi (mi-am pus în minte să vă arăt câteva rețete de tartă, biscuiți de casă, înghețată, sorbet și alte lucruri mai mult sau mai puțin răcoroase). Totuși, ca să înțelegem cu toții cum se comportă laptele acesta (care-i doar lapte cu zahăr), o să încep cu lucruri simple. V-am arătat în trecut cum se poate obține ușor dulce de leche (Florin are o versiune chiar mai ușoară), acum o să vă arăt cum îl puteți combina cu fructele, pentru a obține un desert aromat și spectaculos în simplitatea lui. Scuza că nu se găsește lapte din acesta pe piața românească (eu mi-am adus anul trecut din Asia tocmai pentru că nu găseam aici și pentru că acolo-i pe toate gardurile) nu mai ține, laptele poate fi cumpărat din Carrefour sau comandând online de pe site-ul oficial. Așadar:

Am început prin a spăla fructele care trebuie spălate (pentru sănătate dar și pentru că nu vrem să mâncăm gâze și praf).

Am desfăcut laptele (în curând va fi disponibilă și cutia cu cheiță, deci n-o să mai am nevoie de brișcă).

L-am turnat frumos în formele mele pentru sufleu. Dacă nu aveți forme din acestea, sunt bune formele din staniol, pentru brioșă. Puteți să folosiți și o tavă pentru brioșe, cu mențiunea că odată format, caramelul nu poate fi scos din formă fără să-i strici aspectul. Dintr-o cutie (aproape 400 de grame) am pus lapte în patru forme, asta de dragul fotografiilor, puteam să pun în șase și era la fel de bine.

Am pus fructele  în lapte. Cu poza asta am „organizat” o mică ghicitoare pe pagina mea de Facebook. E momentul să dezleg misterul.

Am pus în forme felii de măr, banană, portocală (fără pielițe), căpșune (din care am pus și întregi). Puteți pune rodie, coacăze, struguri, pepene galben, ananas sau orice alt fruct vă place (cu mici excepții date de consistența fructelor, pepenele verde de exemplu nu prea se potrivește).

Am pus formele într-o tavă cu apă. Tava, la cuptor. Am încălzit cuptorul înainte (180 grade – așa a și rămas până la final). Am acoperit o parte din forme, o parte le-am lăsat descoperite, să văd dacă e vreo diferență în ceea ce privește caramalizarea laptelui cu zahăr. Nu-i niciuna, și cele învelite și cele dezvelite s-au carmelizat la fel de repede și la fel de intens.

După ce s-a format caramelul (asta s-a petrecut la 40 de minute de la punerea tăvii în cuptor), am stins focul și am lăsat desertul să se răcească. L-am decorat apoi cu fructe proaspete.

Dacă-i gustos? Da, e foarte gustos. În plus, poate fi făcut foarte ușor pentru petreceri, practic tot ce vă trebuie e laptele condensat, fructele, formele și un cuptor, în două ore puteți face desert pentru 30-40 de oameni.

Dacă-i dulce? Da e destul de dulce, recomand porțiile mici (mai ales de dragul siluetei).

Asta-i tot pentru săptămâna asta. Să fiți sănătoși și inspirați.

Join the Conversation

  1. desertul pe care il cautaaaam!

  2. Multumesc frumos….. sa auzim numai de bine !

  3. Super arata!
    Cat ma bucur ca ne-ai spus unde gasim lapte din-asta! Caut de ani de zile, am cateva retete salvate si nu le-am putut face pt ca nu gaseam laptele magic :)
    Cu prima ocazie cu care merg in in Carrefour, ca stau in celalalt colt de Cluj, imi fac stoc :D

  4. Super reteta si se face super usor .

  5. ce idee buna :) arata foarte bine.

  6. Cat ma bucur ca zici lumii unde se gaseste laptele condensat in Romania :) tocmai se termina provocarea „Dulce Romanie” pe care am organizat-o pe blogul meu la care unul din ingrediente era „dulcele de leche” si am vazut ca lumea avea retineri, cel putin cei care stau in Romania…anyway, arata grozav desertul preparat de tine si ce poate fi mai bun decat o cupa cu caramel si fructe :) mai ales ca azi e duminica!

  7. Absolut delectabil.. !!

  8. numai la carrefour-ul cel mare se gaseste de latte?
    la Carrefour Market eu nu am gasit :(

    1. adihadean Author says:

      Carmen, carrefour market a altă mărie:)

  9. Se gaseste intr-adevar la Carrefour-ul din Polus, e 10 RON. Cam scumput, avand in vedere ca e doar lapte ingrosat prin fierbere si zahar. Apropos…am aflat ca pe vremuri (inainte de anii ’80, probabil) se gasea si la noi cu usurinta lapte condensat.

    1. adihadean Author says:

      nora, ce-i ieftin la noi? :)

  10. am mai gasit un tip de lapte condensat la sticlutza la 5 lei.oare e la fel de bun?

    1. adihadean Author says:

      anca, nu cunosc:)

  11. Eu tocmai ma holbam in grecia in magazine la niste lapte condensat de 2 euro si 5 centi cutia. adica undeva pe la 8.7 – 8.8 lei. Pentru o piata unde exista concurenta a minimum 4 branduri mass market.
    in .ro nu stiu sa fie mai mult de 2 branduri (including DeLatte), deci e normal ca pretul sa fie 10 lei. si nici nu-s asa raspandite, neexistand un consum constant si larg…

    Bine ca a ajuns si in Bacanie! :)

  12. buna! am si eu o curiozitate: recipientele care le-ai folosit sunt termorezistente?

    1. Adi Hădean Author says:

      de bună seamă:)

  13. Cristina says:

    Vă dau eu o idee unde găsiți lapte condensat…se găsește în magazinele cu produse din Republica Moldova…sau dacă aveți pe cineva din aceasta tara rugați sa va aducă ca nu e foarte scump…În jur de 6 lei ro…se găsește acolo în orice magazin alimentar..☺

  14. Nu merg prasarate si niste seminte (dovleac, samburi de migdala, alune…) deasupra?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close