Cum trebuie să arate carnea de vită pentru friptură

Mi-ar plăcea să înțelegeți ce trebuie să căutați atunci când mergeți să cumpărați carne de vită pentru friptură.

Un gulaș puțin diferit

E bine să se știe că gulaș și gulyas e exact același lucru.

Masterchef, sezon nou

Am văzut oameni care au mizat totul pe cartea aceasta, a gătitului, oameni care pot să ajungă bucătari buni, nu doar decenți.

Ceafă de mânzat la tigaie

Carnea provine de la vite din rasa Angus crescute în Noua Zeelandă într-un regim combinat (pe pășune dar și cu grăunțe nemodificate genetic).

O altă zacuscă

Pot să vă povestesc despre o zacuscă pe care am făcut-o recent.

Plăcintă codrenească

no entries found

Plăcinta codrenească e vară dulce (chiar dacă-i sărată) cu plăcinta creață de Valea Chioarului, pe care drumeții o găsesc de cumpărat în pasul Mesteacăn. Amândouă sunt bine înfipte cu un pliu în Maramureș și cu unul în Sălaj și niciuna nu seamănă cu neamul lor de la poalele Ignișului ori cu cele de pe valea Izei, mult mai corpolente și mai dulci (și aici mă refer la aluat, nu la umplutură, care poate fi oricum). Plăcinta codrenească e bună tare. E subțire la trup (nu atât de subțire ca aceea de pe Mesteacăn), nu se coace-n mult oloi și e perfectă a doua zi dimineața, cu o finje de lapte acru alături, asta dacă printr-o minune scapă de la masă și rămâne până a doua zi dimineața.

Lucrurile-s destul de simple: mai întâi trebuie să puneți o cană de apă în mijlocul unui vas cu făină. În apă, o nucă de drojdie și o pișcătură de zahăr, care să pună drojdia în mișcare mai iute.

Într-un sfert de ceas, maiaua s-a umflat. Poate fi amestecată cu făina.

Se ia aluatul la frământat, adîugându-se apă, puțin câte puțin, până se obține consistența normală (aici e loc de sare, cam o jumătate de linguriță). Aluatul trebuie să fie moale și elastic, să poată fi rupt cu lingura dar să nu curgă repede.

Până dospește aluatul (30-40 de minute, sub un ștergar, la loc mai cald), puteți să pregătiți umplutura. În cazul de față, brânză sărată, cu mărar.

După ce și-a dublat volumul, aluatul e numai bun.

Se întinde fain-frumos cu sucitorul.

În mijloc, plăcinta primește o lingură zdravănă de umplutură și câțiva stropi de ulei (despre care îndrăznesc a spune că-s la libera alegere).

Plăcinta se strânge apoi în pliuri mărunte.

Se turtește/întinde cu sucitorul.

Se frige într-o lespede cu fundul gros, unsă cu ulei. Două minute pe o parte, două pe cealaltă.

După care, te bucuri.

Sigur că aș putea mănca patru-cinci pe nemestecate și încă fierbinți, ca lupul din poveste, dar ăsta n-ar fi un lucru înțelept.

Ziceți voi, nu-s faine?

Să fiți sănătoși.

68 Responses to Plăcintă codrenească

  1. florin

    merg cu smantana ca si micii cu mustar.. minunat Adi

  2. Rodica

    Faine ca faine, dar cat is de bune….ioiiiii….sanatate si spor la trebi !

  3. NICOLETA

    Parca scrie Sadoveanu (desi el era moldovean!) nu tu .Foarte frumos povestesti “reteta”.Nu mai am cuvinte !

  4. Placintele astea se fac si in Apuseni, pe Valea Ampoiului :)

  5. Pingback: Tweets that mention Adi Hădean | Plăcintă codrenească -- Topsy.com

  6. Andreea

    gata, stiu ce voi gati in weeend :) Merci, Adi!!!

  7. am încercat sa o fac dar nu prea am reușit .. oricum este foarte gustoasa

  8. Arata minunat si branza aia cred ca se topeste in gura. 4-5 as manca si eu pe nemestecate. Faci si home delivery ? :lol:

  9. mia elekes

    minunate. pe lespede le facea si mica

  10. adriana

    si in salaj pe somes pe la ileanda/bijusa se fac placintele astea! is de vis! multumesc adi pentru ca mi-ai descoperit un gust din copilarie

  11. Catalina

    Nu e bine ce faci cu noi… amu cum m-oi abtine sa le fac????

  12. ELENA

    In primul rand buna ziua si bine ca existi draga Adi.
    Esti o incantare si-ti vizitez blogul cu regularitate, deci s-ar zice ca-ti sunt o mare admiratoare si asa este. Chiar de am o varsta venerabila…(nu se spune nu?) iti apreciez mult retetele si sunt o sursa de inspiratie permanenta.Nu de putine ori mi-am surprins familia cu cate o reteta “noua “(dar nu le-am dezvaluit sursa ….. sper ca nu-i bai…!!).
    Gata cu vorba!.Amu voiam sa zic si eu ceva de placintele astea faine pe care eu le stiu de la Maica (bunica mea) de loc de la Pagaia din Marghita.Tare faine-s e drept.Ea le umplea atat cu branza si marar ca in reteta de fata, cat si cu cartofi fierti razaliti si amestecati cu ceapa prajita si un pic de piper (sa piste) dar cel mai tare ne placeau cele de “primavara” cu loboda verde frecata cu sare si stoarsa un pic apoi calita cu cozi de ceapa verde si marar.
    O nebunie!!
    Mi-ai trezit amintiri dragi si tareeee vechi.
    Sa traiesti si sa ne incanti cat mai mult cu zicerile si retetele tale Eu vai continua sa te citesc zilnic!

  13. vai, vai…tare faine-s si Doamne, bune-s! Numa imi ploua-n gura cand le vad…

  14. AlexM

    Placinte din astea face si mama. Doar ca umplutura e fie branza sarata simpla fie urda cu marar.

  15. adihadean

    Ca să vezi pe unde se preumblă plăcinta românească:). Mă bucur să aflu că o știți și pe asta:).

  16. vreau sa fac si eu placinta codreneasca azi, sper sa-mi iasa. mersi pentru reteta. :) arata bestial!

  17. adihadean

    Corina, trebuie să-ți iasă, ai văzut cât e de simplu:)

  18. Ioana

    tu vorbesti serios ca e framantata cu apa? ai zis toate ingredientele care o fac sa iasa asa? se face chair atat de simplu? scuza-mi uimirea, te rog :) imi imaginam ca e mai complicata treaba.

  19. adihadean

    Ioana, sunt tot o seriozitate:)

  20. Adriana

    O fi cumva posibil sa fie secret de familie reteta? Ca io sincer nu am idee cata faina ar trebui sa fie-n vailing.. Poate e vorba de fineturi de care te prinzi mai experimentat fiind. Dar eu Adi nu fac parte din cititorii de finete si subtilitate. Sunt o diletanta-ntr-ale bucatariei, si am nevoie de indicatii mai clare daca e sa fie vorba sa fac ce vad. N-as vrea sa zic ca munca-n bucatarie o aseaman cu lansarea de rachete catre Marte dar totusi.. cata faina ii trebe la cana aia de apa?! :)

  21. adihadean

    Adriana, am spus cum trebuie să fie aluatul, asta ar trebui să-ți indice cantitatea de apă. Dacă aș spune să folosești 500 ml de apă la 1 kg făină, ar fi corect, însă ar putea apărea surprize în funcție de tipul de făină și de duritatea apei (adică aluatul ar putea fi prea moale ori prea tare la aceleași cantități). Deci, tot la mână trebuie să fii atentă:).

  22. CountAdy

    Asa le face si maica-mea. Mai tre sa spun ca e din Maramures?:))

  23. Adriana

    complicat complicat… din cauza lipsei de experienta evident. :)
    mersi de raspuns. poate ma-ncumet ca merita. daca ies bune, nu?

  24. ROXY

    merge umpluta si cu praz, spanac si branza un pic sarata!!!!

  25. Pingback: Nominalizarile continua : Alex Mazilu – Daily Photo Blog / Photo Blogging

  26. Ioooooooooi ce buneeeeee-s :-)
    Ai incercat sa le umpli cu loboda si cozi de ceapa verde sau cu lucerna si cozi de ceapa verde? Deliciuuuuuuu :-)

  27. Elena…si la bunica matale se fac placintele ca la buna-mea in Cean :-))))

  28. wow, umplutura aia cu marar … dar si ideea Ioanei, cu loboda si cozile de ceapa verde… sa vina odata primavara!

  29. Am vazut reteta asta de curand la tv(r). Am salivat atunci langa televizor, salivez acum langa calculator!!! E prea complicata pt mine, dar o voi pune la colectie/

  30. Laurentiu

    Salut Adi,
    Am facut si nu prea a iesit ce credeam eu. In primul rand au crescut prea mult (?!) in timp ce se prajeau, in orice caz aveau cel putin de 3 degete grosime (fiecare era cam cat o bascuta / branzoiaca). Daca incercam sa le turtesc mai mult cu sucitorul inainte, crapau. Foaia inainte de umplere aveam cred ca in jur de 3-4 milimetri. Apoi la prajire, am pus cam o lingura de ulei. Dupa ce se rumeneau, crapau si pierdeam ceva branza. Pe interior chiar daca le tineam cam 4 minute pe o parte, ramaneau cam crude. Ceva nu e bine, dar nu-mi dau seama ce. Ori a fost ulei prea mult, ori prea putin. Nu se pot face la cuptor?

  31. adihadean

    Laurențiu, posibile cauze:
    prea multă drojide
    prea mult ulei
    prea groasă plăcinta înainte de a fi pusă la fript, deci prea mult aluat pentru o plăcintă. tigaia trebuie doar unsă cu ulei, focul nici iute nici moale, așa, între ele. dacă îți crăpa plăcinta crudă, n-ai frământat destul și aluatul nu avea destul gluten, să fie elastic. Nu te da bătut:)

  32. adihadean

    Diana, ce-i complicat?:)

  33. adihadean

    dragilor, alte verzituri (lobodă, spanac, leurdă, cozi de ceapă), din aprilie încolo:). abia aștept.

  34. al_core

    maestre, nu poți relua rețeta asta și s’o spui ceva mai inginerește?
    pen’ că pe mine m’ai pierdut de la

    Într-un sfert de ceas, maiaua s-a umflat. Poate fi amestecată cu făina.

    dă’mi, dom’le, date clare, n’o da pe poezie! cine’i maiaua și ce vrea ea?

  35. adihadean

    al_core, inginerii pe care-i cunosc eu, s-ar fi prins ce-i maiaua uitând-se la poza deasupra căreia e scris cuvântul “maia” :)

  36. Rox

    Offff…. Adi, tu știi de când oftez eu la plăcintele astea? cam de 15 ani, când am fost pe Valea Chioarului la un preot ce ne-a servit cu așa ceva. Și mi-a rămas mintea la ele. Mersi că ai pus rețeta pe blog. Bine, puteam să o caut și în cartea lui Radu Anton Roman, că o am în format electronic… dar știi tu cum e cu lenea.

  37. adihadean

    Rox, astea seamănă mult cu cele de Valea Chioarului:)

  38. lore

    Ai enumerat verdeturile care pot intra in amestec cu branza de oi,la primavara,dupa ce da verdeata. Ai uitat sa amintesti insa lucerna cu cozile de ceapa verde si,neaparat,mararul verde!! Doamne,bune-s placintele astea calde si moi! Da-s bune si reci!

  39. Elena

    aluatul mi-a iesit foarte lipicos. nu am stiut in ce cantitati sa pun ingredientele. acum e la dospit. oare mai iese? :(

    • adihadean

      Elena, dacă aluatul e lipicios, frămânți până se dezlipește ușor de degete. E o regulă valabilă pentru orice aluat (foarte puține excepții).

  40. …Şi cu plăcinte din astea ţii tu programul “Înapoi la 90″ ? Glumeşti !

  41. mariasaeta

    ai nota maxima de l
    a o bunicuta care te a gasit azi ,esti
    dulce.

  42. mariasaeta

    imi pace cum povestesti.

  43. Baaa….. chiar foarte faine! Am dat pe google numele tau, adaugat de cuvintele “placinta spanac, leurda”… si…. sunt foarte multumita de ce am gasit ! MULTMESC ADI HADEAN !

  44. Vaii, ador combinatia de branza sarata cu marar. Eu am incercat cu clatite din malai umplute cu branza feta si marar. Au iesit ele mai schioape asa, insa a fost senzational de primaveratec!

    http://bucatarisme.wordpress.com/2011/04/11/tortilla-rustica-cu-feta-si-marar/

  45. Daniela

    Bine-am zis! aia-i! Numai că eu le fac în tigaie că asta am.Dacă te interesează,am pe facebook şi plăcinte cu carne şi cu spanac şi brânză.

  46. buna! :)
    nu sunt eu adepta chimiei in bucatarie si a ingredientelor masurate fix, in grame, dar as vrea sa stiu si eu, orientativ, cam cata faina si cata branza ai pus acolo, si cate placinte din astea ies :) le pot face si in tigaie normala, de teflon? nu se prinde? multumesc, weekendul asta placinte codrenesti fac! :D

  47. adihadean

    catalina, un kilogram de făină. brânză câtă vrei, câtă-ți place. poți folosi orice fel de tigaie. plăcinte ies în funcție de cât de tare le întinzi:)

  48. dan

    vazut,placut, facut, mancat,a fost extraordinara…..!

  49. Vio

    astea-s placinte ca la noi, la cei de peste prut. Bunica le mai umple si cu varza murata, cartofi, bostan, etc. Mmmmmmmm, tare sunt bune…

  50. Ioana

    Am facut si eu placintele codrenesti si am avut succes – nesperat as spune avand in vedere ca a fost prima data cand am facut placinte. Sotul a fost cel mai incantat ca i-am adus aminte de copilarie (mai ales ca numele nostru de familie e Codrea :) ) Multumesc mult de reteta am sa mai fac.

  51. Cami

    ufff… sunt insarcinata… :P

  52. Allexandra

    Adi draga e cand tot zic ca fac placintele si uite ca n-am ajuns.Am o mare rugaminte daca se poate: cata faina , apa si drojdie trebuie sa folosesc?
    Din pacate mersul din ochi la mine nu reuseste si mi-ar parea rau sa prapadesc minunatie de reteta.
    Multumesc mult.

  53. Allexandra

    Multumesc din tot sufletul , maine iau branza si seara le fac.Uraaaa

  54. Elena

    uffffff…placinta din asta facea bunica!!!! (din Rastoci,Salaj), de cand tot incerc sa gasesc o reteta!! Sa fii sanatos!

  55. Pingback: Grătare (cel puțin) interesante - Adi Hădean

  56. Yoyo

    Aluatul acestor placinte se zice ca si mai bun va fi daca este facut cu apa in care au fiert cartofi(adica se inlocuieste apa si simpla cu apa in care au fiert cartofii). Apa trebuie sa fie nici calda, nici rece si anume altfel spus longhiose :P. Pentru a face o placinta se intinde putin aluat (cam cat dimensiunea unui biscuite varsat – n-am gasit alt termen de comparatie ) . Aluatul sa fie de cativa mililetri, adica subtire.

    Placintele se pot umple si cu branza de vaca amestecata cu sare si marar sau cu cartofi fierti si pasati cu putina apa de pe ei sau cu varza acra calita in putin ulei.

    Ador placintele astea. Mama le face asa bune. Numai ca ea face totul din ochi :) si nu m-am riscat sa le incerc.
    Acum o sa iau cantitatile de la tine Adi si sa vad ce iese.

  57. danielamurat

    Arata bestial….de fapt Cu bestialitate le-as manca ; O. ai un aparat super tare…canon sau nikon?daca e 5Dmark II si are Asa culori mi-as lua si eu….

  58. danielamurat

    Daca nu ma insel la baita de sub codru era o exploatere miniera aurifera….Mai exist ?!

  59. carmen

    Draga Adi,
    Am facut placinta, dar nu am urmarit foarte atenta partea cu framantatul si in loc sa o intind cu faina, am intins-o cu ulei. Au iesit un pic diferite fata de ale tale si un pic mai groase. :-) Data viitoare sper sa ma descurc mai bine. Oricum la gust sunt foarte bune si evident ingrasa mult. O sa incerc sa le fac cu un amestec de faina altfel decat alba.
    Multumesc pentru retetele postate. Toate arata super bine, iar unele se fac foarte repede. :-)
    Iti doresc o zi excelenta!

  60. Chiar am pregatit umplutura pentru placintele mele: cartofi taranesti (rantaliti), le fac colegilor mei, au poftit la placinte. Dimineata trebuie sa ma trezesc devreme sa pot sa le servesc la birou proaspete, calde…

  61. hihi, am facut. am zis ca fac. si mi-au iesit. tare bune. 15. numai ca nu stiu sa le fac rotunde. una din 15 a iesit rotunda! :) faina reteta.

  62. Maria

    Mi-au ieşit excelente din prima, mulţumesc mult pentru această reţetă! Rotunde şi pline, iar sistemul de “împachetare” este genial!

  63. mariana

    ciao.si la noi in simleu si zonele apropiate mama mea le facea in fiecare sambata,cu tot felul de umpluturi,mie imi placeau cu branza dulce zahar si dulceata.de cand sunt in italia le fac cat de des pot.azi le-am facut cu lucerna si cu zahar.am noroc cu campurile vecinilor.

  64. Pingback: Plăcinte scoase din ler… | Carnete

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>